Legends

Câmpia primejdiei - Șilea Nirajului, Vârful Becheci

Câmpia primejdiei - Șilea Nirajului, Vârful Becheci
Câmpia primejdiei - Șilea Nirajului, Vârful Becheci
Locuitorii satului Șilea Nirajului au suferit mult din cauza distrugerilor provocate de tătari pe Câmpia Primejdiei, aflată la poalele Muntelui Becheci. Conform tradiției, locuitorii satului au și suferit, dar i-au bătut și ei pe tătari la Tatárhágó (Pasul tătarilor), amintirea bătăliei fiind păstrată de numele unor locuri. Locuitorii zonei s-au ascuns de tătari pe câmpiile aflate la poalele Muntelui Becheci. Însă într-o zi un trădător i-a condus pe dușmani la pribegi și, în timp ce bărbații erau plecați după hrană și lemne de foc, aceștia au atacat femeile și copii fără apărare. Pe cei care nu i-au dus cu ei, i-au ucis în mod crunt pe câmpie, aceasta fiind denumită Câmpia Primejdiei. Călugării din mănăstirea aflată pe dealul Palota de pe lângă Becheci au fugit când au auzit vestea. La fel ca viteazul Csombod din Sărățeni, și ei și-au ascuns comorile într-un clopot pe care l-au coborât într-o fântână pentru ca tătarii să nu-l găsească. Tătarii nici nu au găsit comorile, însă au distrus mănăstirea. Dar secuii de pe lângă râul Niraj, având sete de răzbunare, nu s-au lăsat și au plecat după tătari. Doar puțini dintre dușmani au reușit să fugă, lăsând acolo comorile jefuite, precum și copii și femeile răpite, care astfel au scăpat.

Legenda de mai multe secole a reînviat la începutul secolului al douăzecilea, în primul război mondial: în anul 1916 au avut loc lupte sângeroase pe Muntele Becheci și în apropierea acestuia. Ajungând la vârf turiștii pot vedea mai multe monumente memoriale din primul război mondial. După ce ne-am prezentat omagiile față de eroii trecutului, să ne consacrăm câteva minute și să admirăm peisajul pitoresc din jurul nostru: acest vârf este delimitat la nord-vest de valea Nirajului, iar la sud-est de valea Târnavei Mici. Dacă vremea este frumoasă, se văd chiar și Munții Făgăraș și Munții Harghita. La est se înalță Piatra Șiclodului și Piatra lui Firtoș. Șilea Nirajului este cea mai înaltă localitate a regiunii străbătute de Nirajul Mic. În anul 1719 o parte a locuitorilor au murit de ciumă. Teritoriile din jurul satului, situat într-un peisaj pitoresc, nu sunt potrivite pentru cultivarea cerealelor, astfel locuitorii se ocupă de creșterea animalelor și de cultivarea fructelor. 

Dacă primăvară urcăm spre Vârful Becheci, prin Câmpia Primejdiei, vom vedea multe flori: brândușă de munte, cocoșei, scilla, iar la începutul primăverii putem găsi și ghiocei în zonele mai înalte. Parcă aceștia ar păstra de la an la an amintirea oamenilor căzuți aici. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay