Cetatea medievală din Sighișoara

Dacă v-ați plimbat deja pe străduțele pietruite din cetatea Sighișoarei, pline de farmecul medieval, atunci cu siguranță vă doriți să reveniți.

Situată la 54 km sud-est de Târgu Mureș, pe cursul mijlociu al râului Târnava Mare, Sighișoara este supranumită ”perla Transilvaniei” și reprezintă una din comorile județului Mureș, unde spiritul transilvănean a supraviețuit de-a lungul secolelor. 

Cum și când s-a construit cetatea Sighișoarei?

Deși istoria acestor meleaguri are rădăcini mai adânci, din epoca bronzului și din vremea romanilor, Sighișoara a fost menționată documentar pentru prima dată în 1280, sub numele de Castrum Sex.

Cel mai important grup etnic care a determinat stilul de construcție al orașului și monumentele sale culturale au fost sașii. Coloniștii sași, vorbitori de limba germană, au fost aduși în Transilvania începând cu secolul al XII-lea, de către regele Géza II al Regatului Ungariei, pentru a păzi frontierele fostului regat maghiar.

Astfel, după ce s-au stabilit pe malul Târnavei Mari, sașii din Sighișoara au construit pe Dealul Școlii o cetate medievală din piatră, cu rol de refugiu. Amplasarea cetății nu a fost aleasă la întâmplare, ci aceasta s-a construit pe locul unei fortificații preistorice, întărite în sec. al XII-lea de secui și dărâmate de mongoli în 1241, cu ocazia invaziei acestora în Transilvania. 

Orașul a început să se dezvolte în jurul și sub protecția acestei cetăți inițiale, între secolele XIII-XV. În 1337, așezarea devenise capitala ”Scaunului Sighișoara”, iar în 1367 căpătase rangul de ”Civitas” (cetate, oraș). Locuitorii orașului medieval au fost meseriași organizați în bresle încă de la începutul colonizării.

Având în spate o istorie tumultoasă, presărată cu lupte, cotropiri, cutremure, epidemii sau incendii, Sighișoara a rezistat de-a lungul veacurilor ajungând în prezent să fie una dintre puținele obiective medievale rămase în picioare, aproape neschimbată! 

Principala atracție turistică din Sighișoara este cetatea medievală, fiind desemnată patrimoniu mondial UNESCO în anul 1999. Sistemul defensiv, construit si apărat de bresle, era cândva compus dintr-un zid lung de 930 m, 14 turnuri de apărare și 5 bastioane de artilerie. Din toate acestea se mai păstrează în prezent 9 turnuri, 2 bastioane și o parte din zidul de incintă. Fiecare din cele 14 turnuri, aparținea câte unei bresle, de unde și denumirile acestora: Turnul Tăbăcarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, etc, 

Cel mai reprezentativ dintre acestea și un important obiectiv turistic din cetate este Turnul cu Ceas, simbolul orașului, care se remarcă de la depărtare. Odată ce pășești prin poarta Turnului cu Ceas, descoperi imediat atmosfera medievală de odinioară, cu turnuri, biserici, bastioane și case de locuit foarte bine conservate, vechi de cel puțin 300 de ani.

Cu o înălțime de 64 de metri și 5 nivele, Turnul cu Ceas a fost ridicat în secolul al XIV-lea pentru a proteja poarta principală a orașului de sus. A fost reconstruit în 1677, după marele incendiu din 1676, când a primit și acoperișul în stil baroc cu cele 4 turnulețe, care simbolizau autonomia judiciară a orașului. Până în 1556, aici a funcționat primăria orașului, iar din 1899 și până în prezent, este sediul muzeului din Sighișoara, aici funcționând Muzeul de istorie.

Alături de structura ceasului și cele două cadrane uriașe din exterior, cele mai frumoase elemente ale Turnului cu Ceas sunt figurinele rotative din lemn create de Johann Kirschel în 1648, care reprezintă divinități din panteonul greco-roman și german, purtând pe cap simboluri din alchimia medievală.

La zidul de est al cetății se pot vedea două turnuri: Turnul Cositorarilor și Turnul Tăbăcarilor. Cele două turnuri sunt conectate prin Coridorul Arcașilor. Din păcate, acestea au suferit în urma cutremurelor și incendiilor de-a lungul secolelor, iar starea lor s-a deteriorat. 

O altă construcție absolut originală din cetate este Scara școlarilor sau Scara acoperită, construită în 1642. Aceasta avea inițial 300 de trepte, însă în urma modificărilor din 1849 au rămas doar 178 de trepte din lemn, care facilitează accesul spre liceu și Biserica din Deal. În prezent, are o fundație din piatră, cu pereți din lemn și acoperiș cu șindrile. 

Lângă Turnul cu Ceas se află Biserica Mănăstirii Dominicane, care, alături de Biserica din Deal sunt singurele construcții care au rămas din vechea arhitectură gotică rurală, dinaintea incendiului din 1676. În partea stângă a Pieței Muzeului se află ”Casa Vlad Dracul”, una dintre cele mai vechi clădiri din cetate. Aici se presupune că s-a născut Vlad Țepeș, cunoscut în rândul turiștilor străini drept Dracula, datorită asocierii numelui principelui valah cu personajul din romanul de success al autorului Bram Stoker, Dracula. În prezent, aici funcționeză un restaurant. Fanii lui Dracula pot achiziționa aici produse destinate cultului vampirilor. 

În imediata apropiere se află ”Casa venețiană”, datând din sec. XVI și denumită astfel datorită ancadramentelor de piatră ale ferestrelor, tipice goticului venețian. Cel mai important locuitor al Casei venețiene a fost Stephanus Mann, fost primar al Sighișoarei. Cunoscută, de asemenea și sub numele de Casa Mann,  clădirea a fost recent frumos renovată.

O altă clădire deosebit de aspectuoasă este ”Casa cu cerb”, reprezentând renașterea târzie transilvăneană în Sighișoara. În prezent, aceasta funcționează ca hotel și restaurant, iar la interior se pot admira tavane casetate și pereți întregi pictați.

Obiectivele de vizitat din cetate sunt numeroase, iar lista poate continua, dar mai bine adăugați Sighișoara pe lista voastră de dorințe și vizitați-o cât mai curând! 

Iar dacă ați fost deja aici, suntem siguri că vă doriți să reveniți, mai ales dacă vă propuneți să stați mai multe zile și să profitați de posibilitățile de recreere din împrejurimi: cazările inedite din zona săsească, colinele domoale perfecte pentru drumeții, ture cu bicicleta sau călărie, alte obiective turistice demne de vizitat, cum ar fi Castelul Bethlen din Criș sau bisericile fortificate din zonă: Archita, Saschiz, Cloașterf.

Vă așteptăm cu drag!

Articole recomandate

Biserica din Deal - Sighișoara

Constituie cel mai valoros monument arhitectonic al Sighișoarei, fiind unul dintre edificiile reprezentative al stilului gotic din țara noastră. Biserica evanghelică Sf. Nicolae este situată pe micul ...

Află mai mult

Biserica Mănăstirii - Sighișoara

 Este atestată pentru prima dată în 1298. Alte mențiuni apar cu prilejul unor donații făcute către mănăstire. La mijlocul secolului al XVI-lea odată cu trecerea sașilor la reformă, devine biseric ...

Află mai mult

Casa Breslelor - Sighișoara

Casa Breslelor găzduiește o expoziție de unelte, echipamente și mașinării utilizate în urma cu peste 100 de ani de meștesugării din Sighișoara și din imprejurimi.Ghift Shop-ul casei ofera o selectie a ...

Află mai mult

Biserica fortificată - Saschiz

Este construită între 1493-1525 în stil gotic târziu. Biserica a avut dublă funcție - fortificație și biserică. Biserica devine modelul unei întregi serii de biserici fortificate din centrul și sudul ...

Află mai mult

Castelul Bethlen - Criș

Castelul construit în stil renascentist datează din sec. XV. Clădirea și bastionul circular au fost construite în jurul unei curți având plan pătrat. Este unul dintre cei mai frumoși exemplari ai arhi ...

Află mai mult

Castelul Rhédey - Sângeorgiu de Pădure

Expoziția comemorativă dedicată satului inundat Bezidu Nou La 6 km de orașul Sângeorgiu de Pădure s-a aflat odinioară, satul Bezidu Nou. În prezent această localitate nu mai există, fiind sub ape ...

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay