Biblioteca Teleki - Târgu Mureș

În anul 1802 Contele Teleki Sámuel, cancelarul aulic al Transilvaniei, deschide prima bibliotecă publică din Transilvania. Clădirea a fost ridicată între anii 1799 – 1802, iar biblioteca a avut rolul de a apropia oamenii de carte, contele punând la dispoziție cele aproximativ 40.000 de volume adunate de-a lungul celor șase decenii în care a colecționat cele mai reprezentative opere științifice de la apariția tiparului, cât și o sală de lectură pentru studierea aprofundată a valoroaselor manuscrise. După al II-lea război mondial, această colecție a fost îmbunătățită cu cele 80.000 de volume ale fostului Colegiu Reformat, precum și din fonduri ale școlilor confesionale și ale castelelor din regiune. 

În prezent, comorile muzeului Teleki se pot admira în sala amenajată la parterul clădirii.

Program
Expoziții:
Marți-Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbăta: 10:00-16:00

Sala de lectură:
Marți-Vineri: 10:00 - 18:00

Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!

„Pășind în bibliotecă m-a zguduit uimirea.” – scria Ferenc Kazinczy când în 1816 a vizitat Biblioteca Teleki. Colecția de bază a Bibliotecii Teleki-Bolyai de astăzi a fost pusă la dispoziția publicului de către contele Sámuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, în data de 18 octombrie 1802.

Este foarte greu de alcătuit un clasament din comorile Bibliotecii Teleki, deoarece rafturile și vitrinele bibliotecii găzduiesc incunabule, aproape două mii de cărți vechi în limba maghiară, Biblii renumite, lucrările de bază ale vieții științifice din Europa secolelor XVI-XVIII., atlase colorate de mână din secolul al XVII-lea, serii publicate în cadrul editurilor europene renumite. După cel de al doilea război mondial, această colecție a fost îmbogățită cu cele 80000 volume din biblioteca fostului Colegiu Reformat, precum și cu fonduri din școli confesionale și din castelele din regiune. Cel mai vechi document din Biblioteca Teleki o reprezintă Codicele Koncz, de fapt o copie a bibliei din secolul al XIV-lea, care pe unele margini poartă un alt manuscris denumit Rândurile și glosele din Tîrgu Mureș, reprezentând al șaselea monument lingvistic maghiar, datat la începutul secolului al XV-lea.

 Vizitatorii au prilejul să admire câteva din comorile Bibliotecii Teleki în muzeul amenajat în cadrul sălii mari, iar cititorii, elevii, istoricii au la dispoziție o sală de lectură la etaj, unde pot fi consultate aproape toate documentele bibliotecii. Sala de lectură de odinioară găzduiește astăzi expozițiile temporare și poate fi vizitată împreună cu Muzeul Bolyai. În acesta din urmă vizitatorii pot vedea documente și obiecte legate de cei doi Bolyai. Pe lângă lucrarea de bază a lui Farkas Bolyai, Tentamen (în anexa căreia apare și geometria neeuclidiană a fiului său), cei ce trec pragul muzeului pot arunca o privire și asupra spațiului de lucru a lui Farkas, iar pe paravan pot citi copii selectate din cele 20000 manuscrise ale matematicienilor. În prezent, Biblioteca Teleki-Bolyai joacă un rol activ și în viața comunității din Tîrgu Mureș. Programele destinate copiilor se adresează școlarilor, în timp ce discuțiile pe tema culturii și a istoriei cărților atrag un număr semnificativ de persoane interesate.

Program
Expoziții:
Marți-Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbăta: 10:00-16:00

Sala de lectură:
Marți-Vineri: 10:00 - 18:00

Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!

Plimbare virtuală - ca și cum ai fi acolo

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay