Castelul Rákóczi-Bornemisza - Gurghiu

La 13 km de Reghin, în centrul localității Gurghiu, chiar la poalele Dealului Cetății întâlnim ansamblul Castelului Rákóczi-Bornemisza. Începuturile castelului le regăsim în timpul principelui Gheorghe Rákóczi I (1593-1648), care a dorit să realizeze o reședință mai accesibilă în timpul partidelor de vânătoare la care adesea participa în Munții Gurghiului. Din 1717 este concesionat vicecancelarului Ioan Bornemisza și urmașilor acestuia pe o perioadă de 99 de ani. Familia Bornemisza investește în domeniul pe care îl administra ridicând noi clădiri în jurul castelului. 

În prezent Castelul Rákóczi-Bornemisza se află în custodia Muzeului Județean Mureș. În fiecare an, de „Ziua Porților Deschise”, se organizează ateliere de pedagogie muzeală prin care participanții au ocazia de a descoperi istoria castelului. 

În cadrul curții castelului se poate vizita parcul dendrologic, înființat prin anul 1740 de familia Bornemisza. În incinta parcului există peste 350 de specii rare de arbori, dintre aceștia peste 100 sunt arbori exotici, aduși din alte țări. Parcul oferă vizitatorilor săi un bun prilejul de a se relaxa într–o ambianță naturală, iar celor pasionați de botanică, posibilitatea de a–și îmbunătăți cunoștințele. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay