Legends

Izvorul balaurului - Jacodu

Izvorul balaurului - Jacodu
Lângă localitatea Jacodu se află creasta Varuta, al cărei vârf pleșuv se ridică din valea mică în care se găsește această localitate. Din peretele muntelui țâșnește un izvor numit Izvorul balaurului. Conform legendei populare balaurul a trăit în mlaștina aflată la poalele muntelui. Acesta a fost puternic, mândru și în fiecare an și-a cerut o fată necăsătorită de la locuitorii satului pentru a-i lăsa în pace. Așa au trăit oamenii cu frică, iar într-o zi i-a venit rândul logodnicii unui cavaler viteaz, un strămoș al familiei Bethlen din Boiu, însă cavalerul curajos nu a vrut să renunțe la iubirea sa și a pornit ca David Goliatul către mlaștină. Iubita acestuia a fost îngrijorată și a încercat să-l împiedice să plece, însă cavalerul a fost foarte hotărât. L-a atras pe balaurul rău afară din mlaștină și l-a înjunghiat în inimă, luându-i capul cu el la Jacodu. Însă mica localitate Jacodu situată în apropierea orașului Sighișoara, lângă izvorul pârâului Jacodu nu a fost numită după această faptă de eroism, ci după forma acesteia: se întinde între dealurile înalte din zonă ca un sac (zsák – sac, Zsákod - Jacodu). Turiștii, uitându-se în jur de pe vârful Varuta, pot avea parte de o priveliște fabuloasă. Sursele istorice și Orbán Balázs menționează și ruinele unei fortărețe, însă până în prezent istoricii nu au reușit să identifice exact locul în care s-ar fi putut afla acesta. „Acum nu există urma niciunei cetăți, totuși plugul (deoarece în această regiune se lucrează și vârfurile muntoase înalte) aduce la suprafață multe bucăți de teracotă” – scrie Orbán Balázs.

În perioada reformei protestante locuitorii satului s-au convertit la religia unitariană, însă două secole mai târziu familia Horváth a construit o capelă catolică care a fost transformată în biserică în anul 1826. Lângă biserica unitariană reconstruită tot în secolul al 19-lea se află o clopotniță în care vizitatorii pot vedea cele mai mari clopote din această zonă. Cele două clopote au fost turnate de Hönig Frigyes la Arad în anul 1921, respectiv în 1936. La Jacodu s-a născut renumitul publicist, economist și expert financiar, Hegedüs Sándor (1847–1906), care în perioada dualismului a fost ministrul comerțului și deputat clujean. În onoarea sa a fost înființată o cameră memorială în satul său natal care poate fi, de asemenea, vizitată. Chiar dacă vizitatorii nu pot vedea capul tăiat al balaurului răutăcios, vor părăsi Jacodu plini de energie datorită peisajului pitoresc și a călătoriei sentimentale în timp. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay