Nelinişte de Ivan Vîrîpaev (r. Theodor-Cristian Popescu)

Mar-29

După ce spectacolul „Villa Dolorosa“ de Rebekka Kricheldorf, pus în scenă la Sala Mare în 2020, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, reputatul regizor Theodor-Cristian Popescu revine la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ cu o nouă producţie, de această dată programată la Sala Mică. Piesa „Nelinişte“ de Ivan Vîrîpaev va beneficia de viziunea mereu proaspătă şi neconvenţională cu care Theodor-Cristian Popescu şi-a obişnuit publicul.
Dramaturg complex și implicat în adâncimile sociale și psihologice ale omului contemporan, Ivan Vîrîpaev propune o poveste foarte actuală, în care vom regăsi ecourile știrilor de ultimă oră, dar și pe cele ale unor evenimente istorice mai îndepărtate, pe care trecerea timpului nu a reușit decât să le acutizeze.
Tânărul jurnalist polonez Krzysztof Zieliński reușește să obțină un interviu din partea celebrei scriitoare americane Ula Richter, născută la rândul ei în Polonia. Celebră nu numai pentru literatura sa, cât și pentru caracterul tranșant, rezervat și incomod, Ula Richter acordă rareori interviuri și acest lucru le transformă în adevărate evenimente. În momentul în care cariera ei e marcată de controverse și intră în declin, o mostră de onestitate ar putea să o reabiliteze în ochii cititorilor și a unei lumi din ce în ce mai polarizate și mai refractare la nuanțe, dispuse să anihileze înainte să cerceteze.
Krzysztof Zieliński, deși tensionat, are o presimțire că interviul va fi unul special, dar direcția pe care o va lua îi va depăși cele mai sălbatice așteptări.
Pendulând abil între fantezie și realitate până când cele două se suprapun, piesa lui Vîrîpaev reușește să hipnotizeze publicul așa cum Ula Richter îl manipulează pe intervievator. Schimbările bruște de rol și de planuri repun în discuție veridicitatea a ceea ce numim în mod obișnuit adevăr și chestionează realitatea ale cărei contururi le percepem a fi deseori clare, în timp ce acestea creionează iluzii pe care le substituie la nesfârșit.
Textul e incitant și provocator, poetic și deconcertant, dar dincolo de caracterul neliniștitor pe care îl evocă titlul găsim prefigurată speranța că, la un moment dat, totul va căpăta un sens și contradicțiile vor dispărea ca înseși viețile noastre.

Distribuţia:
Ula Richter – Elena PUREA
Krzysztof Zielinski – Alex STOICESCU
Steve Raccoon – Liviu PANCU
Natalie Blumenstein – Laura MIHALACHE
Michael – Andi GHERGHE
Prezentatorul (voce) – Florin PIERSIC Jr.

Regia artistică: Theodor-Cristian POPESCU
Scenografia: Velica PANDURU
Lighting design: Cristian NICULESCU
Sound design: Andrei RAICU
Asistent scenografie: Sabina REUS
Mișcare scenică: Flaviua GIURGIU
Traducător: Raluca RĂDULESCU
Sufleur: Iolanda BELBE
Regia tehnică: Stelian CHIŢACU

Spectacolul e recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Reprezentaţia va avea loc vineri, 29 martie, de la ora 19.30, la Sala Mică.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay