Biserica reformată din Cetate

Biserica reformată situată în Cetatea din Târgu Mureș este una dintre cele mai emblematice clădiri listate în categoria monumentelor istorice din secuime construite în stilul neogotic târziu. Călugării franciscani stabiliți în oraș în secolul XIV, au terminat construcția mănăstirii în prima parte a secolului al XV-lea, cea mai însemnată parte din aceasta fiind biserica.
Săpăturile arheologice au scos la iveală faptul că, pe lângă viața religioasă, în mănăstire se derulau activități educaționale, funcționa aici o bibliotecă, un atelier de multiplicat cărți, precum și diferite ateliere de lucru manual.
În perioada reformei, edificiul religios a fost sprijinit de nobilimea din Ardeal (familiile Báthori, Apafi, Barlabássy etc.) iar apoi, în mijlocul secolului al XVI-lea mănăstirea a devenit proprietatea reformaților, care au păstrat funcțiile anterioare ale încăperilor, însă unele au primit și noi utilizări. 
Deasupra sacristiei vechi, la ordinul parlamentului, se înființează Schola particula, strămoșul gimnaziului reformat de astăzi. De-a lungul secolului al XVII-lea s-au ținut aici mai multe sinoade și s-au organizat peste 30 de ședințe parlamentare ardelenești.
În secolele XVII-XVIII biserica a suferit deteriorări majore, și a fost renovată în mai multe etape. Din  tavanul din lemn casetat, realizat în anul 1693, au rămas doar două tăblițe.
Naosul bisericii prezenta stilul gotic pe exterior, iar în anul 1791 după lucrările arhitectului Antal Türk, a căpătat actualul aspect baroc. Bolta sanctuarului și sacristiei păstra stilul medieval, însă în secolul XX acestea au fost înlocuite. Mobilierul din biserică a fost realizat la începutul secolului XIX.

Plimbare virtuală - ca și cum ai fi acolo

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay