Castelul Rhédey - Sângeorgiu de Pădure

Descriere

Castelul își capătă forma actuală în anul 1809. Contele Rhédey László reconstruiește vechiul castel, aflat în proprietatea familiei, între anii 1807-1809, reutilizând o parte din materialul de construcție. Acest lucru este confirmat de grosimea zidurilor din pivniță, o parte a acestora fiind păstrată la reconstrucție. Vechiul proprietar al castelului a fost familia Kornis, iar din 1629 familia Rhédey. Familia nobiliară Rhédey are descendența din națiunea Aba. Ramura din Ardeal provine de la Rhédey János, care s-a stabilit în Ardeal în 1639, primind Sângeorgiu de Pădure ca proprietate de la Gabriel Bethlen. Cele două nivele ale castelului au în total 13 încăperi, cu un hol în formă de ”U”. Holul de la etaj și sala de bal au tavanul pictat, cu ziduri văruite în alb. Castelul și proprietățile sunt vândute de familia Rhédey în 1885 către familia Schuller, iar în 1935 este "cumpărat" de statul român pentru scopuri administrative.
 Din 1948, funcționa aici administrația de raion din Sângeorgiu de Pădure, iar din anii 1960 funcționa ca și școală generală și liceu. La parter, funcționează în prezent un Centru Național de Informare și Promovare Turistică. Tot la parter sunt două expoziții: expoziția de pictură a lui Victor Datu, respectiv o expoziție de fotografii ale bisericilor din regiunea acoperită de Centrul de Național de Informare și Promovare Turistică. La etaj se află expoziția permanentă a satului Bezidu Nou, iar în viitorul apropiat, se va amenaja muzeul Rhédey. 

Expoziția comemorativă dedicată satului inundat Bezidu Nou 

La 6 km de orașul Sângeorgiu de Pădure s-a aflat odinioară, satul Bezidu Nou. În prezent această localitate nu mai există, fiind sub ape, ca victimă a regimului comunist. O expoziție comemorativă din castelul Rhédey este dedicată acestui sat. Când intrați în această încăpere, aveți la dispoziție 5 minute pentru a citi istoricul localității și pentru a privi obiectele expuse, obiecte care au aparținut oamenilor din Bezidu Nou. După 5 minute se închid luminile și se încearcă redarea unei zile din viața localității. În mijlocul încăperii se află macheta satului, în culoare albă pentru că vorbim despre o localitate inexistentă, iar deasupra acesteia se află suspendat conturul lacului. 

Tot în această încăpere sunt expuși șase stâlpi, reprezentând cele șase religii care au coexistat în Bezidu Nou, iar pe fiecare în parte este inscripționat forma lor de salut. 
 

Expoziția permanentă de pictură Datu Victor

Expoziția permanentă de pictură din Castelul Rhedey ne invită în lumea pictorului Victor Datu, care la 84 de ani, este unul dintre promotorii cubismului în România și unul dintre cei mai originali pictori mureșeni. Victor Datu s-a născut în 13 iunie 1932, la Sângeorgiu de Pădure și este și azi o prezență artistică reală în cadrul manifestărilor expoziționale locale și naționale. În lucrările sale găsim contrastul dintre nou și exemplul artei din trecut, asocierea dintre violența inițiativei și liniștea tradiției, dar și respectul față de ținuta profesională. 

Plimbare virtuală - ca și cum ai fi acolo

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay