FOЯRÁS (HU)

Apr-20

20 aprilie 2024
Data: 20 aprilie 2024, ora 19:00
Prezentarea este gratuită! Vă invităm să faceți donații, care vor sprijini programele sporadice ale Teatrului de Dans Bekecs!

-spectacol de teatru de dans popular cu participarea Ansamblului de Dans Popular Bekecs al Tinerilor -
Sursa pură din adâncul pădurii nu semnifică doar emergența apei, ci a dobândit și o înțelegere metaforică: astăzi este sinonimă cu cultura populară tradițională, nealterată, neadulterată. Râurile nu numai că separă, ci și conectează popoarele care trăiesc pe malurile lor, oferind oportunități pentru evenimente de dans comune și sărbători. Fiecare popor cântă în propria sa limbă despre efectele revigorante ale apei asupra corpului și sufletului.
Seriile de dansuri din spectacol, pornind de la sursa comună, urmăresc urmele valoroase ale culturii dansului păstrate de naționalitățile care trăiesc în Transilvania de secole. Dezvoltarea dansurilor din trecutul îndepărtat, prin forme din ce în ce mai complexe medievale și moderne, s-a desfășurat în paralel cu dezvoltarea muzicii vocale și instrumentale. Pulsația persistentă a imaginii de deschidere evocă bătutul tobelor șamanilor antici, iar în scenele următoare progresăm de la dansurile acompaniate vocal la aranjamentele instrumentale mai simple - vioară, gardon - la aranjamentele de ansamblu însoțite de instrumente cu coarde și cimbalom. De la cele mai vechi forme de dans, cercul și dansurile în lanț, urmăm cursul râului, care se îndreaptă curând către dansurile de fată acompaniate vocal și dansurile țigănești, apoi prin dansurile de procesiune în perechi cunoscute din Evul Mediu târziu, până la dansurile masculine individuale, solo din ce în ce mai virtuoase, care conduc la dansurile pereche moderne. Astfel, putem vedea: învârtitul de la Orkoi, "bufázás", dansuri cu inele vocale, dansuri de mers și plâns Gyimes, silladrit din Bucovina, sireag și de-a lungu din Mezőméhes, haidau de la Pacalău, fogásolás rar din Mezőség, tempo rar, dans maghiar rar, csárdás de la Bálványoscsaba, punctare din zona Enyed, invirtita și fecioreascat din Szekler, romanyos de la Orkoi, învârtit de la Marosszék.
Imaginea de închidere prezintă o privire de ansamblu asupra celor mai caracteristice dansuri ale naționalităților care trăiesc în Transilvania.
Regizor: Orza Călin

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay