Castelul Teleki - Dumbrăvioara

Descriere

Se află la 14 km de Târgu Mureş, pe malul stâng al Mureşului. 

Construcția castelului a fost începută în 1769 de cancelarul Transilvaniei, Sámuel Teleki, fondatorul Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș. Aripa nordică a fost edificată între anii 1769–1770, iar construcţia aripiii de sud a fost începută în 1773. Imaginea de ansamblu a castelului din Dumbrăvioara este influenţată de corpul central neobaroc, construit de strănepotul cancelarului, exploratorul Teleki Sámuel. Prin clădirea centrală, s-au unit corpurile existente din secolul al XVIII-lea, transformând ansamblul, care  până atunci evoca imaginea unui conac, într-un tot unitar asemănător castelelor cu ”cour d’honneur” reprezentative ale perioadei barocului. 

Castelul a fost considerat unul dintre cele mai fastuos amenajate locuinţe aristocratice transilvănene din perioada interbelică, însă, în urma devastării şi prădării postbelice, mobilierul a fost în mare parte distrus.
Familia Teleki a primit înapoi castelul în 2005, dar l-a vândut, fiind acum în proprietatea familiei Dr. Benedek Imre din Târgu Mureș, care dorește să-i redea valoarea istorică și culturală de odinioară. Astfel, castelul va fi renovat și va găzdui săli de dezbateri, va exista un muzeu, o cafenea și camere de oaspeți.

Adresă: str. Principală nr. 340, Dumbrăvioara 

Construcția a fost începută în 1769 de cancelarul Transilvaniei, Sámuel Teleki, fondatorul Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș și continuată de strănepotul lui, exploratorul Teleki Sámuel. Acesta a unit corpurile existente din secolul al XVIII-lea, transformându-le într-un tot unitar.


Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay