Curiozități arhitecturale

Palatul Administrativ - Târgu Mureș
La începutul secolului, când dezvoltarea centrului orașului înflorea au început construcțiile Palatului Administrativ, prima clădire construit în stil art novau în Târgu Mureș. Proiectul acestei clădiri impozante a fost realizat de către arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső - mari iubitori ai Transilvaniei. Eleganța locului se datorează marmurei roz, vitraliilor, faianței Zsolnay, stâlpilor din marmură.Program de vizitare a turnului cu ceas:Mai - AugustMarți-Vineri: 9:00-15:00, Sâmbătă-Duminică: 9:00-14:00Luni închis. Este închis în zilele de sărbători legale. Septembrie - Aprilie Marți-Vineri: 9:00-14:00, Sâmbătă-Duminică: 9:00-13:00Luni închis. Este închis în zilele de sărbători legale. Biletele se pot cumpăra de la casieria Palatului Culturii.
Află mai mult
Palatul Culturii - Târgu Mureș
Constructia emblematica a orașului, care purta numele de “Căminul Cultural Ferencz Jozsef” este locul care găzduiește din ce în ce mai mult evenimentele culturale din oraș, este cunoscut astăzi sub numele de Palatul Culturii. Datele despre construcția acestuia pot fi studiate de oricine în Arhiva Națională, tot aici se pot consulta documentele de proiectare a acestuia.Ideea de construire a unei astfel de clădiri i-a venit edilului inovator, Dr. Bernady Gyorgy, cel care a început lucrările de construire cu 150 de oameni. Pe parcursul lucrărilor, proiectele de construcție au fost modificate de mai multe ori, în așa fel încât să servească mai multe scopuri. Constructorii nu prea erau de acord cu măreția clădirii, deoarece era pe cale să fie ce mai impozantă clădire și astfel Palatul Administrativ și-ar fi pierdut din măreția lui. În final Palatul își deschide porțile în anul 1913.La festivitatea de deschidere Dr. Bernady Gyorgy a accentuat faptul că intenția lui era ca acestă clădire sa fie un centru cultural unde să-și găsească locul fiecare domeniu cultural. Palatul este decorat în stilul îndeosebi specific secolului 19. Din punct de vedere al arhitecturii este modern și elegant, datorită acestui fapt a devenit clădirea simbolică și definește identitatea orașului Târgu Mureș.Atmosfera clădirii ne poate vrăji în momentul în care trecem pragul Palatului eclectic, și cu atât mai mult cu cât petrecem timp îndeajuns ca să admirăm istoria ce se dezvăluie în fața ochilor noștri. Aici se întâlnește prezentul cu trecutul, într-o ambianță elegantă plină cu povești.În circuitul turistic sunt incluse următoarele săli ale Palatului Culturii: Sala mare, Holul și scările, Sala Mică, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanenetă de Artă Românească Modernă, Galeria Permanentă de Artă Clasică Maghiară, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donați Elisabeta și Gheorghe David, Galeria Dósa Géza și expozițiile temporare.Program de vizitareOrar (valabil perioada 1 septembrie 2021 – 30 aprilie 2022):Marți -Vineri: 9.00 – 16.00Sămbătă – Duminică: 9.00 – 14.30Luni: închisCasieria se închide la 15.30, respectiv 14.00Muzeul este închis în zilele de sărbători legale. May-31 August:Marți -Vineri: 9.00 – 17:30Sămbătă – Duminică: 9.00 – 15.30Luni: închisMuzeul este închis în zilele de sărbători legale.Casieria de bilete se închide la 17.00, respectiv 15.00. Galeriile pot fi închise ocazional pentru lucrările anuale/temporare de curățenie și conservare.
Află mai mult
Clădirea „Bolyai” - Târgu Mureș
Una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Ardeal este Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” fiind construită în mai multe etape. Instituția de învățământ este cunoscută și ca prima școală particulară din România, unde s-a studiat dreptul, filologia și științele naturii. Printre elevii renumiți punem menționa matematicienii Farkas Bolyai și János Bolyai, istoricii Gheorghe Șincai și Petru Maior. În 1956 liceul primește numele renumitului profesor Bolyai Farkas.
Află mai mult
Biblioteca Teleki - Târgu Mureș
În anul 1802 Contele Teleki Sámuel, cancelarul aulic al Transilvaniei, deschide prima bibliotecă publică din Transilvania. Clădirea a fost ridicată între anii 1799 – 1802, iar biblioteca a avut rolul de a apropia oamenii de carte, contele punând la dispoziție cele aproximativ 40.000 de volume adunate de-a lungul celor șase decenii în care a colecționat cele mai reprezentative opere științifice de la apariția tiparului, cât și o sală de lectură pentru studierea aprofundată a valoroaselor manuscrise. După al II-lea război mondial, această colecție a fost îmbunătățită cu cele 80.000 de volume ale fostului Colegiu Reformat, precum și din fonduri ale școlilor confesionale și ale castelelor din regiune. În prezent, comorile muzeului Teleki se pot admira în sala amenajată la parterul clădirii.ProgramExpoziții:Marți-Vineri: 10:00 - 18:00Sâmbăta: 10:00-16:00Sala de lectură:Marți-Vineri: 10:00 - 18:00Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!
Află mai mult
Casa Teleki Domokos - Târgu Mureș
Palatul de sub cetate, care găzduiește astăzi Biserica Reformată, a fost construit în 1797-1803 într-un stil baroc clasic. Terasa interioară este căptușită cu coloane de piatră sculptată. Constructorul său a fost Domokos Teleki, prefectul comitatului Turda, și soția sa, Zsuzsanna Kendeffy. Casa, la fel ca toate casele aristocratice nobile, era scena adunărilor și spectacolelor muzicale, frecventate și de matematicianul Farkas Bolyai și János Bolyai. În 1849, în această clădire se afla sediul comandamental al generalului Bem. Conform unor surse istorice, de aici a pornit generalul polonez împreună cu poetul Petőfi Sándor în data de 30 iulie 1849 spre câmpul de luptă din Albești.Sursa: Árpád Balás. Târgu Mureș personalizat. Târgu Mureș: Mentor (2016).
Află mai mult
Palatul Toldalagi (Muzeul de Etnografie și Artă Populară) - Târgu Mureș
Palatul Toldalagi este prima reședință nobiliară construită în oraș și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil baroc din Transilvania. A fost construită între anii 1759 – 1772, ca reședință a contelui Toldalagi László, proaspăt numit judecător la Tabla Regală (curtea supremă), în urma relocării acesteia, în 1754, de la Mediaș la Tg. Mureș. Din anul 1984 clădirea adăpostește secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.
Află mai mult
Clopotnița franciscanilor - Târgu Mureș
Biserica Franciscanilor a fost un lăcaș de cult romano-catolic din Târgu Mureș. Biserica a fost demolată în 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea Teatrului Național. Din mănăstirea franciscanilor din Centru a fost păstrat doar turnul baroc sub care se află intrarea în cavoul călugărilor.
Află mai mult
Teatrul național Târgu Mureș
Teatrul național din Tg. Mureș își are rădăcinile în Teatrul Secuiesc, primul teatru permanent din Tg. Mureș, înființat în 1946 de regizorul Tompa Miklós, ale cărui piese erau puse în scenă în Palatul Culturii. În anul 1962 se înființează și secția română, iar în 1965 se decide construirea unui teatru nou la Tg. Mureș. Construcția actualei clădiri a durat între 1971 – 1973. Stilul este preponderent modernist, cu multe forme angulare și exces de colțuri, pentru care cei patru arhitecți care au proiectat construcția, au fost răsplătiți în 1973 cu Premiul Uniunii Arhitecților din România. În prezent aici își desfășoară activitatea secția română și maghiară a Teatrului național.
Află mai mult
Casa Pálffy - Târgu Mureș
Construită în anul 1640 de către judecătorul Tolnai János, casa a fost cumpărată de familia Pálffy în anul 1885. Este considerată de către specialiști drept prima clădire din oraș în care se pot recunoaște elementele de stil baroc. Deși în legendele urbane este cunoscută ca fiind ”Casa Călăului”, această teorie nu are nici un fundament istoric. În prezent aici funcționează Facultatea de Muzică a Universității de Arte din Tg. Mureș.
Află mai mult
Tribunalul - Tabula Regia (Casa Kendeffy) - Târgu Mureș
Tabula Regia a reprezentat instanța supremă a Transilvaniei, mutată în anul 1754 din Mediaș la Tg. Mureș. Într-o primă fază, Tabla Regească a funcționat într-o clădire din centrul orașului, ca mai apoi, în 1826 să fie mutată în palatul construit de familia nobiliară Kendeffy, la începutul secolului al XIX-lea. În prezent aici se găsește sediul Curții de Apel Tg. Mureș, iar pe locul în care se afla grădina clădirii s-au construit Judecătoria și penitenciarul.
Află mai mult
Palatul Apollo - Târgu Mureș
Palatul Apollo a fost construit între anii 1820 – 1822, de către Contele Teleki Sámuel, cu scopul de a închiria încăperile, iar veniturile obținute să fie folosite la lărgirea fondului de carte și la întreținerea bibliotecii deschise de conte pentru public în 1802. La parter funcționau două magazine, iar la primul etaj erau locuințe închiriate. La etajul al doilea era o sală de bal, care și-a câștigat notorietatea, prin faptul că aici ieșeau pentru prima dată în societate tinerele din protipendadă. În 1923 clădirea a fost cumpărată de Albert Bürger, un important magnat al orașului, care deschisese și prima fabrică de bere. În prezent aici funcționează Școala Populară de Artă și alte instituții.
Află mai mult

Turnul cu ceas - Sighișoara
În evul mediu fortificaţia cetății avea 14 turnuri, azi doar 9 dintre acestea ne amintesc de acea perioadă. Turnul cu ceas este situat pe latura de sud – est a platoului inferior al cetății și face parte din complexul porții din față, ce asigură accesul în Cetate din Orașul de jos. Turnul are o înălțime de 65 metri cu 5 nivele, ultimul fiind puțin mai retras și cu o galerie deschisă. Parterul turnului datează din secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea turnul avea 4 turnulețe înalte pe acoperiș, semn al statutului orașului, având dreptul de a acorda pedeapsa cu moartea. În urma incendiului din 1676 turnul arde și este refăcut de meșteri de formație barocă. În interior, pe fiecare nivel turnul are câte două încăperi. În 1648 la nivelul 4 este instalat ceasul. Figurinele făcute din lemn de tei, reprezentând zilele săptămânii sub chipul zeilor antici și zeițele Păcii, Dreptății, ziua și noaptea și doi toboșari care bat sferturile de oră, au fost refăcute în 1677. La sfarșitul secolului al XIX-la a devenit muzeu de istorie a orașului. Alte 8 turnuri mai mici ne încântă privirea și lasă mintea să zboare aducând multe întrebări „oare cum munceau breslele aici” sau „cum luptau oamenii în caz de invazie”. Amintim aici turnul și bastionul cositorarilor, turnul tăbăcarilor, turnul fierarilor, turnul și bastionul cizmarilor, turnul croitorilor, turnul cojocarilor, turnul și bastionul măcelarilor, turnul frângherilor. Toate aceste turnuri erau legate între ele de un zid de apărare de o lungime de 960 m.
Află mai mult
Scara acoperită - Sighișoara
Scara Şcolarilor este o construcție cu adevărat originală din cetate, fiind cea mai mare de acest fel din Transilvania. Inițial acesta era construită din lemn şi avea 300 de trepte, rolul său fiind acela de a înlesni accesul către Liceul și Biserica din Deal. A fost construită între 1660 – 1662 și acoperită de către localnici, pentru a proteja copiii care mergeau la școală. În anul 1849 a fost modificată și a rămas cu 175 de trepte. În prezent este o construcție cu fundație de piatră, pereți de lemn și acoperiș de șindrilă, asemănătoare unui tunel care duce în vârful dealului, prin ale cărei şipci de lemn pătrund razele soarelui.
Află mai mult
Piața cetății și Piața Muzeului - Sighișoara
Cetatatea din Sighișoara adăpostește case vechi care în trecut au fost locuite de familii bogate. Casele din Piața Cetății și din Piața Muzeului reprezintă rezultatul modificărilor după marele incendiu de la 1676. Cele mai multe case după incendiu și-au modificat fațadele. Fiecare casă din cetate este caracterizată de o arhitectură aparte. Piaţa Cetății a adăpostit pentru o vreme „stâlpul infamiei” și „tribuna” pe care se judecau în public procesele capitale.Piața Cetății era și un puternic spațiu comercial medieval. Statutele medievale precizau locul unde se vindeau mărfurile produse în interiorul cetății. Piața Cetății și-a recăpătat vechea funcție de desfășurare a comerțului în zilele noastre, dar sub o altă formă: aceea de a comercializa obiecte de artizanat – suveniruri pentru cei care vizitează cetatea.
Află mai mult
Casa cu cerb - Sighișoara
Numele casei este dat de cerbul aflat pe colțul casei. Construită în secolul al XIII-lea, cu modificări ulterioare din secolele XIV, XVI, XVII si XVIII. este probabil cea mai importantă clădire a cetății. În 2001 a avut loc redeschiderea casei restaurate de către fundația Messerschmitt Munchen. Lucrările de restaurare au pus în valoare tavanele casetate, o cameră pictată și pictura exterioară.În prezent, clădirea extrem de funcţională, cuprinde o pensiune modernă, un cafe-restaurant cu mâncăruri tradiționale și un centru cultural romano – german.
Află mai mult
Casa Vlad Dracu - Sighișoara
Casa cunoscută astăzi sub numele de Vlad Dracul este, se pare, cea mai veche construcție civilă din Cetatea Sighișoara păstrată până astăzi. Ca dovadă a acestui lucru stă bolta semicilindrică din piatră de râu de la parterul clădirii, datată în secolul al XIV-lea. Este situată în zona centrală a cetății și a fost o clădire publică, aparținând corpului de pază, cu rol de casă de oaspeți.Numele pe care-l poartă se leagă de perioada 1431 și 1436, când Vlad al II-lea, supranumit Dracul, cavaler al ordinului Dragonului, s-a aflat la Sighișoara în așteptarea urcării pe tronul țării Românești. În perioada petrecută aici, a înființat o monetărie unde a bătut monedă proprie care a circulat în toată Transilvania. Se presupune ca aici s-a născut în 1431 fiul său, Vlad Țepeș, cel care a inspirat faimosul personaj Dracula al scriitorului Bram Stoker. Astăzi Casa „Vlad Dracul” adăposteşte un restaurant în stil medieval, care satisface pretențiile turiștilor de pretutindeni.
Află mai mult
Turnul bisercii evanghelice - Saschiz
Amplasat într-un loc strategic, asigură o vizibilitate maximă în toate direcțiile. A fost principalul element defensiv de la Saschiz, dar a îndeplinit și rolul de clopotniță - trei clopote, cele originale fiind schimbate după incendiul din 1717. În 1677 capacitatea defensivă a fost sporită cu încă două etaje, de către un maistru constructor tirolez, fiind folosit ca model turnul cu ceas din Sighișoara. Ceasul și statuia „Bogdan” datează de la 1818. Statuia bătea fiecare sfert de oră, prin mecanismul conectat la ceas. Învelitoarea actuală a turnului datează de la 1832 și a fost realizată din țiglă smălțuită. Biserica nu a avut o incintă fortificată. Turnul bisericii a fost reabilitat de Parohia Evanghelică C.A. Saschiz în cadrul proiectului “Lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz”, care a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare totală de 2,23 milioane de lei, din care 2,16 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă.Turnul-clopotniţă al bisericii fortificate este un monument reprezentativ pentru arhitectura săsească din secolul al XV-lea şi a beneficiat de lucrări asupra zidăriei de interior, asupra faţadelor, precum şi de amenajarea scării interioare de lemn, refacerea acoperişului şi pardoselii, precum şi a instalaţiei electrice.
Află mai mult
Piramida viorilor - Reghin
Piramida Viorilor, opera artistului Barothy Adam, reprezintă un monument închinat artiștilor care confecționează viori. Reghinul este cunoscut în lume sub numele de Orașul Viorilor sau, mai nou, Noua Cremonă, denumiri pe care le-a primit datorită viorilor ce se fabrică aici. Monumentul aflat în fața bisericii evanghelice, are o înălțime de 7,30 metri, iar vârful acesteia sugerează răspândirea sunetelor muzicale în spațiu. În prezent marile săli de concerte din lumea întreagă răsună de acordurile instrumentelor create aici în "Orașul viorilor atât în cadrul celor două fabrici de instrumente muzicale, dar și în cadrul numeroaselor ateliere de lutieri.
Află mai mult16.jpg)
Fântâna cu steme - Reghin
La capătul Străzii Sării, pe latura Estică a Pieței „Petru Maior”, găsim o fântâna unde sunt reprezentate vechile steme ale Reghinului. Prima stemă, de la stânga, o regăsim în dublu exemplar la Biserica Evanghelică. Stema are forma unui scut despicat în două bucăţi aproape egale, sculptate concav. Simbolurile de pe stemă sunt o floare de crin, în dextra, și o stea cu şase raze, în senestra. Pe o bandă este deviza O. P. R. (Oppidum Privilegiatum Regun), adică Târgul Privilegiat al Reghinului.În mijloc este redată stema de la 1848. Aceasta se regăsește în original pe frontonul fostului spital militar, pe Strada Mihai Viteazu nr. 95. La Fântâna cu steme regăsim o formă simplificată: un crainic de arme cu pălărie largă ținând un corn la gură și cu lancea așezată la brațul stâng.Ultima stemă reprezentată este cea din 1934. În scut este ilustrat un plutaș purtând costum și pălărie populară, la cârma unei plute pe valuri care reprezintă Mureșul. Deasupra scutului regăsim o coloană murală cu trei turnuri.
Află mai mult
Calvarul secuiesc - Vețca
Veţca se situează la 28 de km sud-est de Târgu Mureş, de-a lungul unei depresiuni de văi, pe zona de întâlnire a Târnavei mici cu Târnava Mare, în locul de izvorâre a pârâurilor Veţca şi Jacodu. Biserica romano-catolică din Veţca a fost construită între 1790-1792 în cinstea Sfintei Maria Mică. Biserica veche se află în locul cimitirului de astăzi. Comuna bisericească a recâştigat şi a aranjat clădirea naţionalizată a şcolii confesionale, şi din 1998 este folosită de către organizaţia familiei Kolping. O activitate care merită atenţia este faptul că tinerii din cadrul comunei bisericeşti ajută bătrânii rămaşi singuri la treburile casei (de exemplu la tăiat lemne). Bâlciul religios din data de 8 septembrie este cea mai mare sărbătoare locală, când până şi cei mutaţi departe se întorc acasă. Procesiunea de Corpus Christi este numită aici „bâlciul kalyibás” după cele patru altare în aer liber. În 2014 în hotarul aşezării a fost finalizată Golgota Secuiască, iar în 2015 a fost sfinţită capela Milostivirii Divine.
Află mai mult
Mănăstirea Franciscană - Călugăreni
Pa malul stâng al râului Niraj, între localitățile Mătrici și Dămieni se află satul Călugăreni, cunoscut pentru mănăstirea franciscană și biserica-monument. Călugării ordinului Sfântul Francisc s-au stabilit aici în secolul al 17-lea, pe timpul principilor protestanți. În urma solicitării formulată de Statusul Catolic Ardelean către Provincia Bosnia pentru a primi preoți adjutanți, patru călugări au fost trimiși la parohia din Mătrici. Datorită activității lor satele din împrejurimi au rămas la ritul catolic. Unul dintre principalii sprijinitori ai franciscanilor, cel care a și inițiat chemarea lor, fusese Toldalagi Mihály, comisar-șef al Scaunului Mureș care le-a achiziționat, la Călugăreni casă și teren. Călugării transmutați din Mătrici și-au construit și o capelă din piatră cu o mănăstire din lemn. Ei au fost ajutați în acest demers de colegul lor de ordin, Domokos Kázmér care și-a asumat medierea între localnici și preoții care nu vorbeau limba maghiară. O nouă eră în viața mănăstirii a început odată cu numirea lui Iohannes Caioni (Kájoni János) ca părinte-stareț. El a ordonat, în anul1666, demolarea mănăstirii de atunci, iar în locul aceleia a început construcția clădirii din piatră, care există și astăzi. Totodată capela a fost mărită, transformându-se în biserică. După plecarea sa (1669) urmașii lui au continuat lucrările începute.
Află mai mult
Oarba de Mureș – Monumentul eroilor
La Oarba de Mureș, pe drumul dinspre Târgu Mureș spre Cluj-Napoca se găsește Cimitirul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, amplasat pe o amplă terasă din apropierea malului Mureșului. Acesta a fost amenajat în memoria celor 11.000 de soldați căzuți între 17 septembrie - 5 octombrie 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord. Aici sunt înhumați cca. 3.500 de eroi români, din care au fost identificați în arhive, până în prezent, 1.169 de militari. În centrul cimitirului a fost ridicat, din inițiativa localnicilor, un monument impunător, pe un soclu masiv, din beton în două trepte, cu o coloană înaltă de 10 m. Soclul are, pe fațada principală, inscripționat următorul text: „GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI PENTRU APĂRAREA PATRIEI“.
Află mai mult
Turnul Belvedere
Turnul Belvedere din Sovata face parte din rețeaua de poteci și alei din jurul lacurilor sărate, care au fost realizate pentru ca turiștii să poată admira arboretul din rezervația naturală Lacul Ursu. Turnul se află la capătul Aleii vestice, dacă se merge în plimbare dinspre Lacul Ursu, dar este accesibil și cu mașina, de pe strada Privighetorii. Turnul are o înălțime de 28 m și se vizitează gratuit. Scările în formă de spirală duc călătorul la ultimul nivel al turnului, de unde se deschide o panoramă de 360 de grade, cu vedere spre dealurile și localitățile învecinate, în direcția centrală, estică și nordică a orașului.
Află mai mult
Vilele istorice din Sovata
Odată cu renumele apelor tămăduitoare din Sovata, crește și faima stațiunii, aceasta dezvoltându-se cu pași repezi mai ales după construirea primei băi publice din localitate, Băile Géra. Astfel, mica aristocrație începe să-și construiască reședințe de vară la poalele muntelui de sare, încă de la începutul anilor 1840, și încep să apară frumoasele vile, dintre care multe există și în prezent. Se pot aminti aici Vila Sara, Vila Maria și Vila Lola (Hotel Pacsirta), Vila Sf. Iosif (Hotel Mureșul), Vila Szőke, Vila Muskátli sau Casa Magistraților. După primul război mondial, stațiunea intră și în atenția Casei Regale românești, aici venind la relaxare și tratamente Regina Maria, împreună cu Regele Ferdinand și Principele Carol al II-lea. În această perioadă la Sovata existau două hoteluri, cu 32 și respectiv 18 camere, 74 vile cu un total de 417 camere și 510 paturi de închiriat, două restaurante, o cofetărie, o sală de lectură, iar stațiunea funcționa între 1 iunie și 30 septembrie.
Află mai mult