Legends

Ținuturi legendare / Amintirea luptei maghiarilor pentru libertate din 1848-49 - Albești

Amintirea luptei maghiarilor pentru libertate din 1848-49 - Albești
Localitatea situată în apropierea orașului Sighișoara este un punct memorial istoric extrem de important. Aici a avut loc una dintre ultimele bătălii ale revoluției maghiare din anii 1848-49, aici a căzut, respectiv a dispărut Petőfi Sándor și revoluționarul Zeyk Domokos. În cele mai importante puncte ale bătăliei, pe teritoriul curții Haller din localitate, respectiv la Ispánkút aflat în apropiere s-au ridicat statui pentru cinstirea memoriei revoluționarilor. În zonă se găsesc mai multe morminte comune. 

În zilele noastre evenimentele din anul 1849 au devenit mitizate, este dificilă separarea faptelor de ficțiunile povestite de oameni de mai bine de un secol și jumătate. Sigur este însă faptul că bătălia chiar a avut loc, iar maghiarii conduși de polonezul Bem József au fost învinși de armata rusă puternică. 
Nu doar dispariția și moartea presupusă a poetului Petőfi Sándor (a fost văzut pentru ultima oară la Ispánkút, locul în care se află astăzi un monument renovat, ridicat în memoria lui Petőfi) se leagă de bătălia de la Albești, ci și fapta de eroism a ardeleanului Zeyk Domokos a cărui amintire trăiește în inimile locuitorilor acestei zone. Soldatul puternic și viteaz a participat la revoluția maghiarilor ca locotenent și căpitan, la bătălia de la Albești a jucat un rol important în salvarea generalului Bem József, respectiv există și povești conform cărora acesta l-a rugat și pe Petőfi să stea pe calul său ca să-l salveze și pe el, însă poetul l-a refuzat. Conform legendei Zeyk a luptat singur împotriva cazacilor cu o sabie, iar cazacii nu l-au putut învinge. Dușmanii voiau să-l prindă viu, însă Zeyk Domokos, fiind înconjurat de dușmani, s-a împușcat în cap. Evenimentul ar fi putut avea loc în apropierea locului Ispánkút, soldatul viteaz – asemenea lui Petőfi – se odihnește într-unul dintre mormintele comune de la Albești. În Cristuru Secuiesc există un centru școlar numit după el, iar la Budapesta o stradă îi păstrează amintirea. 

Istoria localității este strâns legată de familia nobilă Haller, respectiv de castelul de odinioară. Timp de mai multe decenii membrii familiei Haller au fost niște personalități importante ale acestei zone atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere cultural. Pe moșia lor de odinioară se află monumentul cu pasărea Turul, cu o înălțime de zece metri, care a fost ridicat în anul 1899 lângă locul propus al unui mormânt comun. În afară de acest monument contesa Haller Lujza a înființat tot în această perioadă și un parc memorial și o casă memorială “Petőfi” – după niște decenii anevoioase aceste locuri pot fi vizitate și astăzi, expoziția fiind extinsă cu statuii lui Petőfi Sándor și Bem József. 

Micul muzeu este administrat și funcționat de Asociația Culturală “Petőfi Sándor” și adăpostește o expoziție reînnoită în anul 2000 care prezintă Ungaria în secolul al XIX-lea, revoluția și ultimele zile ale lui Petőfi Sándor. 
Familia Haller avea și un castel în Albești timp de mai multe secole, o mare parte a castelului s-a distrus până în mijlocul secolului al XX-lea, însă există multe legende și povești care se leagă de acest castel. Conform legendei exista un tunel între castel și pădurea apropiată, iar un alt tunel ducea la dealul Kolostordomb unde astăzi se găsește un cimitir. 

Turiștii vizitează Albești în primul rând pentru locurile memoriale, însă această localitate se mândrește de mai multe clădiri spectaculoase și specifice. În această localitate au trăit împreună timp de mai multe secole sașii, maghiarii, românii și romii – iar pe strada principală pot fi văzute clădirile specifice fiecărui popor. Pe aceeași stradă principală pe care au luptat Petőfi, Zeyk și Bem pentru libertatea poporului maghiar. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay