Castelul Teleki - Gornești

 Construit în stil Grassalkowich, după planurile arhitectului Mayerhoffer între anii 1771-1778, pe locul unei foste cetăți medievale, din ordinul noului proprietar Mihai Teleki. Cele 52 de camere și 365 de ferestre ale sale, simbolizând săptămânile și zilele anului, constituie farmecul castelului. Planul castelului este sub forma de U având o cupolă centrală înaltă deasupra sălii de recepție.
 
Decorația fațadelor este simplă, excepție pavilionul central, care este decorat cu pilaștri cu capiteluri ionice și ferestre în arc cu ornamente rococo, deasupra cărora se află câte o altă fereastră de formă ovală. Cea mai frumoasă parte a castelului o reprezintă salonul mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre. 
 
Parcul castelului era de inspiraţie franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul inspirat din cultura englezească. În parcul palatului au fost adăugate 11 statui ce se împart în două categorii: 7 sculpturi reprezentând zeități ale Antichității, iar 4 reprezintă tipuri umane satirizate din istoria Franței.
 
În 1949 ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Retrocedat în 2006, a intrat în posesia urmașilor familiei Teleki abia în 2011 și introdus în circuitul turistic. 

Între 13 septembrie și 1 noiembrie castelul Teleki o să fie deschis numai sâmbătă și duminică.

Orarul vizitelor ghidate în castel (durata 30-45 de minute):
Deschis în fiecare zi între orele 10:00-18:00, marți închis ( în afară de grupuri care au rezervație).
10:00 - 11:00 - 12:00 - 13:00 - 14:00 - 15:00 - 16:00 -17:00


Plimbare virtuală - ca și cum ai fi acolo

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay