Toamna în județul Mureș

Se întâmplă să te surprinzi în zilele încă însorite de toamnă suspinând după vara ce a trecut, parcă și anul acesta, prea repede? 

Totuși… e destul de greu să rămâi prea mult timp cu gândul la vară când toamna are atât de multe de oferit. Nostalgia dispare cu fiecare pată nouă de culoare ce răsare în jur, cu fiecare noapte răcoroasă care te face să apreciezi şi mai mult zilele însorite şi totodată te îndeamnă să fii mai atent cu felul în care gestionezi orele de lumină, cu fiecare ploaie care îți amintește că uneori nimic nu e mai plăcut decât să te cuibărești sub o pătură călduroasă de unde să asculți sunetul ei liniștitor.

Dacă se întâmplă să locuiești în județul Mureș sau să te poarte pașii pe aici toamna, află că sunt nenumărate locuri în care merită să te aventurezi şi la fel de multe lucruri pe care poți să le faci.  

La Câmpul Cetății de exemplu, an de an în luna septembrie, se desfășoară festivalul Parada Baloanelor cu aer cald. Anul acesta având loc în perioada 23-25 septembrie şi a avut drept obiectiv principal competiția sportivă, doritorii putând să se bucure de un zbor cu balonul doar în cadrul acesteia, printr-o rezervare prealabilă. Tot în această perioadă, la Iara de Mureș, a avut loc un festival mai puțin obișnuit. Este vorba despre Festivalul magiunului, idee ce s-a născut ca urmare a discuțiilor purtate cu administrația localității Demecser din Ungaria, localitate înfrățită cu Iara de Mureș.

Cu o săptămână mai devreme, în perioada 16-18 septembrie, în Târgu Mureș, a avut loc cea de a IV – a ediție a Târgului Cetății, pe bulevardul ce străjuiește Cetatea din centrul orașului. În cadrul acestuia diferiți producători și artizani din județul Mureș și alte județe învecinate. Următoarea ediție fiind programată pentru sfârșitul de săptămână cuprins între 14 şi 16 octombrie

La Cloașterf începutul lunii septembrie a fost marcat de Sărbătoarea zacuştii, aflată la cea de a doua ediție, organizatori fiind cei de la Centrul de Voluntariat Saschiz şi Campingul ”Zori”. Aici iubitorii de zacuscă au găsit un spațiu destinat socializării, promovării turistice a zonei și a valorilor comunității.

Melomanii se vor bucura să afle că în perioada 8-13 octombrie în Târgu Mureș are loc Concursul Internațional de Pian, iar la Sovata, între 14 şi 16 octombrie se organizează Festivalul Dovleacului. La Sighișoara în luna noiembrie va avea loc Balul Diasporei Maghiare, unde se vor întâlni oameni de cultură, reprezentanți ai comunităților maghiare precum și reprezentanți ai altor orașe înfrățite cu Sighișoara.

Toamna este un moment prielnic pentru a explora zonele județului în care natura se dezvăluie turiștilor în toată bogăția şi splendoarea ei. Vă recomandăm în mod deosebit zonele de deal și munte, dar şi zona defileului superior al Mureșului, unde pădurile se pregătesc să-și lepede frunzele oferind spectacole vizuale incredibil de frumoase și variate. 

Dacă vă aflați în trecere prin Târgu Mureș, puteți aloca plimbărilor pe malul Mureșului, în Complexul Weekend, prin Grădina Botanică a Universității de Medicină Farmacie Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, la Platoul Cornești, în Parcul Îndrăgostiților sau celor pe Bulevardul Cetății, câteva ore în care să vă bucurați de tabloul oferit de copacii ce-şi etalează veșmintele colorate în nuanțe de galben și arămiu. 

Multe sunt și în județ locurile în care privirile se pot lăsa pradă spectacolului tomnatic ca de exemplu Valea Mureșului și numeroasele localități ce o străjuiesc, cel mai înalt punct geografic din Reghin, Pădurea Rotundă, de unde puteți admira orașul. Dacă nu ați reușit încă să vizitați Rezervația de Stejari Seculari din Pădurea Mociar, puteți să o faceți acum când se pregătesc de odihna de peste iarnă. Sovata și Câmpul Cetății, dar și împrejurimile acestora sunt la rândul lor o destinație la fel de atractivă și în acest anotimp, o plimbare agale cu mocănița este perfectă pentru o amintire de neuitat. Asemenea şi Sighișoara cu Cetatea ce oferă o priveliște inegalabilă asupra dealurilor din prejuru-i, acoperite de păduri, precum cea de stejari Seculari de pe platoul Breite. La aproximativ 19 km de Sighişoara se găseşte Castelul Bethlen din localitatea Criş, un obiectiv turistic medieval în stil gotic cu influenţe renascentiste, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din ţară.

Fie că alegeți să faceți un tur al diverselor festivaluri și târguri ce se desfășoară pe întreg teritoriul județului în această perioadă, fie că veți opta pentru varianta mai liniștită a unor plimbări cu mașina, mocănița sau pe jos în zonele de o frumusețe naturală greu de egalat ori vă veți aventura pe traseele montane din zona Defileului Superior al Mureșului sau pe cele de lângă Sovata suntem convinși că veți avea parte de o toamnă pe cinste. Savurați din plin județul!

 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay