Legends

Ținuturi legendare / Dealul lui Daru - Gornești

Dealul lui Daru - Gornești
Numele localității situate pe malul râului Mureș poate proveni din cuvântul „gernye” care înseamnă un copac uscat: oamenii uscau pădurile din zonă pentru a înființa localitatea. Unele locuri în Gornești poartă și astăzi nume interesante și sunt legate de legende și povești. Un astfel de loc este de exemplu dealul „Darudombja” (dealul lui Daru) despre care se consideră că era locul unei bătălii între doi tauri – unul purta numele de Daru și era învins de celălalt. Animalul a fost înmormântat pe acel deal care de atunci poartă numele taurului. 

Cel mai înalt punct al satului se numește „Urak asztala” (Masa domnilor) - și acest nume se referă la trecut: o dată era un domn mare care venea aici la vânătoare împreună cu prietenii săi. Pe vârful dealului era o masă de lemn și niște scaune, acolo se odihneau vânătorii. Băieții tineri din sat erau gonașii: aceștia nu aveau voie să stea la Masa domnilor, însă în semn de recunoștință pentru ajutorul acordat au primit pâine proaspătă și vin. O altă parte a satului Gornești este numită „Csitkóskert” (Grădina mânjilor) – în trecut aici era o poiană mare unde oamenii și-au dus caii, mânjii la păscut și aici era și grajdul. Sătenii au cumpărat acest teren, însă numele s-a păstrat. 

Dacă suntem în Gornești trebuie să vizităm neapărat două clădiri. Una este biserica reformată situată în centrul satului, ridicată în evul mediu în stil gotic, care de-a lungul secolelor a fost reconstruită și transformată de mai multe ori, însă este și astăzi o clădire foarte impresionantă în centrul satului. Clopotul mare al bisericii a fost realizat în anul 1456. În acea perioadă satul se afla în proprietatea familiei Erdélyi din Șintereag, după care a devenit proprietatea familiei Teleki. 

Cealaltă clădire renumită în Gornești este cetatea de odinioară care în anul 1686 era transformată într-un castel de cancelarul Teleki Mihály. La fel ca în cazul castelului Bethlen din Zau de Câmpie, numerologia juca un rol important și în timpul proiectării acestui castel care are 52 de încăperi și 365 de ferestre. Exploratorul renumit al Africii al familiei Teleki, Teleki Sámuel, și-a păstrat colecția impresionantă, respectiv biblioteca în acest castel, însă o mare parte a acestor obiecte și cărți s-au distrus în timpul evenimentelor tulburătoare care au avut loc în secolul al 20-lea, doar o parte a acestora putea fi salvată, iar în prezent acestea se păstrează în Biblioteca Teleki din Tîrgu Mureș. După naționalizare clădirea a fost revendicată și renovată, astăzi fiind un loc important pentru evenimente. În parcul castelului realizat în stil baroc se găsesc statuile figurilor mitologice. 

Turiștii care vizitează satul Gornești pot participa și la zilele castelului care este un eveniment din ce în ce mai popular, organizat în fiecare an în castel, respectiv în parcul castelului, și în cadrul acestui eveniment oamenii nu doar că pot vizita clădirile impresionante ridicate în stil baroc, ci pot participa și la programe pentru copii și pentru adulți. În castelul renovat din Gornești funcționează un atelier de artă și se organizează anual un festival al muzicii de cameră. 

Dacă am admirat deja biserica reformată și castelul Teleki, putem urca și la Masa domnilor la care - în prezent - se poate așeza oricine. Nu trebuie să ne fie frică, deoarece nu îi vom întâlni nici pe caii din Grădina mânjilor, și nici pe taurii care pasc pe Dealul lui Daru. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay