Legends

Ținuturi legendare / Cetatea uriașilor - Saschiz

Cetatea uriașilor - Saschiz
Saschiz se află la marginea fostei Țări a Sașilor, la o distanță de 20 km sud-est de Sighișoara. Există numeroase legende și tradiții populare legate de această localitate și de băștinașii acesteia, uriașii. 
 
În apropierea satului pot fi descoperite și astăzi ruinele, urmele acelei cetăți în care, conform poporului, au trăit uriași blânzi. Aceste ființe gigantici au fost foarte sensibile la zgomote. Au fost cazuri când acești uriași i-au ridicat în aer pe cei care făceau zgomote împreună cu căruțele lor, doar ca să-i sperie, după care i-au pus jos pe pământ pentru ca aceștia să le poată povesti și altora ceea ce au pățit și să le atragă atenția că nu este recomandat să tulbure liniștea locuitorilor cetății. Conform unei alte legende uriașii aruncau pietre mari, rotunzi și plate pe dealurile înconjurătoare, însă oamenii le-au adunat pe acestea și au pavat străzile localității. 
 
Localnicii povestesc și astăzi cu plăcere despre uriașii cetății, însă povestea reală a fortăreței este aproape la fel de interesantă – pe baza vestigiilor descoperite de arheologi ar putea fi vorbă de o clădire antică ridicată în jurul anilor 2500-1800 î.Hr. De-a lungul secolelor cetatea Uriașilor ar fi putut servi scopuri de apărare. În apropierea localității exista și o fortăreață cu șase bastioane numită Cetate Țărănească care ar fi putut fi ridicată în secolul al 13-lea - și ruinele acestei cetăți pot fi vizitate și astăzi. Există o legendă legată și de Cetatea Țărănească conform căreia în fortăreață există o fântână cu o adâncime de șaizeci de metri care duce la un sistem de tuneleuri. Mitul are la bază o realitate deoarece a fost deja descoperit un tunel sub cetate, însă conform localnicilor ar putea exista și mai multe tuneluri. Conform unei alte legende în timpul construirii cetății negustorii care treceau prin satul Saschiz erau obligați să ducă o căruță cu piatră la cetate. 
 
În zilele noastre Saschiz este o atracție turistică populară: în ultimii ani localitatea a fost vizitată în mod regulat și de moștenitorul tronului Regatului Unit, prințul Charles. În acest sat micuț se înalță biserica fortificată în stil gotic care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, iar în apropierea acesteia se găsește turnul în formă de bastion al cărui coif seamănă cu cel al turnului cu ceas din Sighișoara. Biserica fortificată a fost construită în 1493, iar în secolul al 16-lea a fost înconjurată de un zid. Turnul cu ceas a fost realizat în 1677 pe baza turnului din Sighișoara. Înainte de această perioadă, încă în anul 1663 Apafi Mihály I a convocat o dietă în biserica din Saschiz. 
 
Vizitatorii acestei localități mici pot descoperi și astăzi caracteristicile arhitecturii săsești: imaginea caselor vechi cu porți de piatră este impunătoare. De aici s-ar fi putut muta secuii din Saschiz în zona Comitatului Trei Scaune, după cum indică și numele - și în locul lor ar fi putut fi aduși sașii, însă secolul al 20-lea plină de evenimente tulburătoare și tragedii a alungat majoritatea acestei națiuni. Însă s-au păstrat frumoasele clădiri construite de aceștia, precum și legenda povestită de ei conform căreia trebuie să păstrăm liniștea dacă umblăm în apropierea cetății Uriașilor. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay