biserica evanghelica Senereus

Biserica evanghelică fortificată Senereuș

Descriere

În Senereuş există o biserică evanghelică fortificată, din sec. al XV-lea, din care se mai păstrează turnul de poartă şi fragmente din zid. Prima biserică a satului era una simplă, din secolul al XV-lea, dar care a fost demolată în anul 1870. În anul 1873 a fost construită o biserică mult mai mare în stil neogotic, din fosta biserică păstrându-se două bănci, din anii 1540 şi 1582. O inscripție latină menționează fondatorii și anul de origine (1540). Biserica a fost împrejmuită cu ziduri de apărare şi turnuri de veghe. Singura intrare a fost sub turla bisericii cu boltă împodobită. Cele 100 de trepte care duc la biserică au fost construite lângă fosta școală, pentru a facilita accesul dinspre sat spre dealul bisericii. Un interes deosebit prezintă inscripţia de pe turla din sud și de pe cea din nord, din 1553 (Fabini). 

La construcţia noii biserici, datorită faptului că a fost mai lungă decât cea veche, zidul cetăţii a fost străpuns către est, astfel aici sanctuarul nou se prelungeşte în afara bisericii. Din vechea biserică s-a păstrat la interior cristelniţa de piatră cu secțiune octogonală, din 1540. Noul font baptismal din cor face parte din mobilierul neogotic, la fel ca și amvonul, capacul amvonului și stâlpii corului, și se află în prezent în muzeul din Schloss Horneck, Germania. În centrul altarului neogotic din 1884 se află o pictură realizată de Carl Dörschlag din Sibiu, care îl înfățișează pe Iisus cu un potir. În 1881 a fost achiziționată o orgă de Wilhelm Hörbiger cu 18 registre. Vechea orgă a fost cedată satului Idiciu. Multe din tuburile noii orgi au fost furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1992, ambele orgi au fost vândute împreună Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Odată cu reforma religioasă din sec. XVI, populaţia catolică din localitate a devenit lutherană, împreună cu biserica din sat.

Biserica nu este introdusă în ciruitul turistic, dar cheia se află la familia Cadar din sat, care sunt bucuroși să arate moștenirea culturală a sașilor din localitate, oricui le trece pragul.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay