Castele, cetăți, curiozități arhitecturale
Castelul Bethlen - Criș
Castelul construit în stil renascentist datează din sec. XV. Clădirea și bastionul circular au fost construite în jurul unei curți având plan pătrat. Este unul dintre cei mai frumoși exemplari ai arhitecturii de locuire și de apărare renascentiste din Transilvania, cu elemente gotice care se regăsesc în capelă. Castelul este în proprietatea familiei Bethlen, în prezent se află în folosința Fundației Dévai Szent Ferenc.
Află mai multCetatea Țărănească - Saschiz
Incinta principală a cetății întărite cu trei turnuri, a fost construită în primele decenii ale secolului al XV-lea, dezvoltându-se până în secolul al XVII-lea prin extinderea suprafeței și a numărului de turnuri. Cetatea a fost funcțională pâna în secolul al XX-lea. Aceasta domină împrejurimile și are o vizibilitate bună spre principalele drumuri și văi laterale. Se presupune că această cetate a fost contruită prin asocierea a șapte sate - Saschiz, Cloasterf, Archita, Daia, Criţ, Diawaldia şi Adamsdorf (ultimele două azi dispărute). În caz de nevoie, locuitorii celor 7 comune şi-au câştigat dreptul de a se adăposti înăuntru. Cetatea avea 6 turnuri (4 de colţ şi 2 de poartă): Turnul de Pază, care nu mai există, Turnul Intrării sau Turnul Slăninii, Turnul Preoţilor, Turnul Boierilor, Turnul Pulberii şi Turnul Şcolii - toate unite printr-un drum de strajă care mergea de-a lungul zidului de apărare. Între turnuri, de-a lungul zidurilor erau construite cămări de provizii. Pe latura de nord și sud au fost construite locuințe pentru a putea fi folosite de către refugiați.
Află mai multTurnul bisercii evanghelice - Saschiz
Amplasat într-un loc strategic, asigură o vizibilitate maximă în toate direcțiile. A fost principalul element defensiv de la Saschiz, dar a îndeplinit și rolul de clopotniță - trei clopote, cele originale fiind schimbate după incendiul din 1717. În 1677 capacitatea defensivă a fost sporită cu încă două etaje, de către un maistru constructor tirolez, fiind folosit ca model turnul cu ceas din Sighișoara. Ceasul și statuia „Bogdan” datează de la 1818. Statuia bătea fiecare sfert de oră, prin mecanismul conectat la ceas. Învelitoarea actuală a turnului datează de la 1832 și a fost realizată din țiglă smălțuită. Biserica nu a avut o incintă fortificată. Turnul bisericii a fost reabilitat de Parohia Evanghelică C.A. Saschiz în cadrul proiectului “Lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz”, care a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare totală de 2,23 milioane de lei, din care 2,16 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă.Turnul-clopotniţă al bisericii fortificate este un monument reprezentativ pentru arhitectura săsească din secolul al XV-lea şi a beneficiat de lucrări asupra zidăriei de interior, asupra faţadelor, precum şi de amenajarea scării interioare de lemn, refacerea acoperişului şi pardoselii, precum şi a instalaţiei electrice.
Află mai mult