Arhitectura Targu Mures Mures

Castele, cetăți, curiozități arhitecturale

Palatul Administrativ - Târgu Mureș

La începutul secolului, când dezvoltarea centrului orașului înflorea au început construcțiile Palatului Administrativ, prima clădire construit în stil art novau în Târgu Mureș. Proiectul acestei clădiri impozante a fost realizat de către arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső - mari iubitori ai Transilvaniei. Eleganța locului se datorează marmurei roz, vitraliilor, faianței Zsolnay, stâlpilor din marmură.Program de vizitare a turnului cu ceas:Mai - AugustMarți-Vineri: 9:00-15:00, Sâmbătă-Duminică: 9:00-14:00Luni închis. Este închis în zilele de sărbători legale. Septembrie - Aprilie Marți-Vineri: 9:00-14:00, Sâmbătă-Duminică: 9:00-13:00Luni închis. Este închis în zilele de sărbători legale. Biletele se pot cumpăra de la casieria Palatului Culturii. 

Află mai mult

Palatul Culturii - Târgu Mureș

 Constructia emblematica a orașului, care purta numele de “Căminul Cultural Ferencz Jozsef” este locul care găzduiește din ce în ce mai mult evenimentele culturale din oraș, este cunoscut astăzi sub numele de Palatul Culturii. Datele despre construcția acestuia pot fi studiate de oricine în Arhiva Națională, tot aici se pot consulta documentele de proiectare a acestuia.Ideea de construire a unei astfel de clădiri i-a venit edilului inovator, Dr. Bernady Gyorgy, cel care a început lucrările de construire cu 150 de oameni. Pe parcursul lucrărilor, proiectele de construcție au fost modificate de mai multe ori, în așa fel încât să servească mai multe scopuri. Constructorii nu prea erau de acord cu măreția clădirii, deoarece era pe cale să fie ce mai impozantă clădire și astfel Palatul Administrativ și-ar fi pierdut din măreția lui. În final Palatul își deschide porțile în anul 1913.La festivitatea de deschidere Dr. Bernady Gyorgy a accentuat faptul că intenția lui era ca acestă clădire sa fie un centru cultural unde să-și găsească locul fiecare domeniu cultural. Palatul este decorat în stilul îndeosebi specific secolului 19. Din punct de vedere al arhitecturii este modern și elegant, datorită acestui fapt a devenit clădirea simbolică și definește identitatea orașului Târgu Mureș.Atmosfera clădirii ne poate vrăji în momentul în care trecem pragul Palatului eclectic, și cu atât mai mult cu cât petrecem timp îndeajuns ca să admirăm istoria ce se dezvăluie în fața ochilor noștri. Aici se întâlnește prezentul cu trecutul, într-o ambianță elegantă plină cu povești.În circuitul turistic sunt incluse următoarele săli ale Palatului Culturii: Sala mare, Holul și scările, Sala Mică, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanenetă de Artă Românească Modernă, Galeria Permanentă de Artă Clasică Maghiară, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donați Elisabeta și Gheorghe David, Galeria Dósa Géza și expozițiile temporare.Program de vizitareOrar (valabil perioada 1 septembrie 2021 – 30 aprilie 2022):Marți -Vineri: 9.00 – 16.00Sămbătă – Duminică: 9.00 – 14.30Luni: închisCasieria se închide la 15.30, respectiv 14.00Muzeul este închis în zilele de sărbători legale. May-31 August:Marți -Vineri: 9.00 – 17:30Sămbătă – Duminică: 9.00 – 15.30Luni: închisMuzeul este închis în zilele de sărbători legale.Casieria de bilete se închide la 17.00, respectiv 15.00. Galeriile pot fi închise ocazional pentru lucrările anuale/temporare de curățenie și conservare.

Află mai mult

Cetatea medievală

Construcția cetății din Târgu Mureș a avut loc la începutul epocii moderne. După mai multe devastări ale orașului, biserica franciscană care se afla pe teritoriul actual al cetății a fost fortificată în prima parte a secolului al XVII-lea. Lucrările de construcție au fost începute pe vremea primarului Borsos Tamás, iar în urma acestor lucrări care au durat aproximativ un jumătate de secol s-a edificat cetatea cu bastioane și fortificații speciale. Construirea, întreținerea și protecția bastioanelor și a zidurilor a căzut în sarcina breslelor care funcționau la vremea respectivă în Târgu Mureș, care deținea rangul de oraș liber regal (din anul 1616). Primele două bastioane s-au construit în partea de vest a cetății, fiind vorba de Bastionul Mic (1604) și Bastionul Porții (1613), după care a fost construit în colțul de sud-vest Bastionul Tăbăcarilor (1620), iar la mijlocul laturii de sud s-a edficat Bastionul Blănarilor (1629), apoi la capătul estic al cetății Bastionul Dogarilor (1633). Tot pe latura sud-vestică s-a înălțat Bastionul Croitorilor (1640) fiind urmat de Bastionul Măcelarilor (colțul nord-estului). În perioada construirii cetății pe teritoriul acestuia au fost construite și case de locuit. Aceste case au fost demolate în secolul al XVIII-lea când o garnizoană austriacă s-a instalat în cetate. În această perioadă, bastioanele au căpătat noi funcții, de asemenea au suferit numeroase modificări și reconstrucții interioare.Cetatea a căpătat aspectul pe care vedem și astăzi, asemănător celui din secolul al XVII-lea, cu ocazia lucrărilor de reconstrucție din anii 1960. Descoperă istoria Cetății!Vă oferim ghidaj gratuit, de luni până vineri între orele 8:00 și 15:00, în tot perimetrul Cetății. Înscrieri și rezervări la numărul +40 (787) 709 606.Iar dacă ai chef să descoperi cetatea pe cont propriu, o poți face într-un mod inedit, prin turul interactiv dezvoltat de Asociația FORCAMP, în care telefonul mobil va fi ghidul tău. Începe turul apăsând AICI. 

Află mai mult

Clădirea „Bolyai” - Târgu Mureș

Una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Ardeal este Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” fiind construită în mai multe etape. Instituția de învățământ este cunoscută și ca prima școală particulară din România, unde s-a studiat dreptul, filologia și științele naturii. Printre elevii renumiți punem menționa matematicienii Farkas Bolyai și János Bolyai, istoricii Gheorghe Șincai și Petru Maior. În 1956 liceul primește numele renumitului profesor Bolyai Farkas.

Află mai mult

Biblioteca Teleki - Târgu Mureș

În anul 1802 Contele Teleki Sámuel, cancelarul aulic al Transilvaniei, deschide prima bibliotecă publică din Transilvania. Clădirea a fost ridicată între anii 1799 – 1802, iar biblioteca a avut rolul de a apropia oamenii de carte, contele punând la dispoziție cele aproximativ 40.000 de volume adunate de-a lungul celor șase decenii în care a colecționat cele mai reprezentative opere științifice de la apariția tiparului, cât și o sală de lectură pentru studierea aprofundată a valoroaselor manuscrise. După al II-lea război mondial, această colecție a fost îmbunătățită cu cele 80.000 de volume ale fostului Colegiu Reformat, precum și din fonduri ale școlilor confesionale și ale castelelor din regiune. În prezent, comorile muzeului Teleki se pot admira în sala amenajată la parterul clădirii.ProgramExpoziții:Marți-Vineri: 10:00 - 18:00Sâmbăta: 10:00-16:00Sala de lectură:Marți-Vineri: 10:00 - 18:00Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!

Află mai mult

Casa Teleki Domokos - Târgu Mureș

Palatul de sub cetate, care găzduiește astăzi Biserica Reformată, a fost construit în 1797-1803 într-un stil baroc clasic. Terasa interioară este căptușită cu coloane de piatră sculptată. Constructorul său a fost Domokos Teleki, prefectul comitatului Turda, și soția sa, Zsuzsanna Kendeffy. Casa, la fel ca toate casele aristocratice nobile, era scena adunărilor și spectacolelor muzicale, frecventate și de matematicianul Farkas Bolyai și János Bolyai. În 1849, în această clădire se afla sediul comandamental al generalului Bem. Conform unor surse istorice, de aici a pornit generalul polonez împreună cu poetul Petőfi Sándor în data de 30 iulie 1849 spre câmpul de luptă din Albești.Sursa: Árpád Balás. Târgu Mureș personalizat. Târgu Mureș: Mentor (2016).

Află mai mult

Palatul Toldalagi (Muzeul de Etnografie și Artă Populară) - Târgu Mureș

Palatul Toldalagi este prima reședință nobiliară construită în oraș și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil baroc din Transilvania. A fost construită între anii 1759 – 1772, ca reședință a contelui Toldalagi László, proaspăt numit judecător la Tabla Regală (curtea supremă), în urma relocării acesteia, în 1754, de la Mediaș la Tg. Mureș. Din anul 1984 clădirea adăpostește secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.

Află mai mult

Clopotnița franciscanilor - Târgu Mureș

Biserica Franciscanilor a fost un lăcaș de cult romano-catolic din Târgu Mureș. Biserica a fost demolată în 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea Teatrului Național. Din mănăstirea franciscanilor din Centru a fost păstrat doar turnul baroc sub care se află intrarea în cavoul călugărilor.

Află mai mult

Teatrul național Târgu Mureș

Teatrul național din Tg. Mureș își are rădăcinile în Teatrul Secuiesc, primul teatru permanent din Tg. Mureș, înființat în 1946 de regizorul Tompa Miklós, ale cărui piese erau puse în scenă în Palatul Culturii. În anul 1962 se înființează și secția română, iar în 1965 se decide construirea unui teatru nou la Tg. Mureș. Construcția actualei clădiri a durat între 1971 – 1973. Stilul este preponderent modernist, cu multe forme angulare și exces de colțuri, pentru care cei patru arhitecți care au proiectat construcția, au fost răsplătiți în 1973 cu Premiul Uniunii Arhitecților din România. În prezent aici își desfășoară activitatea secția română și maghiară a Teatrului național.

Află mai mult

Casa Pálffy - Târgu Mureș

Construită în anul 1640 de către judecătorul Tolnai János, casa a fost cumpărată de familia Pálffy în anul 1885. Este considerată de către specialiști drept prima clădire din oraș în care se pot recunoaște elementele de stil baroc. Deși în legendele urbane este cunoscută ca fiind ”Casa Călăului”, această teorie nu are nici un fundament istoric. În prezent aici funcționează Facultatea de Muzică a Universității de Arte din Tg. Mureș.

Află mai mult

Tribunalul - Tabula Regia (Casa Kendeffy) - Târgu Mureș

Tabula Regia a reprezentat instanța supremă a Transilvaniei, mutată în anul 1754 din Mediaș la Tg. Mureș. Într-o primă fază, Tabla Regească a funcționat într-o clădire din centrul orașului, ca mai apoi,  în 1826 să fie mutată în palatul construit de familia nobiliară Kendeffy, la începutul secolului al XIX-lea. În prezent aici se găsește sediul Curții de Apel Tg. Mureș, iar pe locul în care se afla grădina clădirii s-au construit Judecătoria și penitenciarul.

Află mai mult

Palatul Apollo - Târgu Mureș

Palatul Apollo a fost construit între anii 1820 – 1822, de către Contele Teleki Sámuel, cu scopul de a închiria încăperile,  iar veniturile obținute să fie folosite la lărgirea fondului de carte și la întreținerea bibliotecii deschise de conte pentru public în 1802. La parter funcționau două magazine, iar la primul etaj erau locuințe închiriate. La etajul al doilea era o sală de bal, care și-a câștigat notorietatea, prin faptul că aici ieșeau pentru prima dată în societate tinerele din protipendadă. În 1923 clădirea a fost cumpărată de Albert Bürger, un important magnat al orașului, care deschisese și prima fabrică de bere. În prezent aici funcționează Școala Populară de Artă și alte instituții.

Află mai mult

Primăria Municipiului Târgu Mureș

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay