Biserici Targu Mures

Biserici

Biserica reformată din Cetate

Biserica reformată situată în Cetatea din Târgu Mureș este una dintre cele mai emblematice clădiri listate în categoria monumentelor istorice din secuime construite în stilul neogotic târziu. Călugării franciscani stabiliți în oraș în secolul XIV, au terminat construcția mănăstirii în prima parte a secolului al XV-lea, cea mai însemnată parte din aceasta fiind biserica.Săpăturile arheologice au scos la iveală faptul că, pe lângă viața religioasă, în mănăstire se derulau activități educaționale, funcționa aici o bibliotecă, un atelier de multiplicat cărți, precum și diferite ateliere de lucru manual.În perioada reformei, edificiul religios a fost sprijinit de nobilimea din Ardeal (familiile Báthori, Apafi, Barlabássy etc.) iar apoi, în mijlocul secolului al XVI-lea mănăstirea a devenit proprietatea reformaților, care au păstrat funcțiile anterioare ale încăperilor, însă unele au primit și noi utilizări. Deasupra sacristiei vechi, la ordinul parlamentului, se înființează Schola particula, strămoșul gimnaziului reformat de astăzi. De-a lungul secolului al XVII-lea s-au ținut aici mai multe sinoade și s-au organizat peste 30 de ședințe parlamentare ardelenești.În secolele XVII-XVIII biserica a suferit deteriorări majore, și a fost renovată în mai multe etape. Din  tavanul din lemn casetat, realizat în anul 1693, au rămas doar două tăblițe.Naosul bisericii prezenta stilul gotic pe exterior, iar în anul 1791 după lucrările arhitectului Antal Türk, a căpătat actualul aspect baroc. Bolta sanctuarului și sacristiei păstra stilul medieval, însă în secolul XX acestea au fost înlocuite. Mobilierul din biserică a fost realizat la începutul secolului XIX.

Află mai mult

Biserica romano-catolică Sf. Ioan Botezătorul

Călugării iezuiți au sosit în Tîrgu Mureș datorită misiunii bisericilor din Viena, și au construit biserică asemănătoare bisericilor din Roma. Planul bisericii este una dreptunghiulară. Navei principale a bisericii i se alătură 3-3 capele din lateral. Altarul este drept, așezat în mijloc înconjurat de sacristie și capelă, fiind dotate cu oratoriu, și cu galerii la nivelul superior. În subsolul bisericii, sub capele se regăsește o criptă unde sunt înmormântați mai mulți oameni importanți ai comunității catolice. Clădirea Parohiei era cunoscut ca mănăstirea călugărilor iezuiți. Imobilul merită o atenție deosebită datorită faptului că se numără printre puținele clădiri construite în secolul XVII. Aici se găsește cel mai vechi text de pe peretele unui edificiu din oraș.

Află mai mult

Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului

Unirea Transilvaniei cu România în urma Primului Război Mondial a avut consecințe imediate și asupra organizării Bisericii Ortodoxe în principat. În 1925 se emite o lege prin care va fi consolidată unitatea religioasă în întreaga țară. Tot în această perioadă se inițiază o adevărată campanie de construire a unor edificii ecleziastice în centrele urbanistice transilvănene, care să corespundă adevăratei situații numerice a populației de religie ortodoxă. Dovadă a înfloririi spiritualității românești-ortodoxe după 1918 sunt impunătoarele biserici construite la Cluj, Alba-Iulia, Timișoara și Târgu-Mureș.Catedrala ortodoxă a fost primul edificiu de factură românească ridicat în centrul Târgu-Mureșului, într-o ambianță dominată de stiluri arhitecturale cu sorginte în Imperiul Austro-Ungar. În partea dreaptă se află Biserica Romano-Catolică, ridicată de ordinul călugărilor iezuiți în stil baroc și Casa Ferencz Nagy Szabó, iar pe latura stângă se află Casa Köpeczi Tamás, Casa pe Arcuri, Palatul Apollo și Turnul Bisericii Franciscane, demolat odată cu construirea Teatrului Național.Observând evoluția istorică a orașului de-a lungul secolelor este evident faptul că ridicarea acestei biserici reprezintă un act simbolic prin care se confirmă realitatea politică, socială și religioasă de după Marea Unire.Sursa: cultura.inmures.ro

Află mai mult

Catedrala ortodoxă Buna Vestire

Biserica Buna Vestire, cunoscută de localnici și sub denumirea de Catedrala Mică (spre a o deosebi de Catedrala Ortodoxă aflată în partea opusă a Pieței Trandafirilor), a fost construită între anii 1926-1936 după modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma. În anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, autoritățile comuniste au instalat în Biserica Buna Vestire din Târgu Mureș o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, care folosește lăcașul până în prezent. În 2014 Tribunalul Mureș a dat dreptate părții greco-catolice, soluție atacată cu recurs de către partea ortodoxă. Tot în anul 2014 Curtea de Apel Târgu Mureș a admis recursul Protopopiatului Ortodox Român Târgu Mureș și a respins acțiunea Protopopiatului Greco-Catolic Târgu Mureș.

Află mai mult

Biserica unitariană - Târgu Mureș

Biserica Unitariană din Piața Bolyai este o clădire de cult în stil neogotic construită în perioada 1929-1930 în orașul Târgu Mureș. Planul clădirii a fost realizat de Kálmán Patrovits, iar constructorul a fost Dezső Bustya. În anul 1930, biserica a fost sfințită de către episcopul Bisericii Unitarieni din Transilvania, Dr. György Boros. După terminarea construcției, fostul constructor a donat orga care se folosește și astăzi în lăcașul de cult.Sursa: wikipedia

Află mai mult

Sinagoga Status Quo Ante - Târgu Mureș

Sinagoga Status Quo Ante este un lăcaș de cult pentru comunitatea evreiască din Târgu Mureș, atestat pentru prima dată în anul 1682. Populația evreiască a avut un rol important în dezvoltarea orașului. Evreii erau industriași, editori, comercianți, medici, bancheri, avocați, profesori, dar și mici meseriași. Inițiativa construcției a avut-o comunitatea evreiască "Status Quo", desprinsă din comunitatea ortodoxă a evreilor transilvăneni în secolul al XIX-lea. Edificată în stil eclectic, este amintită ca fiind cea mai mare sinagogă din Ardeal. Are o turlă centrală mare cu rozete și turle octogonale laterale având în vârf Steaua lui David. Pe fațadele celor două turnuri mici se află câte o rozetă florală. Sinagoga nu era doar loc de rugăciune, dar și un loc de întâlnire pentru comunitatea evreiască din oraș. Inaugurarea a ținut 3 zile și 3 nopți. În clădirea vecină funcționează Muzeul Comunității Evreiești din oraș.

Află mai mult
Biserica din lemn Targu Mures

Biserica de lemn din Târgu Mureș

Biserica de lemn 'Sfântul Arhanghel Mihail' a fost realizată între anii 1793-1794, fiind cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureş. Aceasta are un plan dreptunghiular simplu, cu absidă pentagonală și cu acoperiș de șindrilă. Turnul-clopotniță are un bulb mare și unul mai mic, iar iconostasul și pictura interioară au fost realizate în anul 1814 de meșterii Bon Vasile și Popa Nicolae. De această biserică se leagă un episod din viața poetului Mihai Eminescu, care a poposit o noapte în clopotnița bisericii, în anul 1866, la vâsrta de 16 ani, în drumul său spre Blaj, fapt care a fost amintit mai târziu într-unul din poemele sale. 

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay