Perioada recoltei/vinuri din județul Mureș

Prepararea vinului poate fi un proces lung și lent care poate dura până la trei ani pentru a trece de la plantarea inițială a unei vițe de vie nou-nouțe până la prima recoltă. Vinul a fost și va rămâne pentru mult timp o băutură găsită pe masa românilor, fiind un simbol al bucuriei și prieteniei. Este nelipsit de pe masa de Paște și în perioada Sărbătorilor de iarnă, cât și la ocazii speciale. În acest articol vom trece prin istoria pe care o are vinul în județul nostru și vom parcurge cele mai importante podgorii ale județului Mureș. 
 
Vinurile se clasifică în funcție de perioada în care au fost culeși strugurii, după origine, soi, cantitatea de zahăr pe care boaba de strugure o conține, tăria alcoolică și multe alte criterii, însă vom menționa doar categoriile generale:
 
1. Vinuri liniștite: 
 - Vinuri de consum curent
 - Vinuri de calitate
 - Vinuri de hibrizi
 
2. Vinuri speciale:
- Vinuri cu conținut de CO2 (efervescente)
- Vinuri aromatizante
- Vinuri  licoroase
 
Știind în mare această clasificare, haideți să aflăm câte ceva despre cele mai cunoscute vinuri din zona noastră.
 
1. Vinurile Liliac
 
Vinurile Liliac au luat naștere din pasiunea austriacului Alfred Michael Beck, care s-a îndrăgostit de biodiversitatea și frumusețea naturală a României. Arhitect de profesie, Dl. Beck începe povestea acestor vinuri în anul 2010 când acesta a cumpărat o vie de cca 14 hectare, în comuna Batoș. De atunci, "Liliac - The Wine of Transilvania" a devenit un brand puternic și a reușit să ajungă pe primele locuri la competițiile naționale și internaționale de vinuri. 
 
În decursul aniilor, brandul s-a extins, iar în prezent Crama Liliac deține 2 podgorii: una în regiunea Batoș, iar cealaltă în Lechința. Vinurile Liliac sunt vinuri de calitate superioară, în cantități limitate, iar producția cramei este de aproximativ 300-350 mii de sticle pe an. 
 
"Investitia este una de suflet. Evident că urmărim să fim profitabili, dar nu cu orice preț, ci prin crearea unui brand puternic, care să fie dublat și de o bună reputație în rândul consumatorilor. Din acest punct de vedere, este nevoie de un control strict al creșterii strugurilor și, mai apoi, al procesării. Doar într-o cantitate limitată și foarte bine controlată, asigurăm atingerea acestor obiective ", explică Victor Ciuperca, CEO amb Holding / amb Wine Company, care a fost de la inceput în echipa Liliac.
 
Vinurile din gama Liliac se găsesc în trei variante: alb, roșu și rosé. Gama Young Liliac conține 2 vinuri mai lejere: Young Fruity care este un vin feminin, parfumat, lejer și Young Fresh care este potrivit pentru o masă cu fructe de mare și pește. Cel mai special vin Liliac este cel intitulat "Nectar de Transilvania", un vin alb care este recomandat pentru desert. Acesta folosesște o tehnică specială, unică în România, numită metoda Schilfwein. Această metodă presupune deshidratarea naturală a strugurilor peste iarnă, fiind una din cele mai complexe și de durată metode de vinificare
 
 
 
 
 
2. Vinurie Villa Vinèa 
 
Podgoria vinurilor Villa Vinèa este situată la 15 km de Târnăveni, în localitatea Mica și se întinde pe o suprafață de 70 de hectare de vie, plantată cu 12 soiuri locale și internaționale.
 
Regiunea Târnavelor este recunoscută ca fiind una din cele mai bune zone din România pentru strugurii albi. Regiunea beneficiază de climă continentală, având verile calde și uscate, cu o cantitate peste medie de soare și cu puține precipitații și iernile reci și dure. Expunerea sudică a versanților este dublată de o bună aerare, acest lucru datorându-se vânturilor puternice care usucă rapid roua dis-de-dimineață și împiedică într-un mod natural, dezvoltarea mucegaiului pe struguri. Maturarea aromată se datorată unui sezon de toamnă cu nopți răcoroase.
 
Producția anuală a Cramei Villa Vinèa este de aproximativ de 80 mii de sticle, dintre care 80% sunt vinuri albe. Soiurile de struguri folosite sunt: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Rihn, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Kerner, Gewurztraminer, Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră.
 
3. Crama Sântu
 
Dacă ești din județul Mureș, probabil ai auzit de mănăstirea din Dumbrăvița. Ei bine, aici a sihăstrit călugărul Andrei pe care sătenii l-au numit “Sfântul”. De aici și denumirea satului, unde astăzi se află crama Sântu. Povestea cramei se leagă în primul rând de locul natal al celui care a pus pe picioare crama, avocatul Vasile Costea. Dealul pe care astăzi se întind zeci de hectare de viță de vie, sunt dealurile în care avocatul a copilărit și unde se află casa părintească. 
 
Producția anuală obținută în 2019 a fost de aproximativ 5 mii de sticle, iar aceasta continuă să crească,  scopul fiind un număr de 10 mii de sticle pe an. Crama Sântu oferă iubitorilor de vin 4 tipuri, dintre care 2 albe și 2 roșii: White Cuvée, Fetească Regală și Sauvignon Blanc, Red Cuvée, Merlot și Feteasca Neagră. 
 
4. Dealurile Culpiului
 
Ferma viticolă din Dealurile Culpiului aparţine Podgoriei Lechinţa, care este și un vechi centru viticol. Aceasta se întinde pe o suprafață de 68 ha cultivată cu viţă de vie, iar producția anuală este de cca. 4000 hl vin.
 
Vinurile produse pe aceste dealuri sunt vinuri de masă care sunt comercializate în vrac, dar şi vinuri îmbuteliate, comercializate ca vinuri DOC: Fetească Regală, Fetească Albă, Riesling Italian, Neuburger, şi Blazon de Lechinţa (un cupaj între Fetească Regală şi Muscat Ottonel). De asemenea, se îmbuteliază şi un vin superior cu denumirea comercială de Rosé. 
 
5. Vinurile Petry
 
2006 este anul în care familia Petry a cumpărat conacul cu o lungă și semnificantă istorie. Din 2007 până în 2016 au durat lucrările pentru a putea deschide porțile Petry Borpince és Kúria. 
 
În pivnița renovată se produc și se distribuie astăzi cca 200 de hl de vin pe an, folosind metode tradiționale. Scopul deschiderii Cramei a fost acela de a proteja valorile locale și de a implica fermierii locali în turismul regiunii, de a reînvia cultivarea individuală și vinificația care erau pe pe cale de disparitie.
 
Vinurile produse de Crama Petry sunt: Riseling, Chardonnay, Muscat, Fiica Reginei, Grey, Pinot Noir și Rosé.
 
 
Transilvania este un teritoriu cunoscut în materie de vin, dar mai ales pentru vinurile albe produse aici. Cramele dezvoltate în ultimii ani în județul Mureș încearcă să aducă pe piața vinului românesc prin inovație și produse premium.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay