Aurul principilor - expoziție

Nov-23

22 iulie 2024
Muzeul Județean Mureș prezintă expoziția itinerantă:
Aurul principilor. Reprezentarea suveranilor în Transilvania
Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu Muzeul Naţional Maghiar, Muzeul Banilor din Ungaria şi Centrul de Vizitatori, Muzeul Secuiesc al Ciucului și Muzeul Național Secuiesc prezintă expoziția itinerantă comună intitulată „Aurul Principilor. Reprezentarea suveranilor în Transilvania”. Expoziția de anvergură aduce din 22 iulie 2024, în premieră la Palatul Culturii din Târgu Mureș, un adevărat tezaur de comori, oferind o perspectivă asupra reprezentării puterii principilor transilvăneni, prin intermediul monedelor pe care le-au bătut și al obiectelor reprezentate pe acestea.
Locație: Palatul Culturii din Târgu Mureș, etaj 2 - sala de expoziții temporare
Perioada de vizitare: 22.07 - 24.11.2024
Vernisaj: luni, 22 iulie 2024, ora 18:00
Curator: dr. Csaba Tóth
Expoziția prezintă istoria Principatului Transilvaniei cu focus asupra temei reprezentării. Pornind de la reprezentările principilor de pe monedele din secolul XVI, Muzeul Județean Mureș va expune în Palatul Culturii sute de monede, precum și diverse arme decorative, macete și bijuterii de o valoare excepțională. Bogatul material al expoziției demonstrează potențialul economic și de putere al Principatului Transilvaniei din secolului XVI, precum și moda din perioada respectivă.
Colecția de taleri transilvăneni din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, cuprinzând 220 de piese, pe care Banca Naţională a Ungariei a achiziționat-o în 2015 de la István Törő, colecționar de artă și proprietar de galerie, se remarcă prin valoarea și importanța sa printre achizițiile acestei instituții. Obiectele achiziționate au fost expuse pentru prima dată în 2016, în cadrul expoziției intitulate „Argintul din Grădina Zânelor”, care a fost prezentată publicului în sala cu cupolă a Muzeului Național Maghiar. În vara anului 2017, a fost lansată expoziția itinerantă „Comorile princiare”, în cadrul căreia colecția Băncii Naționale a Ungariei a fost completată cu monede de aur transilvănene și instrumente contemporane de batere a monedelor, iar la expoziție au fost adăugate și armele princiare transilvănene din colecția Muzeului Național Maghiar. Expoziția transfrontalieră intitulată „Aurul principilor. Reprezentarea suveranilor în Transilvania” prezintă câteva dintre obiectele din această colecție, însoțite de instrumentele de bătut monede ale epocii.
Știați că?
–În autoreprezentarea lor, atât în ceremonii, cât și în reprezentările picturale, principii foloseau cel mai adesea buzduganul și sabia pentru a-și exprima puterea suverană. În timp ce buzduganul simboliza puterea politică, sabia simboliza rolul de comandant suprem al armatei.
–Utilizarea stemei familiale este o caracteristică generală a reprezentării puterii princiare pentru toți suveranii, de exemplu, pe sigiliile care certificau decretele princiare și pe reversul monedelor.
–O altă trăsătură caracteristică este că principatul a emis florini de aur de mare valoare, cunoscuți și sub numele de ducați, taleri și multiplii lor. În cazul mai multor principi, nici nu se cunosc monede divizionare. Acest fenomen s-ar putea datora, în principal, următoarelor două motive: bogăția zonei în metale prețioase, care era o condiție prealabilă, și impozitul plătit Imperiului Otoman – inițial zece, apoi cincisprezece mii de florini de aur pe an –, pe care acesta era dispus să îl accepte doar în bani „buni”, florini de aur sau taleri.
–Una dintre cele mai importante surse ale istoriei Principatului Transilvaniei o constituie diplomele. Scrisorile de privilegiu oferă informații nu numai despre istoria familiilor, relațiile politice, localitățile și cultura regiunii, ci și cu privire la structura și limbajul uneia dintre cele mai importante surse scrise ale perioadei. Diplomele erau emise pe pergamente dreptunghiulare, în limba latină, și erau autentificate prin semnătura emitentului și un sigiliu la sfârșitul textului. Două părți ale acestor documente sunt deosebit de importante pentru tema expoziției: intitulatio, care prezintă numele și enumeră titlurile principelui, și blazoanele de pe sigilii. Ambele elemente pot fi analizate și ca mărci ale reprezentării suveranului.
Expoziția „Aurul Principilor. Reprezentarea suveranilor în Transilvania” nu prezintă însă doar un tezaur numismatic, ci merg mult mai departe, cu o serie de obiecte unice de orfevrărie, arme decorative, haine și accesorii, care nu numai că reflectă moda vremii și nevoia de reprezentare a principilor, ci și cultura princiară transilvăneană modernă timpurie.
Vernisajul va avea loc pe 22 iulie 2024, de la ora 18:00. Expoziția va fi deschisă până la 24 noiembrie 2024, în spațiile de expunere temporară din Palatul Culturii (aripa dreaptă, etajul II). Program de marți până vineri, între orele 09.00 și 16.00, sâmbăta și duminica, între orele 09.00 și 14.30. Luni închis. Prețul biletului de intrare este de 25 lei adulți, 12 lei pensionari, 6 lei elevi și studenți.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay