Rarități ale naturii
Lacul Ursu - Sovata
Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm din lume, cu o suprafaţă de 40.235 mp, circumferinţa de 1180 m şi o adâncime maximă ce depăşeşte 18 m. S-a format în în perioada 1875-1880 în urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice şi hidrologice, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu şi Criş-Topliţa), urmată de surparea terenului. Golul rezultat a fost umplut de cele două pârâiaşe, într-o perioadă de aproximativ 5 ani luând naştere actualul lac având formă asemănătoare unei piei de urs întinse, de unde a căpătat şi denumirea sa. Apa dizolvă în continuare sarea din masivul de sare, astfel salinitatea Lacului Ursu prezintă o variaţie mare în funcţie de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l, de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Apa dulce a pârâurilor Auriu şi Topliţa, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menţine la suprafaţă şi acţionează ca izolator termic: permite penetrarea radiaţiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar totodată previne pierderea căldurii acumulate, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de heliotermie.
Află mai multIzvorul cu apă sărată Géra
Izvorul sărat Géra comemorează izvorul sărat de odinioară, care furniza apa pentru primele băi sărate din Stațiunea de Jos. Fondatorul băilor, Veress József, a colectat apele izvoarelor sărate, care, încălzite de soare, ajungeau într-un bazin, prin intermediul unor canale. Tratamentul de la Géra a fost extrem de eficient, tratatându-se 21 de boli diferite. Izvorul Géra a fost amplasat pe colțul străzii vis-a-vis de fostele băi Géra și pe lângă izvor a fost inaugurată o placă comemorativă în memoria fondatorului Stațiunii de Jos.
Află mai multTratamentele balneologice
În 1860 Veress József pune bazele Băii Géra (Baia de Jos), prima baie terapeutică din Sovata, intuind potențialul tămăduitor al apelor sărate. Aceasta a fost autorizată în 1867 și a funcționat timp de aproape 100 de ani, iar aici se tratau 21 de tipuri de boli (reumatismul, afecțiuni ale uterului, rahitismul, anemia ș.a.) Mai târziu, după formarea Lacului Ursu (1875) Sófalvi Illyés Lajos fondează oficial Băile Sovata de Sus, în anul 1901. Stațiunea s-a dezvoltat rapid, fiind frecventată de multe personalități ale vremii, printre care și Regina Maria a României, sau renumita actriță Jászai Mária, care a strâns și fonduri pentru dezvoltarea stațiunii. În prezent, aici sunt tratate boli reumatice, dermatologice, neurologice, ginecologice și pulmonare, rezultatele cele mai importante fiind obținute în tratamentul infertilității. Serviciile medicale și de wellness disponibile sunt balneoterapia și hidroterapia, mecano și kinetoterapia, electroterapia, fototerapia, baia de aburi, saună, solar, ș.a.. Tratamentele se bazează pe trei factori principali: vremea favorabilă, lacurile sărate și nămolul sapropelic, atât aerul curat bogat în aerosoli, cât și vegetația și fauna variată din jurul lacurilor influențând pozitiv procesul de vindecare și bunăstarea pacienților.
Află mai mult