Castele - Cetăți

Castele, cetăți, curiozități arhitecturale

Cetatea Sighișoara

Sighișoara, unul dintre cele mai frumoase orașe din Transilvania, este o localitate importantă, locuită încă din cele mai vechi timpuri. A fost, de asemenea, locul unde s-a aflat cetatea romană Stenarum, care a dispărut în timpul perioadei de migrație. Coloniștii sași au fost invitați pe aceste meleaguri transilvane de regele Géza al II-lea al Ungariei între anii 1141 și 1161 și li s-au acordat diverse privilegii, care au fost confirmate de regele Endre al II-lea în 1224. Astfel, Sighișoara a devenit centrul scaunului săsesc cu același nume și se afla sub jurisdicția contelui sas de Sibiu. Construcția fortificației din lemn a început chiar la sfârșitul secolului al XII-lea, dar a fost distrusă în timpul invaziei tătare din 1241 fiind înlocuită ulterior cu o cetate mai rezistentă. Este menționată pentru prima dată într-o diplomă din 1280 sub denumirea Castrum Sex, ca domeniu regal. Partea superioară a Dealului Cetății, Orașul de Sus, întărit treptat cu bastioane și turnuri, a fost centrul orașului până în secolul al XVI-lea, cu trei sisteme de fortificații și 14 turnuri de apărare. Intrarea principală a cetății, care aparține Turnului cu Ceas, înalt de 64 de metri, este simbolul orașului. Acest turn nu era apărat de bresle, ca în cazul celorlalte turnuri, ci de soldații consiliului, fiind și sediul consiliului local până în 1556. Turnul, construit în secolul al XIV-lea, a fost reconstruit după marele incendiu din 1676.  Din 1999, Cetatea Sighișoara este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO și găzduiește numeroase evenimente culturale, printre care festivaluri de muzică clasică, jazz, medievală, interetnice, de dans popular și de film. Atracția sa este sporită de peisajul urban de epocă, de turnurile sale, de fosta biserică a mănăstirii dominicane, de străzile pietruite, de casele vechi, de biserica gotică, de cimitirul luteran, de scara acoperită de lemn cu 172 de trepte construită în 1642.

Află mai mult

Turnul cu ceas - Sighișoara

În evul mediu fortificaţia cetății avea 14 turnuri, azi doar 9 dintre acestea ne amintesc de acea perioadă. Turnul cu ceas este situat pe latura de sud – est a platoului inferior al cetății și face parte din complexul porții din față, ce asigură accesul în Cetate din Orașul de jos. Turnul are o înălțime de 65 metri cu 5 nivele, ultimul fiind puțin mai retras și cu o galerie deschisă. Parterul turnului datează din secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea turnul avea 4 turnulețe înalte pe acoperiș, semn al statutului orașului, având dreptul de a acorda pedeapsa cu moartea. În urma incendiului din 1676 turnul arde și este refăcut de meșteri de formație barocă. În interior, pe fiecare nivel turnul are câte două încăperi. În 1648 la nivelul 4 este instalat ceasul. Figurinele făcute din lemn de tei, reprezentând zilele săptămânii sub chipul zeilor antici și zeițele Păcii, Dreptății, ziua și noaptea și doi toboșari care bat sferturile de oră, au fost refăcute în 1677. La sfarșitul secolului al XIX-la a devenit muzeu de istorie a orașului. Alte 8 turnuri mai mici ne încântă privirea și lasă mintea să zboare aducând multe întrebări „oare cum munceau breslele aici” sau „cum luptau oamenii în caz de invazie”. Amintim aici turnul și bastionul cositorarilor, turnul tăbăcarilor, turnul fierarilor, turnul și bastionul cizmarilor, turnul croitorilor, turnul cojocarilor, turnul și bastionul măcelarilor, turnul frângherilor. Toate aceste turnuri erau legate între ele de un zid de apărare de o lungime de 960 m.

Află mai mult

Scara acoperită - Sighișoara

Scara Şcolarilor este o construcție cu adevărat originală din cetate, fiind cea mai mare de acest fel din Transilvania. Inițial acesta era construită din lemn şi avea 300 de trepte, rolul său fiind acela de a înlesni accesul către Liceul și Biserica din Deal. A fost construită între 1660 – 1662 și acoperită de către localnici, pentru a proteja copiii care mergeau la școală. În anul 1849 a fost modificată și a rămas cu 175 de trepte. În prezent este o construcție cu fundație de piatră, pereți de lemn și acoperiș de șindrilă, asemănătoare unui tunel care duce în vârful dealului, prin ale cărei şipci de lemn pătrund razele soarelui.

Află mai mult
Piata cetatii Sighisoara

Piața cetății și Piața Muzeului - Sighișoara

Cetatatea din Sighișoara adăpostește case vechi care în trecut au fost locuite de familii bogate. Casele din Piața Cetății și din Piața Muzeului reprezintă rezultatul modificărilor după marele incendiu de la 1676. Cele mai multe case după incendiu și-au modificat fațadele. Fiecare casă din cetate este caracterizată de o arhitectură aparte. Piaţa Cetății a adăpostit pentru o vreme „stâlpul infamiei” și „tribuna” pe care se judecau în public procesele capitale.Piața Cetății era și un puternic spațiu comercial medieval. Statutele medievale precizau locul unde se vindeau mărfurile produse în interiorul cetății. Piața Cetății și-a recăpătat vechea funcție de desfășurare a comerțului în zilele noastre, dar sub o altă formă: aceea de a comercializa obiecte de artizanat – suveniruri pentru cei care vizitează cetatea. 

Află mai mult

Casa cu cerb - Sighișoara

Numele casei este dat de cerbul aflat pe colțul casei. Construită în secolul al XIII-lea, cu modificări ulterioare din secolele XIV, XVI, XVII si XVIII. este probabil cea mai importantă clădire a cetății. În 2001 a avut loc redeschiderea casei restaurate de către fundația Messerschmitt Munchen. Lucrările de restaurare au pus în valoare tavanele casetate, o cameră pictată și pictura exterioară.În prezent, clădirea extrem de funcţională, cuprinde o pensiune modernă, un cafe-restaurant cu mâncăruri tradiționale și un centru cultural romano – german.

Află mai mult

Casa Vlad Dracu - Sighișoara

Casa cunoscută astăzi sub numele de Vlad Dracul este, se pare, cea mai veche construcție civilă din Cetatea Sighișoara păstrată până astăzi. Ca dovadă a acestui lucru stă bolta semicilindrică din piatră de râu de la parterul clădirii, datată în secolul al XIV-lea. Este situată în zona centrală a cetății și a fost o clădire publică, aparținând corpului de pază, cu rol de casă de oaspeți.Numele pe care-l poartă se leagă de perioada 1431 și 1436, când Vlad al II-lea, supranumit Dracul, cavaler al ordinului Dragonului, s-a aflat la Sighișoara în așteptarea urcării pe tronul țării Românești. În perioada petrecută aici, a înființat o monetărie unde a bătut monedă proprie care a circulat în toată Transilvania. Se presupune ca aici s-a născut în 1431 fiul său, Vlad Țepeș, cel care a inspirat faimosul personaj Dracula al scriitorului Bram Stoker. Astăzi Casa „Vlad Dracul” adăposteşte un restaurant în stil medieval, care satisface pretențiile turiștilor de pretutindeni.

Află mai mult

Casa venețiană

Casa Venețiană se găsește în apropierea Pieței Muzeului și datează din sec. al XVI-lea. Denumită și Casa Mann, aceasta a fost locuită o vreme de familia Mann, meșteri aurari din care s-a ridicat celebrul primar Stephanus Mann.. În secolul XVIII a fost renovată, etapă în care i s-au adăugat ancadramentele din piatră ale ferestrelor, inspirate din stilul gotic venețian. Între timp, casa a fost supusă mai multor reparații, însă rămâne o poartă către o altă lume în mijlocul unei cetăți fortificate.

Află mai mult

Palatul Comitatului - Sighișoara

Este cunoscut în prezent ca sediul primăriei din Sigișoara. Impozanta clădire a fost ridicată între anii 1886 – 1888, pe locul fostei mănăstiri dominicane din cetatea medievală. Construcția în stil neo-renascentist a avut de la bun început un scop administrativ, fiind numită Palatul Comitatului Târnava Mare. La interior, alături de birourile administrației locale, clădirea adăpostește Sala Barocă, unde au loc și în prezent numeroase evenimente culturale importante ale orașului.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay