Legends

Ținuturi legendare / Moștenirea familiei Bethlen - Criș

Moștenirea familiei Bethlen - Criș
Moștenirea familiei Bethlen - Criș
Istoria micii localități care se situează la sud-vest de Sighișoara și se află sub administrarea comunei Daneș s-a împletit cu trecutul uneia dintre cele mai mari și cele mai vechi familii aristocratice, familia Bethlen. Conform unei legende în satul Criș, în prăpastia muntelui Wendchenberg trăia un balaur uriaș cu trup de șarpe care cerea în fiecare săptămână să i se ofere ca jertfă un animal mai mare sau un om. Însă familia Bethlen s-a stabilit în Criș, a construit un castel și i-a ajutat pe oamenii săraci, mai ales în timpul iernii, când aceștia nu au avut ce să mănânce. 

Tot această familie a terminat domnia șarpelui: strămoșul familiei Bethlen, un birjar l-a învins pe șarpe cu ajutorul unui truc, astfel a dobândit castelul care inițial i-a aparținut familiei Teleki. Birjarul a jupuit o oaie, blana acesteia a umplut-o cu var nestins adus din mina de calcar aflată în apropiere și a cusut-o. A aruncat această blană în fața șarpelui care a mâncat-o, însă varul a devenit fierbinte în stomacul acestuia și l-a ucis. De aceea cuprinde blazonul familiei Bethlen un șarpe. 

Astăzi în Criș, în această localitate mică fondată de sași, trăiesc mai ales români și romi. O mare parte a sașilor a emigrat – iar în satul cu câteva sute de locuitori se găsește și astăzi castelul Bethlen care reprezintă cel mai important obiectiv turistic din zonă. Satul poate fi accesat de pe drumul național care leagă orașele Mediaș și Sighișoara și chiar dacă drumul care duce la sat se află într-o stare foarte slabă, castelul și experiența, adică călătoria în timp îi recompensează pe vizitatori. 
Castelul renascentist a fost construit în două faze: între anii 1580-1590, respectiv în secolul al 17-lea, când și-a trăit perioada de înflorire. Acest castel a fost o clădire importantă și din punct de vedere militar deoarece avea și bastioane. Castelul avea o fundație pătrată, în zilele noastre mai există două din cele patru bastioane originale prevăzute cu deschizături pentru gurile de foc și cu ornamente de relief. 

Familia Bethlen a părăsit castelul în anul 1944 odată cu apropierea frontului care astfel a devenit proprietatea statului și care s-a deteriorat în mod semnificativ în timpul comunismului. Descendenții familiei Bethlen au recuperat castelul din Criș în anul 2007, iar în 2014 l-au pus la dispoziția Fundației Sfântul Francisc din Deva administrată de Böjte Csaba pentru o perioadă de cincizeci de ani – astfel fundația renovează castelul care va fi un centru cultural, turistic și de formare. 
Totuși, ar trebui să avem grijă în timp ce ne plimbăm în grădina castelului sau în zonă deoarece urmașii mici ai balaurului cu trup de șarpe care apare pe blazonul familiei Bethlen îi mai pot speria pe turiști. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay