Muzee și galerii

Muzee și galerii

Muzeul Rhedey - Sângeorgiu de Pădure

În centrul orașului Sângeorgiu de Pădure se află castelul de stil neobaroc al familiei nobiliare Rhédey, castel construit pe ruinele mănăstirii și bisericii din secolul al 16-lea. De castel se leagă amintiri de istorie locală și legături aristocratice europene. În acest castel s-a născut Claudia și și-a găsit odihna veșnică în cripta de sub biserica reformată de vizavi.Pentru a îmbogăți, respectiv a umple lacunele despre cunoștințele despre Claudia, orașul Sângeorgiu de Pădure a inițiat o cercetare istorică. În urma acestor cercetări s-a reușit identificarea jurnalului scris în limba germană a celei mai cunoscute membre a familiei, Claudia Rhédey, stră-străbunica Reginei a Marii Britanii. Bazându-se, pe de o parte, pe aceste cercetări istorice, iar pe de altă parte pe înscrisurile din jurnal, a luat ființă, în toamna anului 2019, expoziția ”Mysteria Residentiae Rhédey”, dedicată familiei Rhédey.Vizavi de Castelul Rhédey se află biserica reformată, construită în stil gotic în secolul al 14-lea. În cripta de sub biserică și-a găsit odihna veșnică Claudia Rhédey. Memoria ei este păstrată prin cele două plăci de marmură, care au fost ridicate de nepoata ei, Victory Mary of Teck, soția regelui George al V-lea. Prinţul Charles şi-a omagiat strămoaşele în anul 2008 vizitând biserica, şi semnând în cartea de oaspeţi.Intrarea se face la fiecare oră fixă, fiindcă fiecare tur se face cu ghid.Program de vizitare: 1 Mai - 30 SeptembrieLuni-Vineri: 9:00-16:00, Sâmbătă-Duminică: 10:00-16:001 Octombrie - 30 AprilieLuni-Vineri: 9:00-15:00, Sâmbătă-Duminică: Închis Datorită lucrărilor de amenajare a parcului din împrejurul castelului, vizitarea castelului Rhédey NU este posibilă, pe o perioadă nedeterminată!

Află mai mult

Vețca - Muzeul satului

Casa țărănească în cadrul căreia se află Muzeul Satului din Vețca, se află pe partea dreaptă a Străzii Principale încă din anul 1890. Fondatorul acestui muzeu a fost artistul plastic Fekete Pal.Vizitatorii muzeului sunt întâmpinați de o curte spațioasă, muscate și o verandă cu obiecte din secolul trecut. În spațiul primitor al casei întâlnim obiecte de artă populară precum mobilier contemporan, îmbrăcăminte, bunuri de larg consum, covoare de perete respectiv sculpturile din lut al artistului Fekete Pal evocând trăsăturile umane care amintesc de lumea satului.

Află mai mult
Muzeul municipal Tarnaveni

Muzeul Municipal Târnăveni

Află mai mult

Câmpu Cetății și centrul de vizitare Mini-Niraj

Denumirea localităţii provine probabil de la dealul care se înalţă deasupra acesteia, numit Dealul Cetăţii. Satul se ascunde în valea îngustă a Nirajului, într-un cadru natural mirific şi constituie una dintre cele mai populare destinaţii turistice ale judeţului Mureş. Câmpu Cetăţii nu înseamnă numai un festin al papilelor gustative oferit de tradiționalul păstrăv prăjit în mălai şi servit cu mujdei. Traseele din pădurile învecinate, care se pot parcurge cu bicicleta sau pe jos, călătoria cu mocăniţa, sau parada baloanelor cu aer cald oferă numeroase amintiri de neuitat fiecărui membru al familiei. La intrarea în localitate, la capătul liniei de cale ferată îngustă, pe care circulă mocănița Sovata-Câmpu Cetății se află o nouă atracție, Centrul de vizitare Mini-Niraj, care merită vizitat. Acesta găzduiește o machetă minuțios realizată, care prezintă întreaga vale a Nirajului, de la izvor și până la vărsarea în râul Mureș. Macheta are scopul de a evidenția atracțiile turistice, naturale și culturale ale Văii Nirajului, incluzând și Ținutul Sării (Sovata-Praid), zona Călugăreni și vârful Becheci, până la Târgu Mureș, conectând scene din viața rurală tradițională tipică acestei regiuni prin mai multe trenuri și mașinuțe armonios îmbinate.

Află mai mult

Călugăreni – Situl arheologic Limesul Roman

Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia. Cunoscut încă de la începutul sec. al XVIII-lea, abia primele săpături arheologice din sec. al XIX-lea au dus la localizarea exactă a castrului. În urma săpăturilor s-a aflat că unitatea militară care a staționat aici era o trupă auxiliară de infanterie, iar în incinta castrului exista o clădire a comandamentului, băi și locuințe civile. Pentru protejarea și valorificarea sitului arheologic, în 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni, care este administrat de Centrul de Cercetare al Limesului Roman, din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha, iar în anul 2016 aici s-au înființat pavilioanele expoziținale TIME BOX, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a se familiariza cu diferite aspecte legate de cotidianul roman, civil și militar, prezentând, în același timp, informații relevante referitoare la săpăturile arheologice desfășurate aici. 

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay