Muzeul satului Chibed

Descriere

Ideea înființării muzeului s-a format în cadrul Asociației culturale Seprődi János din Chibed. Scopul acesteia a fost să păstreze valorile care sunt dovada tangibilă a vieții tradiționale gospodărești din mediul rural. Colecția muzeului a fost completată cu donații din partea localnicilor, iar datorită ajutorului nerambursabil, a fost posibilă repatrierea obiectelor de valoare deja transferate în străinătate.

Articolele casnice realizate manual arată ingeniozitatea, măiestria și bogăția imaginativă a secuilor. Pe lângă scopul practic, îmbrăcămintea și lenjeria de pat țesute și brodate cu mâna de femeile secuiești stau drept mărturie pentru lumea spirituală bogată și dragostea pentru frumos a purtătorilor și creatoarelor lor. Cea mai veche piesă din muzeu este o năframă pentru femei, de 122 de ani.

Muzicologul și folcloristul János Seprődi (n. 1874 Chibed, † 1923 Cluj-Napoca), cel după care a și fost numit muzeul, a avut un rol incontestabil în păstrarea moștenirii tezaurului local de muzică populară, ca parte integrantă a moștenirii culturale a localității Chibed. Obiectele și materialele muzeale de aici mărturisesc acest lucru. 

Muzeul comemorează de asemenea mai multe personalități implicate în viața localității.

În anul 2000 a fost amenajată o sală în memoria lui Gábor Madaras (1918-1980), doctor în drept și cântăreț de muzică populară, a cărui viață a fost strâns legată de Chibed. Una dintre etapele importante ale dezvoltării economice a localității Chibed a fost perioada cuprinsă între 1908 și 1940, în care una din personalitățile definitorii în viața locală a fost dascălul Imreh Zsigmond. Tot aici se găsește și o copie a fotografiei lui István Mátyus, primul medic al Scaunului Mureș, care s-a remarcat și prin construirea bisericii (1871-1872) pentru comunitatea sa locală.

Muzeul este deschis în timpul sărbătorilor și a evenimentelor organizate de sat, dar se poate vizita oricând, dacă se solicită o programare cu cel puțin 12 ore înainte, la îngrijitorul / președintele asociației, doamna Emma Borbély, la următorul număr de telefon: 004(0)752 154 155. 


În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay