Bernády György. Legături sociale și rețele de relații

Jul-12

12 iulie 2024
Muzeul Județean Mureș - Secția de Istorie are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Bernády György. Legături sociale și rețele de relații”, care va avea loc vineri, 12 iulie 2024, începând cu ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, și care explorează în profunzime personalitatea și realizările impresionante ale primarului Bernády György.
Palatul Culturii din Târgu Mureș, etaj 1, aripa dreaptă
Expoziție de bază
Vernisaj: vineri, 12 iulie 2024, ora 18:00
Curator principal: dr. János ORBÁN, cercetător
Bernády György (1864–1938), figura emblematică a dezvoltării moderne a Târgu Mureșului, este considerat un primar cu voință de fier, sub a cărui îndrumare neobosită s-au construit clădirile emblematice ale orașului, inclusiv Primăria Veche, Palatul Culturii și cele mai reprezentative școli ale orașului, precum și infrastructura modernă a unui oraș european: apeductul, canalizarea și asfaltarea.
Cine a fost, însă, Bernády György cu adevărat? Care au fost factorii care au contribuit la realizările sale spectaculoase? Expoziția organizată de Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș își propune să răspundă acestor întrebări prin prezentarea rețelelor sale de relații și a conexiunilor sociale, subliniind că activitatea sa a avut un impact semnificativ nu doar la nivel local.
Expoziția prezintă politicianul din perioada Monarhiei Austro-Ungare, relațiile sale cu arhitecții și artiștii care au realizat marile opere din oraș, călătoria sa în America, implicarea sa în francmasonerie și activitatea sa de politician la nivel național din perioada interbelică. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să descopere și aspecte din viața personală a lui Bernády.
Integrând rezultatele noilor cercetări istorice din ultimul deceniu, expoziția, pregătită cu multă atenție pe parcursul unui an, expune machetele unor clădiri visate de Bernády care nu au fost realizate și mai multe obiecte personale ale acestuia, ascunse până acum din fața publicului larg.
Realizarea expoziției a fost posibilă cu sprijinul finanțărilor prin Programul „Geniul Maghiar” al Fondului Cultural Maghiar și a Consiliului Județean Mureș. Principalele instituții partenere ale expoziției sunt: Serviciul Județean Mureș al Arhivelor Naționale Române, Universitatea din Óbuda (Facultatea de Arhitectură și Inginerie Civilă Ybl Miklós), Muzeul Maghiar al Arhitecturii și Centrul de Documentare a Monumentelor Istorice, Asociația Muzeelor Regionale din Ungaria.
Expoziția „Bernády György. Legături sociale și rețele de relații” va fi deschisă pentru public în Palatul Culturii, începând din 12 iulie 2024, de marți până vineri între orele 9.00 și 16.00, sâmbăta și duminca între orele 9.00 și 14.30. În zilele de luni este închis. Tarifele de vizitare: 25 lei standard (adulți), 12 lei pensionari și 6 lei elevi sau studenți.
Vă așteptăm cu drag să descoperiți povestea fascinantă a unui lider vizionar și impactul său asupra orașului nostru!
***
Parteneri locali: Asociația Atrium Musei, Crama Villa Vinèa, Primăria Municipiului Târgu Mureș
Parteneri media: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, http://xn--krnika-cxa.ro/, Marosvásárhely Rádió Románia, Marosvásárhelyiek, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Székelyhon, TVR, Visit Mureș, Zi de Zi
Mai multe detalii legate de programele speciale, evenimentele culturale și activitățile de pedagogie muzeală desfășurate vor fi disponibile pe site-ul oficial al Muzeului Județean Mureș: wwww.muzeulmures.ro.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay