Rarități ale naturii

Rarități ale naturii

Lacul Ursu - Sovata

Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm din lume, cu o suprafaţă de 40.235 mp, circumferinţa de 1180 m şi o adâncime maximă ce depăşeşte 18 m. S-a format în în perioada 1875-1880 în urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice şi hidrologice, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu şi Criş-Topliţa), urmată de surparea terenului. Golul rezultat a fost umplut de cele două pârâiaşe, într-o perioadă de aproximativ 5 ani luând naştere actualul lac având formă asemănătoare unei piei de urs întinse, de unde a căpătat şi denumirea sa. Apa dizolvă în continuare sarea din masivul de sare, astfel salinitatea Lacului Ursu prezintă o variaţie mare în funcţie de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l, de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Apa dulce a pârâurilor Auriu şi Topliţa, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menţine la suprafaţă şi acţionează ca izolator termic: permite penetrarea radiaţiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar totodată previne pierderea căldurii acumulate, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de heliotermie.

Află mai mult

Lacul cu arini - Câmpul Cetății

În Câmpul Cetăți merită să mergeți până la Lacul cu arini. Dacă porniți din centrul satului, urmați semnele roșii până când ajungeți la confluența a două râuri mici (Nirajul Mic și Nirajul Mare). Mergeți mai departe în direcția podului, unde nu trebuie să traversați, continuați să urcați mai departe până ajungeți la munte de unde veți vedea lacul. Acesta este un lac interesant, care poate să amintească de Lacul Roșu la prima vedere, însă este mult mai mic. Asemănarea constă mai mult în trunchiurile de copaci care atârnă din apă. Acestea sunt arbori de arin, unii chiar au ramificat.

Află mai mult

Colonia de prigorii - Pădurea Rotundă

În apropierea orașului Reghin,  în zona fostei gropi de lut de lângă vechiul releu, se găsește o colonie de prigorii (Merops apiaster), una dintre cele mai frumoase păsări migratoare din țară. Are mărimea unei mierle, un cioc subțire și încovoiat și un penaj viu colorat. Își face cuibul în pereții abrupți de lut însoriți, în care sapă cu ajutorul ciocului galerii cu o lungime de 1,5-2 m. Prigoria este o pasăre protejată prin lege.

Află mai mult

Stejarul secular - Pădurea Rotundă

Stejarul secular numit și stejarul singuratic, se află pe platoul de lângă Pădurea Rotundă, pădure de stejar, plantată în 1730 pentru a preveni secetele, situată în partea de Nord-Vest a orașului. Plantat în 1849 în amintirea victoriei asupra trupelor revoluționare maghiare, astăzi reprezintă un simbol al trecerii timpului și a dorinței de supraviețuire. În anul 2010 a intrat în competiția „Arborele anului” clasându-se pe locul șase din 87 de arbori nominalizați din întreaga țară.

Află mai mult

Peșteră de mulaj - Căsoaia lui Ladăş

Pe Valea Mureşului Superior, în Defileul Topliţa - Deda având ca punct de plecare restaurantul de pe stâncă din localitatea Andreneasa încep două trasee montane marcate spre două peșteri de mulaj numite “Căsoaia lui Ladaș" și "Peștera Mare", protejate de Federaţia Română de Speologie. Sunt peșteri cu particularități deosebite, foarte interesante ca geneza, de dimensiuni modeste, cantonate în formațiuni vulcanogen - sedimentare.Primele peşteri de mulaj au fost descoperite în România aici, pe Valea Mureşului, în zona Sălard – Androneasa, majoritatea în partea Munţilor Călimani, iar din anul 2000 şi pe partea Munţilor Gurghiu. Până astăzi, sunt cunoscute aproape 100 de astfel de formaţiuni, din care doar 16 pot fi numite peșteri, datorită dimensiunilor, restul fiind formațiuni pseudo-carstice, însă până acum nu au fost accesibile publicului, pentru evitarea deteriorării lor.Peșterile sunt unice în lume prin faptul că, acum 5 milioane de ani când încă erau activi vulcanii din Masivul Călimani, în timpul erupțiilor, a scurgerii lavei peste pădure, copacii au fost acoperiți cu praf şi bolovăniș vulcanic. Cu timpul, în urma acțiunii apei, sedimentele respective s-au întărit iar copacii și crengile lor au putrezit și au fost spălate din roca vulcanică, lăsând urme în pereții peșterii. Peșterile de mulaj pot avea dimensiuni cuprinse între 40 și 80 m lungime și un diametru de până la 2,4 m. În Europa, astfel de peșteri mai există în Slovenia și Ungaria, iar în lume se întâlnesc în Japonia și SUA (Insulele Hawai). Aflată între Răstolița și Lunca Bradului, la extremitatea estică a comunei Androneasa, în locul numit de localnici „Căsoaia”, peştera formată în rocă vulcanică în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu are geneza mixtă, 30 m de galerii fiind de mulaj iar restul de 48 m de alterare. Aflată la o altitudine de 704 m, peştera „Căsoaia lui Ladaș” are intrarea de 2 m înălţime. Lucrările de amenajare au constat în realizarea traseului de circa 3-4 km, care porneşte de la drumul principal E578, lângă restaurantul Androneasa şi poate fi parcurs în cca. 1 oră, ajungându-se şi la un punct de belvedere, de unde poate fi admirat Defileul Mureșului.

Află mai mult

Rezervația Naturală Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay