Castelul Rhédey - Sângeorgiu de Pădure

Descriere

Sângeorgiu de Pădure se află în partea de est a județului Mureș, de-a lungul cursului superior al Târnavei Mici, la o distanță de 25 km de Sovata și 35 km de Târgu Mureș.

Atracția emblematică a orașului este castelul Rhédey (sec. XVIII), construit în stil neobaroc, care și-a căpătat forma actuală între anii 1807-1809, cu ocazia unor lucrări de renovare. Aici s-a născut și a copilărit Contesa Claudia Rhédey, frumoasa soție a Ducelui Alexander von Württemberg, care a fost stră-stră-străbunica Regelui Charles III al Marii Britanii. Castelul frumos restaurat găzduiește în prezent expoziția ”Mysteria Residentiae Rhédey”, în cinci săli de la etaj, în care este prezentată viața familiei Rhédey și destinul tragic al contesei Claudia, care și-a pierdut viața la vârsta de doar 29 de ani.

Legăturile regale
La mijlocul secoluilui XVIII, conacul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure se afla în stare ruinată, dar, în primul deceniu al secolului XIX, contele László Rhédey l-a transformat într-un castel impozant. În anul 1812 în această reședință de vară s-a născut fiica sa, Claudia, prin a cărei viitoare căsătorii, străvechea familie nobilă Rhédey intră în relație de rudenie cu cele mai respectabile dinastii aristocrate vest-europene. Ramura din Transilvania a  neamului Rhédey a dispărut în anhul 1897, odată cu moartea ultimului descendent masculin. Nepoata Claudiei, prințesa Victoria Mery de Teck - descendentă a neamului nobil maghiar Rhédey - a devenit soția lui George V, regele Marii Britanii, iar împreună au întemeiat dinastia Windsor, care și în zilele noastre joacă un rol important în politica internațională. 

La parterul clădirii funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și expoziția de pictură a lui Victor Datu, unul dintre promotorii cubismului în România. La etaj se găsește și expoziția comemorativă dedicată satului inundat Bezidu Nou.

Castelul se poate vizita - Vizitarea castelului se face la fiecare oră fixă, exclusiv cu ghidaj de specialitate (limba română, maghiară și engleză). Este obligatorie programarea cu cel puțin o zi înainte de vizitare.

Adresă: Str. Rhédey Claudia nr. 1, Sângeorgiu de Pădure 

Telefon: +4 0743 055 922

Expoziția comemorativă dedicată satului inundat Bezidu Nou 

La 6 km de orașul Sângeorgiu de Pădure s-a aflat odinioară, satul Bezidu Nou. În prezent această localitate nu mai există, fiind sub ape, ca victimă a regimului comunist. O expoziție comemorativă din castelul Rhédey este dedicată acestui sat. Când intrați în această încăpere, aveți la dispoziție 5 minute pentru a citi istoricul localității și pentru a privi obiectele expuse, obiecte care au aparținut oamenilor din Bezidu Nou. După 5 minute se închid luminile și se încearcă redarea unei zile din viața localității. În mijlocul încăperii se află macheta satului, în culoare albă pentru că vorbim despre o localitate inexistentă, iar deasupra acesteia se află suspendat conturul lacului. 

Tot în această încăpere sunt expuși șase stâlpi, reprezentând cele șase religii care au coexistat în Bezidu Nou, iar pe fiecare în parte este inscripționat forma lor de salut. 
 

Expoziția permanentă de pictură Datu Victor

Expoziția permanentă de pictură din Castelul Rhedey ne invită în lumea pictorului Victor Datu, care la 84 de ani, este unul dintre promotorii cubismului în România și unul dintre cei mai originali pictori mureșeni. Victor Datu s-a născut în 13 iunie 1932, la Sângeorgiu de Pădure și este și azi o prezență artistică reală în cadrul manifestărilor expoziționale locale și naționale. În lucrările sale găsim contrastul dintre nou și exemplul artei din trecut, asocierea dintre violența inițiativei și liniștea tradiției, dar și respectul față de ținuta profesională. 

Plimbare virtuală - ca și cum ai fi acolo

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay