Biserici

Biserici

biserica reformata Sangeorgiu de Padure

Biserica Reformată - Sângeorgiu de Pădure

Perioada de construcție a bisericii reformate construite în stil gotic se presupune a fi sfârșitul anilor 1200. De-a lungul vremii, biserica a trecut prin mai multe schimbări, renovări, până și-a căpătat forma actuală. O asemenea renovare s-a întâmplat în perioada 1758-1760, atunci când, prin intermediul baronesei Wesselényi Kata, soția contelul Rhédey Zsigmond, tavanul a devenit casetat, s-a renovat biserica atât în interior, cât și în exterior, respectiv biserica a primit amvon și coroană de amvon. Tot în această perioadă s-a făcut galeria din biserică, și atunci se pictează fresca cu stema familiei Wesselényi pe tavanul sanctuarului. Renovarea capitală din 1935 s-a făcut și prin intermediul donației Reginei Angliei, Victoria Mary. Sub biserică se află o criptă, zidită, unde este înmormântată și contesa Claudia Rhédey.

Află mai mult

Mănăstirea Franciscană - Călugăreni

Inscripția de pe frontispiciul vestic al bisericii purtând hramul regelui Sfântul Ștefan - 1678 - reprezintă anul încheierii construcției. Sub altarul secundar Sf. Francisc se găsește cavoul dublu al călugărilor și al familiilor nobiliare sprijinitoare ale bisericii. Pe pereții și pe stâlpii naosului se pot vedea plăcile comemorative ale călugărilor de seamă, ale familiei Torma din Cristeștii Ciceului, precum și ale familiei baronilor Bornemisza. Un aspect important din punct de vedere al istoriei învățământului este faptul că în această mănăstire a funcționat, începând cu 1669, vreme de mai bine de un secol, un gimnaziu, iar după mutarea acestuia la Tg. Mureș, o școală primară.

Află mai mult

Biserica Unitariană - Sânvăsii

Biserica unitariană cu acoperiș din șindrilă și împrejmuit cu un gard din scândură constituie un monument valoros. Elemente ale stilului romanic și gotic pot fi observate deopotrivă în arhitectura sa. Partea cea mai veche, sanctuarul orientat spre Răsărit are un arc de triumf boltit semicilindric, cu o fereastră romanică orientată spre Est, îngustată spre interior. Elementele gotice se regăsesc în cadrul porții vestice din piatră și pe ușa care duce de la sacristie către spațiul de la parter al turnului. Naosul cu plafonul din scândură nevopsită și-a dobândit înfățișarea de astăzi cu ocazia reconstrucției de la sfârșitul secolului al 15-lea, începutul secolului al 16-lea. Turnul datează, de asemenea, din această perioadă. Inițial pe suprafața peretelui de Nord al naosului erau pictate secvențe din legenda Sfântului Ladislau, dar acestea s-au distrus în cursul reparațiilor generale din secolul al 18-lea și în urma includerii ferestrelor mai mari. Între anii 2009-2015 s-au decopertat câteva fresce care au o valoare excepțională și în relația întregului Ardeal. Se presupune că secvența necunoscută până în prezent înfățișează o crucificare, tehnica și stilul în care a fost executată diferă de celelalte picturi murale ale sanctuarului, fiind mai veche decât acestea. Prin subvenția primită din partea Proiectului Rómer Flóris s-au efectuat injectarea tencuielii desprinse și încă nefixate, reașezarea marginilor de tencuială desprinsă și fixarea lor prin tivire, astuparea unor lipsuri, cavități minore și curățarea suprafețelor pictate. S-a fixat stratul de vopsea friabilă și s-a rezolvat reabilitarea estetică. Lucrările au fost efectuate de către restauratorul Kiss Lóránd. Turnul mic și solid cu baza dreptunghiulară lasă de înțeles că avusese un rol de apărare, la fel și faptul că nu are intrare dinspre exterior. În sala arcuită de sub turn se află mormântul moșierului Sigér Mátyás, decedat în anul 1586. Localnicii mai în vârstă păstrează tradiția potrivit căreia sub turn exista un tunel care ducea către răzoarea numită Sónyaló (Sărăroasă). Dintre obiectele din interior trebuie amintită o bancă datată din 1694 cu partea frontală pictată, precum și coroana amvonului și masa de împărtășanie executate la comanda lui Simén Judith în anul 1784. Orga s-a construit în anul 1841 din donația făcută de Sárosi Klára. Naosul este acoperit cu țiglă, sanctuarul și turnul au acoperiș din șindrilă. Clopotul mare de 450 de kg a fost turnat în anul 1498, iar clopotul mic, de 120 kg a fost donat bisericii în anul 1925 de către soția lui Adorjáni Mózes.

Află mai mult

Biserica fortificată din Băgaciu

În satul Băgaciu, menționat documentar pentru prima oară în 1351, se află o cetate din secolul XV, în incinta căreia se înalță o biserică din 1420. Zidul de incintă are trei turnuri de apărare și un turn de poartă, care a rezistat atacurilor turcilor, tătarilor și curuților. Ridicată pe locul unei vechi bazilici, biserica impresionează prin dimensiuni și ornamente. Portalul de est și de vest sunt ornate cu sculpturi de mare valoare, considerate a fi printre cele mai reușite opere în piatră din Transilvania, fragmente din vechile picturi murale reprezentând Apocalipsa se mai păstrează și azi pe peretele nordic, iar stranele din cor, executate în 1533 de Johannes Reychmuth sunt printre cele mai valoroase din Transilvania. De asemenea, pe lângă orga construită de celebrul Samuel Metz în 1804, impresionante sunt și droleriile erodate, ce parcă ies din tavan și veghează corul. În satul Băgaciu există și azi și se pot admira case vechi, din anul 1773.

Află mai mult

Bâra - Biserica reformată

În Valea Nirajului Mic, la Bâra, se înalță semeț pe dealul satului o biserică de o importantă valoare istorică, închinată Sfintei Cruci. Biserica reformată din Bâra a fost construită în 1385, păstrând elemente gotice și romanice, în egală măsură. Potrivit etnografului ardelean Balázs Orbán, clopotul mare al bisericii are 15 chintale (1,5 tone) și cel mai frumos sunet din toată regiunea. În timpul lucrărilor de restaurare din anul 2001, s-au găsit picturi murale în naosul reconstruit în secolul al XVIII-lea și patru fragmente de scriere în alfabetul runic, la etajul II al turnului. Cripta de sub biserică a fost zidită în anul 1621, iar pe pereții văruiți ai sanctuarului se mai văd și acum consemnate fragmente dintr-o veritabilă cronică din secolul al XVI-lea, cu momentele importante care au marcat regiunea, ca de exemplu: invazia de lăcuste, călătoria reginei Izabella, ciuma din Transilvania sau căderea orașului Szigetvár din Ungaria.

Află mai mult

Eremieni – Biserica reformată gotică

Se presupune că biserica gotică din Eremieni a fost construită de populația care s-a stabilit aici în secolul al XIII-lea, în onoarea prințului Sfântul Emeric al Ungariei. Monumentul se află pe un mic deal care domină satul. În timpul Reformei din secolul al XVI-lea, interiorul bisericii a fost remodelat, iar congregația a devenit reformată. Casetele decorative care acopereau tavanul au dispărut din biserică la începutul anilor 1900, la fel ca bolta ”stelară” din sanctuar. Amvonul ornamentat datează din 1758, în timp ce ornamentul din lemn de pe masa altarului și placa de marmură cu inscripții au fost donate de poetul și pastorul Lajos Megyesi și soția sa, în 1804. În ciuda pierderilor suferite, biserica își păstrează încă trăsăturile gotice tipice: ferestrele bisericii, contraforturile, intrarea etc. Pereții au fost decorați cu fresce, dar majoritatea acestora au fost distruse de secole de coroziune și de straturile repetate de var. Au fost restaurate două fragmente de fresce care înfățișează crucificarea lui Iisus. Turnul bisericii a fost construit în secolul al XIX-lea, ca o structură din lemn, care este încă în stare foarte bună.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay