Lacul Ursu

Lacul Ursu din Sovata

Transilvania este foarte bogată în stațiuni balneare și izvoare cu apă minerală. Dacă preferați o escapadă de reîncărcare,  vindecare sau relaxare, stațiunile balneare, mofetele și băile cu apă minerală din Transilvania sunt o alegere excelentă. Nu doar localnicii apreciază aceste locuri, ci și turiștii... datorită efectului curativ al băilor medicinale, ospitalităţii localnicilor, delicioaselor mâncăruri transilvănene făcute în casă și peisajelor minunate care îi ademenesc să revină.

Lacul Ursu din Sovata este una dintre perlele județului Mureș, iubit și de localnici. Acesta reprezintă un obiectiv ce nu poate fi ratat în timpul unei vacanțe în Transilvania, fiind una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă. 

Ce trebuie să știți despre acest loc special? Am adunat mai jos cele mai importante informații:  

Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume, s-a format în anul 1875 și este situat într-o rezervație naturală ce se întinde pe o suprafaţă de 79 de hectare, în apropierea Muntelui de sare. Rezervația naturală este situată pe un uriaș carst de sare, acoperit cu gresie și un strat subțire de sol, cu diverse poteci bine marcate și trasee forestiere care permit explorarea zonei. 

Lacul a fost creat de o ploaie torenţială care a spălat fânul de pe fosta păşune într-o groapă din dolină, blocând-o, iar pâraiele din jur au umplut încet matca rezultată. În timp, apa a spălat sarea din subteran, mărind adâncimea lacului.

Lacul a fost inițial numit Lacul Illyés, după moşierul Lajos Illyés Sófalvi, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea stațiunii balneare și care a recunoscut rapid potențialul turistic al lacului și împrejurimilor sale. Forma lacului se aseamănă cu o piele întinsă de urs și astfel se explică originea numelui actual al lacului, Lacul Ursu, folosit din anul 1910. 

Încă de la înființare, Lacul Ursu a fost una dintre cele mai renumite stațiuni balneare din județul Mureș, atrăgând anual mii de persoane în cautarea unui tratament sau pur şi simplu a unui loc în care să se poată deconecta de la viața cotidiană. Apa lacului Ursu este recomandată pentru tratarea multor boli, inclusiv afecțiuni reumatismale sau inflamatorii, probleme ginecologice și infertilitate. Salinitatea apei din Lacul Ursu este de 100 g/l la suprafață și de 220-300 g/l pe măsură ce se adâncește. 

Așa cum am amintit anterior, Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume. Caracteristica heliotermă a lacului a fost stabilită în anul 1901 de către chimistul Sándor Kalecsinszky. Apa lacului Ursu este încălzită de razele soarelui, dar spre deosebire de alte lacuri, stratul de apă dulce de la suprafața acestuia permite razelor soarelui să treacă și se creează un efect de seră, astfel încât apa sărată își păstrează temperatura chiar și noaptea. Fenomenul heliotermic este responsabil pentru faptul că apa lacului atinge temperaturi de 40-45°C până la o adâncime de doi metri. La momentul formării lacului, cea mai mare temperatură înregistrată în straturile mai calde ale acestuia atingea 80°C, dar aceasta scade treptat pe măsură ce apa dulce pătrunde în lac şi scăldatul agită apele, reducând astfel efectul izolant al apei dulci de la suprafață.

Deși există multe lacuri sărate și cu apă dulce în vecinătatea sa, niciunul dintre ele nu este mai mare decât Lacul Ursu. Alte lacuri sărate sunt lacurile Aluniș, Negru, Mierlei, Verde și Roșu. Lacurile cu apă dulce sunt Lacul Paraschiva și Lacul Tivoli. Chiar şi înainte de deschiderea Lacului Ursu, lacurile Aluniș și Negru erau foarte populare în rândul vizitatorilor, care încă preferă aceste două lacuri pentru scăldat în locul aglomeratului Lac Ursu. Mai mult decât atât, la Lacul Negru există o piscină încălzită, ce conţine apă din lac.

Lacul Ursu este, fără îndoială, una dintre cele mai importante destinații turistice din județul Mureș, ce se face remarcată printre așezările din zonă prin serviciile sale de wellness în continuă dezvoltare. Prin proiectul Drumul Sării, au fost create diverse trasee eco-didactice și promenade, care pot fi vizitate în siguranță chiar și de către familiile cu copii mici. Traseele eco-didactice și cele forestiere sunt concepute astfel încât turiștii să poată face o plimbare relaxantă, să se odihnească pe băncile de la marginea potecilor, sau pur și simplu să se bucure de liniștea adâncă a pădurii. Panourile în mai multe limbi de pe traseele eco-didactice descriu, de asemenea, flora și fauna din regiune, precum și formațiunile geologice caracteristice zonei. Aerul bun, sănătos, proaspăt, peisajul uimitor, flora și fauna bogată fac din plimbarea pe aici o experiență de neegalat.   

Deschiderea Lacului Ursu este influențată, în fiecare an, de mai mulți factori. Lacul este de obicei deschis pentru vizitatori zilnic între orele 10.00 - 18.00, începând cu sfârșitul lunii iunie, dar scăldatul este întrerupt între orele 13.00 și 15.00, pentru ca lacul să își poată "trage sufletul", iar apa dulce și cea sărată să se poată separa, în timp ce turiștii iau prânzul și se odihnesc.

Recent, datorită unor investiții semnificative, așezarea cunoaşte o nouă perioadă de înflorire. Frumoasele vile istorice din Sovata au fost renovate, iar în ultima vreme chiar și anumite lanțuri hoteliere internaționale au investit atât în renovarea hotelurilor din oraș, cât și în construirea altora noi. În afară de hoteluri, localnicii oferă și ei cazare în sat, multe pensiuni și apartamente așteptându-i pe cei care doresc să poposească aici. 

Lacul Ursu și lacurile mai mici din Sovata oferă mediul ideal pentru turiştii care caută să se simtă bine într-un mediu natural, frumos, ce oferă acces la o mare varietate de tratamente medicale și servicii de înaltă calitate menite să le  îmbunătățească starea de sănătate. 

Pe lângă apa cu conținut ridicat de sare, cea mai prețioasă bogăție din Sovata este noroiul medicinal al lacului sărat, care este utilizat eficient în tratamentele preventive, curative și de reabilitare, precum și în tratamentele de wellness. 

Stațiunea balneoclimaterică Sovata, împreună cu lacul Ursu și toate lacurile sărate mai mici din jur sunt un adevărat paradis pentru cei care doresc să se deconecteze de la graba vieții cotidiene, iar facilitățile moderne și serviciile de wellness de nivel înalt garantează întoarcerea vizitatorilor atât din România, cât și din străinătate. 

Este o experienţă de neuitat să pluteşti pe apa lacului sărat, admirând minunata frumuseţe naturală care îl înconjoară, pentru ca mai apoi să mergi la un restaurant unde poţi gusta preparate locale, bucurându-te de ospitalitatea gazdelor transilvănene.

Articole recomandate

5 lucruri pe care le poți face în Târgu-Mureș

Experimentează vibe-ul orașului Târgu-MureșÎncepe cu simbolul cultural al orașului – o vizită în interiorul Palatului CulturiiConstruit între anii 1911 – 1913 la inițiativa primarului vizionar Bernády ...

Află mai mult

Aleea lacurilor Roșu și Verde - Sovata

Aleea pornește de pe malul Lacului Ursu, urmărește linia malului amenajat al celor două lacuri și se sfârșește la locul de odihnă amenajat la poalele Muntelui de Sare. Împrejurul lacurilor nu este cir ...

Află mai mult

Aleea turistică Tivoli - Sovata

Aleea turistică Tivoli (zona I.) are o lungime aproximativă de 330 m. Pornind de pe malul lacului Ursu, urcă o primă porţiune abruptă amenajată cu scări, după care la locul de odihnă se bifurcă într-o ...

Află mai mult

Aleea turistică vestică - Sovata

Această alee are rolul de a lega lacul Ursul cu zona turistică nou creată în partea de nord a orașului, la vest de zona protejată. Aleea pornește de pe malul Lacului Ursu, urcă dealuri împădurite până ...

Află mai mult

Calvarul secuiesc - Vețca

Veţca se situează la 28 de km sud-est de Târgu Mureş, de-a lungul unei depresiuni de văi, pe zona de întâlnire a Târnavei mici cu Târnava Mare, în locul de izvorâre a pârâurilor Veţca şi Jacodu. Biser ...

Află mai mult

Amenajări în jurul lacului Ursu - Sovata

Lacul Ursu este cel mai valoros element din cadrul zonei naturale protejate, și punctul de atracţie turistică numărul unu din Sovata. Aleea amenajată din jurul lui are lungimea de 1.085 m. Pentru a cr ...

Află mai mult

Castelul Rhédey - Sângeorgiu de Pădure

Expoziția comemorativă dedicată satului inundat Bezidu Nou La 6 km de orașul Sângeorgiu de Pădure s-a aflat odinioară, satul Bezidu Nou. În prezent această localitate nu mai există, fiind sub ape ...

Află mai mult

Haiduceală pe Vârful Saca

Pentru pasionații de cai și pentru cei care sunt conștienți de frumusețile montane, imprejurimile Sovatei, cu panoramele minunate ale Vârfului Saca din Munții Gurghiului, sunt o oază de liniște și fru ...

Află mai mult

Palatul Culturii - Târgu Mureș

 Constructia emblematica a orașului, care purta numele de “Căminul Cultural Ferencz Jozsef” este locul care găzduiește din ce în ce mai mult evenimentele culturale din oraș, este cunoscut astăzi ...

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay