Castelul Degenfeld - Cuci


Prima atestare documentară a localității Cuci datează din secolul al 14-lea. Primul proprietar cunoscut al domeniului a fost familia Pekry. Pekry Lőrinc a trecut la religia catolică și a primit rangul de conte în 1692. general al curuților el moare în 1709. Soția lui, Petrőczy Kata Szidónia, este considerată prima poetă maghiară. După moartea lui Pekry, în următoarele aproape o sută de ani, domeniul Cuci s-a moștenit pe linie feminină: fiica lor, Pekry Polixénia s-a căsătorit cu baronul Daniel István. Din această căsătorie s-a născut Daniel Polixenia. Prin căsătoria ei cu baronul Wesselényi István, moșia a devenit proprietatea acestuia. Fiica lor, Mária, căsătorindu-se cu contele Teleki Ádám, domeniul a devenit proprietatea familiei Teleki. În urma căsătoriei, în 1800, a lui Teleki Anna cu contele Degenfeld Schonburg Miksa, moșia devine proprietatea familiei Degenfeld și este una dintre cele mai vechi domenii ale familiei din Transilvania. 

Cu toate acestea, familia Degenfeld a trăit în principal la Ardusat. După moartea lui Degenfeld Miksa, domeniul de la Cuci a fost moștenit de fiul lui cel mare, Ottó, care a trăit la Szirák (Ungaria). După 1849, Degenfeld Lajos, fiul minor al lui Ottó va deveni moștenitorul domeniului de la Cuci. La începutul secolului 20., Degenfeld Lajos a efectuat unele lucrări de modernizare, iar în 1907 a construit două extensii laterale la conacul vechi (probabil, construit la începutul secolului al 19-lea). Apoi a dat proprietatea fiului său Kristóf, acesta devenind astfel fondatorul ramurei de Cuci a familiei. După naționalizare, castelul a fost folosit ca primărie, dispensar medical și bibliotecă. Familia Degenfeld l-a redobândit în anul 2010.

Astăzi castelul este folosit ca și centru cultural. În castel se organizează regulat vizite ghidate, iar pe vizitator îl așteaptă expoziții dedicate istoriei familiei, o expoziție dedicată primei reprezentante a literaturii baroce maghiare, Petrőczy Kata Szidónia sau chiar și un escape room. 

Clădirea poate fi vizitată în weekend, cu programare prealabilă prin telefon sau e-mail.
Contact:
E-mail: procastellumdegenfeld@outlook.com
 +40 720 416 784

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay