Citizen Science and Biodiversity – Expoziție

Apr-30

10 aprilie 2024
Ştiinţă comunitară și biodiversitate – Expoziție

11.04.2024–11.06.2024
Eveniment de deschidere: 10.04.2024, ora 19:00
hypha_info, str. Târgului / Sáros utca, nr. 13, Târgu Mureș / Marosvásárhely

Plantele, ciupercile și animalele prezentate în această expoziție sunt prezente în mediul nostru înconjurător, însă prezența lor trece adesea neobservată. Expoziția ne încurajează să învățăm despre flora și fauna locală prin intermediul unor jocuri interactive și prezintă proiecte de citizen science în curs de desfășurare în România la care ne putem alătura.
Urbanizarea, monocultura și vulnerabilitatea ariilor naturale protejate contribuie la dispariția mai multor specii în fiecare an, în întreaga lume. Un ecosistem care funcționează bine are nevoie de toți actorii săi, de toate organismele vii - dispariția unora ar trebui să funcționeze ca un semnal de alarmă pentru comunitățile locale și responsabilii politici, dar interpretarea acestor cazuri ca parte a unei probleme ecologice mai mari poate întâmpina mai multe obstacole. Sentimentul de responsabilitate față de speciile regionale și interesul față de pierderea biodiversității pot apărea doar dacă suntem conștienți de organismele vii care ne înconjoară și le înțelegem condițiile de viață.
Diferența dintre persoanele care se implică în protejarea biodiversității locale și cei care sunt preocupați de mediul înconjurător, dar se simt neputincioși, constă în cunoaștere și în comunitate. Cunoașterea speciilor și a nevoilor lor ne permite să identificăm corelația dintre intervenția umană și impactul acesteia asupra lor. Din acest punct de vedere, proiectele de tip citizen science au un potențial educațional uriaș, deoarece fac accesibile tuturor problemele științifice de conservare a naturii, contribuie la dezvoltarea comunității, și activează un sentiment de responsabilitate colectivă.
Expoziția prezintă jocuri educaționale dezvoltate de NECC care sprijină procesul de învățare a speciilor pentru toate vârstele. A doua parte a expoziției prezintă proiecte de citizen science din România desfășurate de Grupul Milvus. Ultima parte oferă puncte de îndrumare pentru cei mai interesați: aplicații, site-uri web și ghiduri de teren care facilitează studiul individual și identificarea speciilor. Expoziția se încheie cu o invitație: așezați-vă la microscopul nostru și observați obiectele pe care le aveți la îndemână dintr-o altă perspectivă.
În cadrul expoziției, toate materialele vor fi disponibile în limbile engleză, română și maghiară.

Evenimentul face parte din seria de programe Citizen Science 2024 iniţiat de asociația hypha_etc [education, theory, culture], realizat în parteneriat cu NECC (Nature Education Community Center) și Milvus Group. Seria de evenimente are ca scop promovarea științei comunitare la nivel regional privind conservarea naturii și a biodiversității. Susținem dezvoltarea unor practici locale care, pe termen lung, vor contribui la o comunitate din Transilvania activă, iubitoare de știință şi dedicată problemelor ecologice.
hypha_info este filiala din Târgu Mureș a hypha_etc. Spațiul face legătura între instituția principală din Câmpu Cetății și orașul, prezentând proiectele noastre în curs de desfășurare - este un spațiu pentru expoziții, ateliere și discuții. Treceți pe la noi oricând.
hypha_etc [education, theory, culture] este un institut cultural experimental din Câmpu Cetăţii, judeţul Mureş. Dezvoltăm noi modele de învățare și cooperare cu diverse grupuri de oameni, cum ar fi artiști, cercetători științifici și pedagogi care acordă importanță reflecției asupra societății și mediului natural.
NECC (Nature Education Community Center) a luat naștere în noiembrie 2017 ca o inițiativă condusă de studenții Facultății de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Macalik Kunigunda, profesor universitar și fondator al proiectului "Miile de minuni ale naturii - casă de joacă interactivă". Scopul principal al acestei inițiative este formarea mentalităților și promovarea științei prin activități educative, în care învățarea prin practică joacă un rol esențial.
Grupul Milvus se angajează să protejeze patrimoniul nostru natural. Efectuăm cercetări aplicate și activități de conservare a speciilor periclitate, conștientizare și educație, monitorizăm respectarea reglementărilor privind conservarea naturii și ne implicăm în influențarea politicilor de mediu.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay