Biserici

Biserici

Biserica fortificată - Saschiz

Este construită între 1493-1525 în stil gotic târziu. Biserica a avut dublă funcție - fortificație și biserică. Biserica devine modelul unei întregi serii de biserici fortificate din centrul și sudul Transilvaniei – bisericile reduit. În 1493 locuitorii primesc scutiri de taxe și impozite precum și ajutoare din partea Universității Săsești. Între 1503-1507 biserica acordă indulgențe. Corul bisericii, nava și cele 22 de contraforturi au fost construite deodată. Configurația actuală se datorează restaurărilor din secolul al XVIII lea. Corul bisericii păstra ferestrele lucrate în stil gotic târziu. Bolta corului este refăcută și primește aspectul baroc, iar cea a navei suferă modificări. Fațada bisericii se sprijină pe contraforturi cu retragere tripartită pe care se sprijină prin intermediul unor arcade. Etajul de apărare este desfășurat uniform pe toată suprafața bisericii deasupra bolților. Parapetul este prevăzut cu 40 de guri de tragere, iar la nivelul inferior, în spatele arcadelor dintre contraforturi, se deschid gurile de păcură. Tabernacolul este lucrat în piatră, în stil gotic din anul 1500. Cristelnița are piciorul lucrat din gresie din secolul al XVI-lea, capacul are influențe turcești. Dulăpiorul din sacriştie este lucrat în anul 1500. Ușa sacriştiei este lucrată în anul 1578. Altarul este lucrat în stil baroc în anul 1735, iar tablourile pictate sunt datate 1820. Stranele din lemn sunt de pe la anul 1500. Tăbliile pictate ale celorlate strane au fost pictate în secolul al XVII lea, parțial restaurate. Amvonul este lucrat în stil baroc, secolul al XVIII lea. Orga actuală este lucrată în anul 1786 la Brașov.

Află mai mult

Archita – Biserica evanghelică fortificată

De cum intri în satul bine ascuns între dealurile domoale de lângă Sighișoara, vei observa imediat principala atracție: biserica evanghelică fortificată din centrul satului, cea mai mare biserică fortificată din Mureș. Construită în secolul al XIII-lea ca o bazilică romanică, în secolul următor biserica a fost reconstruită în stil gotic. Aceasta impresionează prin complexitatea și dimensiunea fortificațiilor, fiind înconjurată de două ziduri cu câte 3 turnuri în colțuri și un turn vestic masiv adăugat la sfârșitul sec. al XV-lea. Astăzi, biserica se bucură de interes și admirație, datorită restaurării din anul 2011, iar din anul 2020 s-a refăcut și ceasul, care acum răsună peste satul cufundat între dealuri.

Află mai mult

Cloașterf – Biserica evanghelică fortificată

La Cloașterf descoperim satul săsesc din județul Mureș, a cărui biserică fortificată este una dintre cele mai omogene din Transilvania. Acest lucru se datorează, în principal continuității construcției, în perioada 1521-1524, de către un singur constructor: maestrul Ștefan Ungar, din Sighișoara. Edificiul a fost conceput încă din stadiul de proiect ca o biserică-cetate, o biserică-reduit, fiind prevăzută cu guri de aruncare între contraforţi. Aceasta trebuia să facă față unui atac cu arme de foc. Ea este înconjurată de un zid de apărare, care formează o incintă, cu turnuri de colț și cu acoperiș în pupitru. La interior s-au păstrat până azi panourile tribunei din sec. al XVIII-lea, dispusă pe trei laturi, pictate cu motive florale și picturi reprezentând alte biserici fortificate, care împodobesc interiorul.

Află mai mult

Apold – Biserica evanghelică fortificată

Aflată la 16 km de Sighișoara, biserica evanghelică fortificată din Apold se înalță pe dealul din centrul satului cu același nume - Apold (Trappold/ger., Apold/mag.), începând din secolul al XIII-lea, când era o bazilică romanică. În perioada următoare, biserica a fost reconstruită în stil gotic târziu, având un impunător turn vestic ce datează din sec. al XV-lea. Aspectul final al întregului ansamblu s-a definitivat în secolele XV – XVI. Turnul cu ceas a fost înălțat și prevăzut cu guri de foc, iar deasupra corului a fost construită o galerie de apărare. În scop defensiv, biserica a fost împrejmuită de o curtină dublă, întărită cu turnuri și bastioane, ambele curtine având un turn de poartă.Sebastian BethgeTel.: +40 722 208 495Program de vizitare:mai-septembrie: luni-vineri, orele 10:00-12:00Ghidaje în limbile germana, engleză și română

Află mai mult

Daneș – Biserica evanghelică fortificată

Construcția bisericii fortificate din Daneș a început în anul 1506, în stil gotic târziu, fără turn. Turnul s-a construit totuși, însă mult mai târziu, în 1927, în partea de vest a bisericii. Din zidul de incintă original al bisericii se mai păstrează doar o rămășiță în partea de sud și un mic turn cu un turnuleț de strajă. În interior, amvonul și cristelnița datează din perioada barocă, altarul din anul 1878, iar orga din 1920. Bolta bisericii a fost construită în 1868. Chiar dacă, de-a lungul secolelor, localitatea Daneș a fost prada războaielor, foametei sau a incendiilor, slujbele creștine din mica biserică fortificată începute în secolul al XVI-lea se țin și astăzi cu regularitate, așa cum s-au ținut mereu.

Află mai mult
biserica evanghelica Senereus

Biserica evanghelică fortificată Senereuș

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay