Ultimii Dinozauri

Apr-30

18 aprilie 2024
Muzeul Județean Mureș - Departamentul de Științe Naturale prezintă o nouă expoziție temporară în clădirea principală. Expoziția ULTIMII DINOZAURI DIN TRANSILVANIA este programată pentru o perioadă de aproximativ 7 luni, pentru prima dată în Târgu Mureș. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 18 aprilie 2024, la ora 18.00, la sediul Secției de Științe Naturale, pe strada Horea nr. 24.

Direcția de Patrimoniu Cultural a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul STAR, Laboratorul de Paleoteriologie și Geologie a Cuaternarului și Departamentul de Științe Naturale al Muzeului Județean Mureș deschid o expoziție temporară intitulată „Ultimii Dinozauri din Transilvania”. Expoziția prezintă patru reconstrucții în mărime naturală a unor reptile care au trăit în Transilvania la sfârșitul perioadei Cretacice. Sunt expuse Magyarosaurus dacus, un sauropod cu o lungime de 6 m și o înălțime de 2,3 m, Struthiosaurus transylvanicus, un ankylosaur, carnivorul Elopteryx nopcsai și un reptil zburător Ornithocheirus sp. În timpul erei mezozoice, această regiune acoperea zona care este acum Transilvania. Printre locuitorii săi se numărau dinozaurii „pitici” descriși pentru prima dată de baronul Ferenc Nopcsa la sfârșitul secolului al XIX-lea. Fauna prezentată a locuit în această zonă (probabil insulară) acum aproximativ 70 de milioane de ani. Astăzi, această zonă corespunde depresiunii Hațeg (în termeni geologici, Bazinul Hațegului) sau județului Hațeg, precum și altor zone din Transilvania.

Expoziția include, de asemenea, resturi scheletice ale lui Zalmoxes shqiperorum, Struthiosaurus, Telmatosaurus, diverse sauropode și resturi ale unor reptile și mamifere care au trăit în aceeași perioadă cu dinozaurii. Sunt expuse, de asemenea, ouă de dinozaur.

Expoziția prezintă, de asemenea, unele dintre cercetările paleontologice efectuate în laboratorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care au descoperit noi situri ale faunei de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațegului, cât și în Munții Poiana Ruscă, și în Bazinul Transilvaniei, în județele Alba, Sălaj și Cluj.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay