Legends

Ținuturi legendare / Întâmplări și povestiri din Voivodeni

Întâmplări și povestiri din Voivodeni
Satul Voivodeni (Vajdaszentivány) situat la sud de Reghin este în primul rând renumit pentru dansurile populare, conacul Zichy, respectiv lacul Sáté. Conform poporului biserica fortificată veche a fost distrusă în timpul invaziei turcești. În acea perioadă satul a fost numit Szentiván. Se presupune că mai târziu a fost numit după voievodul transilvănean Bethlen Domokos sau după subvoievodul Bethlen Elek. 
 
În timpul asediului bisericii fortificate apărătorii fuseseră conduși de un preot care era ținut în captivitate la turci pentru o perioadă mai lungă, ba chiar îl învăța pe Ali pașa limba maghiară, care era conducătorul armatei care a atacat satul. Preotul care se pricepea la războaie, i-a rugat pe apărători să aibă grijă ca paznicii să nu lupte, ci doar să semnaleze sosirea cercetașilor, respectiv a armatei turcești. Însă apărătorii nu l-au ascultat: i-au atacat pe cercetași și au și ucis trei dintre aceștia – din această cauză Ali le-a poruncit oamenilor săi să bombardeze biserica și a câștigat lupta. Fostului său învățător îi oferise grație, însă preotul l-a refuzat, astfel devenind și el victima turcilor. Cei decedați în luptă au fost înmormântați pe dealul pe care se afla biserica bombardată, iar pe peretele bisericii noi se află o tăbliță de piatră realizată în amintirea eroilor. 
 
Biserica din Voivodeni putea fi ridicată deja în secolele 13-14. De-a lungul secolelor a fost reconstruită, respectiv transformată dintr-o biserică romano-catolică într-o biserică reformată, la fel ca majoritatea bisericilor din Transilvania și Ungaria. La sfârșitul anilor 1700, respectiv în anul 1829 localitatea a fost afectată de un incendiu, astfel biserica trebuia reconstruită. 
 
Pentru turiști una dintre cele mai importante atracții în Voivodeni o reprezintă biserica bine-cunoscută. Cealaltă clădire importantă este castelul Zichy care putea fi construită în perioada reconstruirii bisericii, la răscrucea secolelor 18-19 – acest lucru fiind indicat de caracteristicile arhitecturale ale castelului. 
 
Castelul are două unități principale: aripa monumentală în stil clasic, prevăzută cu un portic și cu arcade, respectiv clădirea în stil baroc cu un portic cu coloane și timpane. Inițial clădirea i-a aparținut familiei Bethlen, după care a devenit proprietatea lui Kemény János, iar la sfârșitul secolului al 19-lea a fost cumpărată de familia Zichy. În perioada comunismului clădirea a fost trecută în proprietatea statului, iar la două decenii de la schimbarea de regim clădirea a fost renovată și transformată într-un centru cultural. 
 
Unul dintre cele mai renumite evenimente care au loc în Voivodeni este tabăra de dans care din 1997 se organizează anual și la care participă iubitorii muzicii și dansurilor populare chiar și din străinătate – nu numai pentru a învăța dansul popular unic, caracteristic satului Voivodeni, ci și pentru a se bucura de clădirile frumoase și de peisajul minunat. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay