Castele - Cetăți

Castele, cetăți, curiozități arhitecturale

Castelul Ugron - Zau de Câmpie

Castelul a fost construit între anii 1908 şi 1912, la inițiativa baronului István Ugron, ministru al Austriei și Ungariei și ambasador în Imperiul Rus. Este unul dintre ultimele castele construite în stil istoricizant din Transilvania, în care arhitecții au îmbinat diverse forme istorice (în cazul acesta cele neogotice şi neoromanice). Clădirea evocă un castel medieval francez cu fațada pe două etaje, turnuri asemănătoare bastioanelor și intrarea principală sculptată și ornamentată.  Castelul din Zau de Câmpie a fost construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere, câte sunt săptămânile, 7 terase câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri, câte sunt lunile anului. În 1925 István Ugron i-a cedat castelul nepotului său, baronului István Bánffy și soției sale, contesa Emma Mikes din Zăbala, rezervându-și doar câteva camere pentru el însuși. După naționalizare, castelul a oferit spațiu multor instituții, iar în prezent acesta se află în proprietatea Consiliului Județean Mureș. 

Află mai mult

Castelul Kornis-Rákóczi-Bethlen - Iernut

În secolele 14-16. pe locul actualului castel din Iernut se afla conacul și mai apoi cetatea familiei Bogati. Amplificarea castelului, proiectată și inițiată de Simion Pecsi, cancelarul principelui Gabriel Bethlen, a fost realizată între anii 1626-1629 de către principe. Arhitectul italian al acestuia, Giacomo Resti da Verna a integrat clădirile deja existente, într-un proiect mai amplu, cu patru bastioane de colț. Construcțiile au fost finalizate în anii 1649-1656, în timpul domniei lui Gheorghe Rakoczi al II-lea. După căderea principatului, domeniul din Iernut i-a revenit cancelarului contele Gabriel Bethlen în 1758, dar a fost pierdut în timpul unui joc de cărți de către un descendent nedemn al acestuia în 1885. Castelul și domeniul au fost transformate de către Statusul Romano-Catolic din Transilvania în școală agricolă. Un liceu cu acest profil a funcționat în clădire și în deceniile de după naționalizarea averilor ecleziastice.Sursa: Kovács András: Iernut – Castelul. Ed. Kriterion, Cluj-Napoca, 2013.

Află mai mult

Castelul Degenfeld - Cuci

Prima atestare documentară a localității Cuci datează din secolul al 14-lea. Primul proprietar cunoscut al domeniului a fost familia Pekry. Pekry Lőrinc a trecut la religia catolică și a primit rangul de conte în 1692. general al curuților el moare în 1709. Soția lui, Petrőczy Kata Szidónia, este considerată prima poetă maghiară. După moartea lui Pekry, în următoarele aproape o sută de ani, domeniul Cuci s-a moștenit pe linie feminină: fiica lor, Pekry Polixénia s-a căsătorit cu baronul Daniel István. Din această căsătorie s-a născut Daniel Polixenia. Prin căsătoria ei cu baronul Wesselényi István, moșia a devenit proprietatea acestuia. Fiica lor, Mária, căsătorindu-se cu contele Teleki Ádám, domeniul a devenit proprietatea familiei Teleki. În urma căsătoriei, în 1800, a lui Teleki Anna cu contele Degenfeld Schonburg Miksa, moșia devine proprietatea familiei Degenfeld și este una dintre cele mai vechi domenii ale familiei din Transilvania. Cu toate acestea, familia Degenfeld a trăit în principal la Ardusat. După moartea lui Degenfeld Miksa, domeniul de la Cuci a fost moștenit de fiul lui cel mare, Ottó, care a trăit la Szirák (Ungaria). După 1849, Degenfeld Lajos, fiul minor al lui Ottó va deveni moștenitorul domeniului de la Cuci. La începutul secolului 20., Degenfeld Lajos a efectuat unele lucrări de modernizare, iar în 1907 a construit două extensii laterale la conacul vechi (probabil, construit la începutul secolului al 19-lea). Apoi a dat proprietatea fiului său Kristóf, acesta devenind astfel fondatorul ramurei de Cuci a familiei. După naționalizare, castelul a fost folosit ca primărie, dispensar medical și bibliotecă. Familia Degenfeld l-a redobândit în anul 2010.Astăzi castelul este folosit ca și centru cultural. În castel se organizează regulat vizite ghidate, iar pe vizitator îl așteaptă expoziții dedicate istoriei familiei, o expoziție dedicată primei reprezentante a literaturii baroce maghiare, Petrőczy Kata Szidónia sau chiar și un escape room. Clădirea poate fi vizitată în weekend, cu programare prealabilă prin telefon sau e-mail.Contact:E-mail: procastellumdegenfeld@outlook.com +40 720 416 784

Află mai mult

Castelul Pekry-Radák - Ozd

Primul lucru care întâmpină călătorul când intră în localitatea Ozd, este castelul Pekry-Radák, un castel de formă dreptunghiulară cu bastioane în colţuri, construit în stil renascentist cu elemente baroce (și gotice), aflat pe o creastă deasupra satului.

Află mai mult
Castel Haller

Castelul Haller - Ogra

Castelul Haller a fost construit în secolul al XVII-lea și a fost pe rând în proprietatea mai multor familii nobiliare transilvănene. În 1610 moșia, împreună cu satul Ogra au intrat în proprietatea familiei Haller și au și rămas în proprietatea familiei timp de 300 de ani. Forma actuală a primit-o în secolul al XVIII-lea, după transformarea conacului care se afla în locul actualului castel. În timp, acesta a avut diferite destinații (școală, internat, grădiniță, dispensar sătesc), ca mai târziu, după retrocedare, să fie vândut de către moștenitori și transformat într-un hotel castel, de către o companie privată.În prezent, castelul oferă locuri de cazare, un restaurant și centru wellness.

Află mai mult

Oarba de Mureș – Monumentul eroilor

La Oarba de Mureș, pe drumul dinspre Târgu Mureș spre Cluj-Napoca se găsește Cimitirul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, amplasat pe o amplă terasă din apropierea malului Mureșului. Acesta a fost amenajat în memoria celor 11.000 de soldați căzuți între 17 septembrie - 5 octombrie 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord. Aici sunt înhumați cca. 3.500 de eroi români, din care au fost identificați în arhive, până în prezent, 1.169 de militari. În centrul cimitirului a fost ridicat, din inițiativa localnicilor, un monument impunător, pe un soclu masiv, din beton în două trepte, cu o coloană înaltă de 10 m. Soclul are, pe fațada principală, inscripționat următorul text: „GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI PENTRU APĂRAREA PATRIEI“.

Află mai mult
Castelul Haller Sanpaul

Castelul Haller din Sânpaul

Ruinele clădirii baroce, cu plan în formă de U, aparțin castelului ridicat de contele Haller Gábor în 1760, stilul construcției fiind asemănător cu castelul Grassalkovich din Gödöllő. Castelul a fost cândva înconjurat de un parc mare, cu foișoare, mese din piatră și lacuri, iar în interior camerele boltite erau decorate cu picturi și sculpturi, mobilier din lemn masiv adus din Paris si candelabre produse la Viena.Familia Haller a deținut clădirea până în 1945, când regimul comunist a naționalizat-o, folosind-o pentru locuințe, școli, iar mai târziu ca magazie. Clădirea a fost jefuită complet de orice obiect valoros (mobilier, covoare scumpe, piese de artă), fiecare obiect din lemn, inclusiv parchetul din clădire fiind folosit ca lemn de foc, țiglele s-au furat, iar sobele s-au distrus. Parcul s-a deteriorat atât de mult, încât în prezent nu i se vede urma. Moștenitorii familiei Haller au recuperat castelul strămoșesc și l-au donat Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay