Turnul cu ceas - Sighișoara

În evul mediu fortificaţia cetății avea 14 turnuri, azi doar 9 dintre acestea ne amintesc de acea perioadă. Turnul cu ceas este situat pe latura de sud – est a platoului inferior al cetății și face parte din complexul porții din față, ce asigură accesul în Cetate din Orașul de jos. Turnul are o înălțime de 65 metri cu 5 nivele, ultimul fiind puțin mai retras și cu o galerie deschisă. Parterul turnului datează din secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea turnul avea 4 turnulețe înalte pe acoperiș, semn al statutului orașului, având dreptul de a acorda pedeapsa cu moartea. În urma incendiului din 1676 turnul arde și este refăcut de meșteri de formație barocă. În interior, pe fiecare nivel turnul are câte două încăperi. 

În 1648 la nivelul 4 este instalat ceasul. Figurinele făcute din lemn de tei, reprezentând zilele săptămânii sub chipul zeilor antici și zeițele Păcii, Dreptății, ziua și noaptea și doi toboșari care bat sferturile de oră, au fost refăcute în 1677. La sfarșitul secolului al XIX-la a devenit muzeu de istorie a orașului. Alte 8 turnuri mai mici ne încântă privirea și lasă mintea să zboare aducând multe întrebări „oare cum munceau breslele aici” sau „cum luptau oamenii în caz de invazie”. Amintim aici turnul și bastionul cositorarilor, turnul tăbăcarilor, turnul fierarilor, turnul și bastionul cizmarilor, turnul croitorilor, turnul cojocarilor, turnul și bastionul măcelarilor, turnul frângherilor. Toate aceste turnuri erau legate între ele de un zid de apărare de o lungime de 960 m.

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay