Rarități ale naturii

Rarități ale naturii

Colonia de prigorii - Pădurea Rotundă

În apropierea orașului Reghin,  în zona fostei gropi de lut de lângă vechiul releu, se găsește o colonie de prigorii (Merops apiaster), una dintre cele mai frumoase păsări migratoare din țară. Are mărimea unei mierle, un cioc subțire și încovoiat și un penaj viu colorat. Își face cuibul în pereții abrupți de lut însoriți, în care sapă cu ajutorul ciocului galerii cu o lungime de 1,5-2 m. Prigoria este o pasăre protejată prin lege.

Află mai mult

Pădurea Mociar

Rezervația de stejari seculari Mociar se întinde pe o suprafață de cca. 45 ha,  în apropiere de orașul Reghin, între localitățile Solovăstru, Beica de Sus și Gurghiu, fiind una dintre cele mai bătrâne păduri din țară. Aici au fost identificați în jur de 300 de arbori, fagi și stejari, cu vârste cuprinse între 650-720 de ani, cu înălțimea de 15-20 m și diametrul între 1,5 - 4 m, având o fructificație la 10-15 ani. Pădurea a fost declarată rezervație naturală forestieră în anul 1932, iar în anii 1940, botaniștii clujeni Alexandru Borza și Ion Grințescu au atras atenția asupra importanței deosebite a stejarilor seculari de la Mociar, după ce au vizitat această zonă. Pădurea este relativ rară, situată într-o zonă mlăștinoasă și cu faună specifică pădurilor de stejari din zonele colinare transilvănene (iepurele, căpriorul, mistrețul și specii de păsări răpitoare de zi și de noapte).

Află mai mult

Stejarul secular - Pădurea Rotundă

Numit și stejarul secular, bătrânul copac se află pe platoul de lângă Pădurea Rotundă, străjuind de pe deal asupra orașului. În anul 2010, a intrat în competiția Arborele anului și s-a clasat pe locul VI din 87 de arbori nominalizați la nivel de țară. Plantat în 1849 în amintirea victoriei asupra trupelor revoluționare maghiare, copacul are aproximativ 7 metri înălțime și o scoarță deteriorată, fiind un simbol al trecerii timpului și al dorinței de supraviețuire. Nu departe de stejarul singuratic, la marginea pădurii Coșari, un alt punct de atracție este colonia de prigorii, specie protejată de păsări, care se pot observa atât în zbor, cât și în apropiere de cuiburile săpate în malul din apropiere.

Află mai mult

Băile sărate din Ideciu de Jos

Localitatea Ideciu de Jos este renumită în special pentru izvoarele cu apă sărată cu proprietăți curative, care se găsesc aici. Aceasta are o salinitate de 150 gr sare la litru și alimentează cele trei bazine din stațiune, a căror adâncime variază între 1,20 - 1,60 m. Baza de tratament este deschisă încă din anul 1920, atât apa sărată, cât și nămolul mineral fiind indicate mai ales pentru tratarea afecțiunilor reumatologice. Băile sărate de la Ideciu de Jos sunt foarte apreciate de localnici, dar și de cei din împrejurimi.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay