Muzeul Etnografic „Anton Badea” - Reghin

În 1966 se inaugurează prima expoziţie la sediul muzeului, intitulată „Arta populară din zona Văii Gurghiului”, iar în 1972 este deschisă expoziţia „Unelte şi tehnică populară din Valea Superioară a Mureşului şi Câmpia Transilvaniei”, reorganizată în 1991, tot pe tematica unor tehnici populare din zonă. În 2010, expoziţia este din nou reorganizată, având tema „Zestrea satului mureşean”. Expoziţia „Viața satului mureşean” este a patra expoziţie permanentă în decursul celor cincizeci de ani de existenţă ai muzeului. Ea prezintă pe parcursul a şapte săli, într-un circuit logic, evolutiv, câteva din cele mai reprezentative piese de patrimoniu din inventarul muzeului: obiecte de uz casnic, agricol, pastoral, meşteşugăresc, obiecte aparținând artei populare – ceramică, mobilier, port şi textile de interior – integrate în datinile şi obiceiurile păstrate în zonă.

În perioada celor 50 de ani de existenţă, au fost organizate 128 expoziţii, din care pînă în 1991, s-au organizat 28 de expoziţii foto la sediul muzeului, în instituţiile de cultură şi întreprinderile din oraş. După 1991, depozitele muzeului au început să se deschidă precum filele unei cărţi, spre vizitare, prin intermediul expoziţiilor temporare, pe teme diferite: icoane, port popular, ceramică, obiceiuri, carte, elemente de cultură populară românească, maghiară, săsească etc.

Din punctul de vedere al clasificării avem monumente de arhitectură populară – gospodăria din Hodac, casa din Călimănel, casa din Gurghiu -, monumente de arhitectură religioasă – biserica din Iara de Mureş – şi instalaţii de tehnică populară – moară, oloiniţă, zdrobitori şi teascuri.

Muzeul reghinean a devenit în timp un spaţiu viu, capabil să ofere publicului de toate vârstele şi categoriile socio-profesionale, cele mai diverse programe culturale, în cea mai strânsă relaţie cu însăşi patrimoniul muzeului, expus sau depozitat, sau având relaţie cu spaţiul cultural reprezentat – cultura satului tradiţional.

PROGRAM DE VIZITARE
Luni- Vineri
08.00 – 18.00

Sâmbătă – Duminică
9.00 – 18.00

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay