Trasee

Trasee

Plimbare culturală în Târgu Mureș

Plimbare culturală în Târgu Mureș

Târgu Mureș, numit și orașul florilor, este reședința județului Mureș, amintit în dijmele papale încă din anul 1334, fiind însemnat ca Novum Forum Siculorum. Aici s-a construit și una dintre cele 4 mănăstiri franciscane din Ardeal, ale cărei ruine se pot vedea și astăzi, în curtea Cetății Medievale. În secolul al XVII-lea orașul primește titlul de oraș liber regesc, după care i se schimbă numele în Târgu Mureș. Orașul este considerat încă din timpuri străvechi un centru cultural, un important centru religios, oraș academic renumit peste hotare, unde s-au pus printre altele, și bazele importante ale matematicii de către Bolyai János. Bazele orașului modern sunt așezate de către primarul inovativ Dr. Bernady Gyorgy - la începutul anilor 1900, când se dezvoltă infrastructura și sunt edificate multe clădiri emblematice din oraș. Târgu Mureșul este cunoscut ca un oraș multicultural, ale cărui amprente se remarcă prin obiceiurile și tradițiile care dau o pată de culoare  vieții orașului din inima Transilvaniei.Obiectivele care trebuie vizitate în Tg. Mureș sunt Sala mare din Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, expozițiile muzeale, camera memorială Bernády, galeriile de artă modernă românească și maghiară. Muzeul cărții de la Biblioteca Teleki și Muzeul memorial ai celor doi Bolyai (Farkas și János) atrag anual mii de turiști. Biserica gotică din Cetate, biserica parohială Sf. Ioan Botezătorul, Sinagoga, Muzeul comunității evreiești, Muzeul etnografic din P-ța Trandafirilor, Cetatea medievală, precum și muzeul cetății cu expozițiile sale, oferă impresii de neuitat. 

Află mai mult
Plimbare istorică în Sighișoara

Plimbare istorică în Sighișoara

Cetatea Sighișoara este parte a patrimoniului UNESCO din 1999 - este singura cetate locuită din sud-estul Europei. Este o cetate vie, care atrage an de an tot mai mulți turiști. În prima jumătate a secolului al XIV-lea, Cetatea Sighișoara era o așezare cu valențe orășenești şi totodată centrul și reşedinta unei unități administrative și juridice: scaunul Sighișoara, unul din cele șapte scaune subordonate Sibiului. Sighișoara este amintită ca „civita” în 1367, alături de Cluj și Sibiu. Sighișoara se dezvoltă ca un puternic centru meșteșugăresc, își definitivează organizarea administrativă a orașului și a scaunului conform unui document din 1393, unde se menţionează participarea preotului și a unor meșteșugari la conducere. Orașul devine un puternic centru comercial, crește numărul breslelor, făcând din Sighișoara unul din cele mai puternice centre meșteșugărești din Transilvania. Referitor la evoluţia urbanistică, cetatea şi oraşul de jos s-au dezvoltat aproape concomitent. Arhitectura oraşului de jos şi a cetății au suferit modificări de-a lungul secolelor , unele datorate incendiilor din secolele XVI și XVII, altele datorate dorinței locuitorilor de a fi în pas cu moda timpului.

Află mai mult
Plimbare istorică în Reghin

Plimbare istorică în Reghin

O istorie atestată documentar din 1228, un oraș de peste 36,000 de locuitori constituiți în trei grupuri etnice diferite - este Reghin.

Află mai mult
Plimbare istorică în Saschiz

Plimbare istorică în Saschiz

Saschizul este o veche așezare medievală. A fost unul din punctele de sprijin pentru regalitatea maghiară, în procesul cuceririi Transilvaniei. În secolul al XII-lea capitala scaunului a fost stabilită la Saschiz, aici a fost capitala Secuilor de KEZD, care controlau o mare parte din bazinul mijlociu al Târnavei Mari. După anul 1200 o parte din secuii din Saschiz au primit ordinul de a se muta în zonele muntoase din răsărit, rămânând la Saschiz numai 6 ginți și 4 neamuri. Între 1264 și 1289, aceștia vor fi mutați în Scaunul Arieșului, special creat pentru ei drept recompensă pentru comportamentul remarcabil în luptele cu cumanii și mongolii. Coloniștii sași au dezvoltat economic această zonă, astfel în Saschiz au existat 2 biserici, 5 capele, o mănăstire, o școală, un spital și mai multe bresle active, înstărite. În anul 1999, Saschizul este înscris pe lista patrimoniul UNESCO, ca sit rural.

Află mai mult
Plimbare relaxantă în Sovata

Plimbare relaxantă în Sovata

O plimbare prin vechiul oraș – Sovata.  Pe acest traseu, puteți vedea obiective turistice din trecut și din prezent ale orașului Sovata și să aflați mai multe despre clădirile interesante ale stațiunii. Durata: 1 oră Sovata a început să devină renumită ca stațiune balneară la sfârșitul anilor 1800, când József Veress a fondat Baia Ghera, prima baie terapeutică autorizată, care se afla pe strada Géra. În prezent în acel loc se găsește o biserică unitariană, însă sursa apei sărate de izvor încă există și ne amintește de fosta "Baie Ghera". Mergând pe jos de la acest izvor spre Lacul Ursu, ajungeți la "Sovata Băi", care s-a extins de-a lungul anilor și constituie acum partea centrală a stațiunii. Sovata a devenit faimoasă datorită efectelor vindecătoare ale lacurilor sale, care au atras tot mai mulți vizitatori. Drept urmare, au fost construite vile care evocă atmosfera acelei perioade de secol XIX, care pot fi văzute urmând acest traseu. Un alt punct de interes notabil este Izvorul Mariei, care a fost denumit după numele actriței Mari Jászai, o mare iubitoare a stațiunii Sovata. Nu departe de aici, puteți vedea Vila Magistraților, care a fost construită pentru tratamentul funcționarilor din cadrul Ministerului Justiției. Următoarele două clădiri caracteristice sunt reprezentate de Hotelul Pacsirta, cunoscut și sub numele de Vila Gemenii, care după un amplu proces de renovare reflectă cu fidelitate arhitectura acelei ere. Chiar lângă aceste vile este o biserică de lemn – inițial greco-catolică, dar care aparține acum bisericii ortodoxe. Mergând mai departe, ajungem în inima stațiunii, la Lacul Ursu, unde nu demult existau două clădiri emblematice: Ciupercile. Astăzi doar Ciuperca Mică mai există, fiind un restaurant foarte frecventat.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay