Cetatea medievală

Construcția cetății din Târgu Mureș a avut loc la începutul epocii moderne. După mai multe devastări ale orașului, biserica franciscană care se afla pe teritoriul actual al cetății a fost fortificată în prima parte a secolului al XVII-lea.

Lucrările de construcție au fost începute pe vremea primarului Borsos Tamás, iar în urma acestor lucrări care au durat aproximativ un jumătate de secol s-a edificat cetatea cu bastioane și fortificații speciale. Construirea, întreținerea și protecția bastioanelor și a zidurilor a căzut în sarcina breslelor care funcționau la vremea respectivă în Târgu Mureș, care deținea rangul de oraș liber regal (din anul 1616). Primele două bastioane s-au construit în partea de vest a cetății, fiind vorba de Bastionul Mic (1604) și Bastionul Porții (1613), după care a fost construit în colțul de sud-vest Bastionul Tăbăcarilor (1620), iar la mijlocul laturii de sud s-a edficat Bastionul Blănarilor (1629), apoi la capătul estic al cetății Bastionul Dogarilor (1633). Tot pe latura sud-vestică s-a înălțat Bastionul Croitorilor (1640) fiind urmat de Bastionul Măcelarilor (colțul nord-estului). În perioada construirii cetății pe teritoriul acestuia au fost construite și case de locuit. Aceste case au fost demolate în secolul al XVIII-lea când o garnizoană austriacă s-a instalat în cetate. În această perioadă, bastioanele au căpătat noi funcții, de asemenea au suferit numeroase modificări și reconstrucții interioare.

Cetatea a căpătat aspectul pe care vedem și astăzi, asemănător celui din secolul al XVII-lea, cu ocazia lucrărilor de reconstrucție din anii 1960.

Descoperă istoria Cetății!
Vă oferim ghidaj gratuit, de luni până vineri între orele 8:00 și 15:00, în tot perimetrul Cetății. Înscrieri și rezervări la numărul +40 (787) 709 606.

Iar dacă ai chef să descoperi cetatea pe cont propriu, o poți face într-un mod inedit, prin turul interactiv dezvoltat de Asociația FORCAMP, în care telefonul mobil va fi ghidul tău. Începe turul apăsând AICI

Plimbare virtuală - ca și cum ai fi acolo

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay