Legends

Ținuturi legendare / Dealurile comorii - Livezeni

Dealurile comorii - Livezeni
Cu mai multe decenii în urmă localitatea Livezeni, situată lângă Târgu-Mureș, era jefuită în mod regulat, atât de armatele turcești, cât și de tătari. Însă, conform unei legende, comorile furate de turci ar putea fi ascunse și astăzi sub dealurile din Livezeni. Conform tradiției, soldații turci care distrugeau satul împărțeau comorile jefuite între ei, iar într-una din ocazii, când localnicii erau ascunși în pădure, au observat că turcii au luat-o la fugă. În acel moment, au sosit tătarii lângă Livezeni, iar turcii au încercat să ascundă comorile. Așa s-a întâmplat că au săpat mai multe gropi în pădurea din Livezeni și au ascuns bunurile furate în pământ, după care au fugit. Tătarii sosiți în zonă și în sat nu au găsit nimic de furat, iar în semn de răzbunare au dat foc caselor părăsite ale sătenilor. După ce tătarii au părăsit satul, localnicii au ieșit din adăpostul lor. S-au mutat înapoi în sat, l-au reconstruit, și lumea a uitat de comorile ascunse în dealurile de lângă păduri. Însă poporul povestește că într-o zi, unul dintre țăranii din Livezeni a primit o scrisoare de la un expeditor necunoscut – în care erau descrise exact locurile unde au fost ascunse comorile turcilor. Se consideră că pe baza acestei scrisori țăranul a găsit comorile furate și apoi a dispărut cu acestea, însă conform unei alte povestiri s-a întâmplat exact contrariul: multitudinea de aur, argint și diamante se află și acum în pământ.

Oamenii de știință consideră că dealurile interesante aflate în partea de sud-vest a localității Livezeni s-au format în urma unor alunecări de teren. Printre aceste dealuri chiar ar fi putut sta armate turcești în anul 1662, sub conducerea lui Ali Pașa. Merită să descoperim dealurile comorii – nu doar ca vânători de comori, ci și ca turiști iubitori de natură – și merită să descoperim și pădurile care le-au oferit adăpost localnicilor în timpul asediilor. 

Un alt obiectiv turistic în Livezeni este biserica reformată construită în anul 1816. În timpul lucrărilor de construcție au fost folosite materiale din vechea biserică construită în stil gotic. În această mică localitate există mai multe case de oaspeți și pensiuni care așteaptă turiștii. Livezeni se dezvoltă din ce în ce mai mult, ceea ce se datorează mai ales faptului că se află în imediata vecinătate a orașului Târgu Mureș și nu neapărat datorită comorilor ascunse sub dealuri. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay