#peak #hikings #mountainhirest #mountainclub kings #excursiemontana #paduredebrazi #excurise #firfo#clubmontan #trekking #romaniapitoreasca #muntiinostri #mountain #naturephotography #ig #hikingadventures #vacanta #peisaje #excursie #calatorie #romaniamea #discoverromania #camping #munti #ie #photography #transylvania

Ce și cum să împachetezi înainte de o drumeție

Indiferent că ești un împătimit al munților sau abia acum cochetezi cu ideea de a porni în drumeții, este bine să știi cum să te pregătești înainte de a ieși în natură. Iată mai jos câteva aspecte de care să ţii cont.
 
Informaţii generale
 
Înainte de a ne gândi ce anume şi cum să împachetăm ar trebui să ne fie clar în ce perioadă a anului plănuim să facem drumeţia, câte zile va dura aceasta, ce vom mânca şi, dacă e vorba de mai multe zile, unde vom dormi. Asta ne va ajuta să înţelegem ce rucsac să alegem. De exemplu, pentru turele de 1 zi e recomandat un rucsac cu o capacitatea între 15-35 litri (vara), în timp ce rucsacul pentru turele de 2-3 zile ar trebui să aibă între 40-60 litri. Dacă, în schimb, tura depăşeşte 3 zile avem nevoie de un rucsac mai încăpător, 60-90 litri, în special dacă plănuim să dormim în cort. 
 
Ce fel de rucsac alegem?
 
Un rucsac confortabil va fi uşor, bine căptuşit şi compartimentat, cu o formă anatomică şi o lungime potrivită, curele de umăr, brâu şi piept reglabile ce permit poziționarea sa ţinând cont de centrul de greutate şi înălţimea purtătorului. Poate avea eventual şi un distanţier care să prevină transpiraţia. Ajută să testăm rucsacul înainte de a porni la un drum mai lung, mai ales dacă e nou, nefiind indicat să folosim un rucsac abia achiziţionat.
 
Ne vom raporta în continuare la o drumeţie de 1 zi, pe timp de vară, accesibilă tuturor. O drumeţie care nu presupune un rucsac greu sau de mari dimensiuni. Pentru a ne asigura că se va desfăşura în condiţii de siguranţă şi că ne vom bucura din plin de călătoria noastră, vom avea grijă să verificăm starea vremii şi restul detaliilor referitoare la traseu. Indiferent de cât de independenţi şi pricepuţi ne-am considera, cel puţin o persoană ar trebui să aibă cunoştinţă despre durata traseului şi itinerariul pe care ne-am propus să-l parcurgem, pentru a evita evenimentele neplăcute. E bine să ştim şi care sunt diferențele de nivel, dacă există sau nu surse de apă, eventuale pericole, pentru ca apoi să ne facem o listă cu tot ceea ce avem nevoie. O listă întocmită din timp ne va permite să ne amintim dacă am uitat ceva şi să o completăm, înainte de a merge la cumpărături. Altfel riscăm să ne trezim că ne lipsesc lucruri esenţiale şi cu siguranţă dorim să evităm asta.
 
Cum ne echipăm?
 
Un aliat de nădejde ne va fi încălțămintea. Astfel, bocancii sau ghetele trebuie alese inteligent. Să fie confortabili, uşori, impermeabili, cu o bună aderenţă şi să permită o bună aerisire a picioarelor. Dacă terenul pe care ne aventurăm nu este prea solicitant şi nu necesită o bună stabilitate, putem apela şi la încălţăminte joasă, însă adecvată unei drumeţii. Testarea încălţămintei e important să se facă spre sfârşitul zilei, chiar seara când picioarele sunt deja obosite şi posibil umflate. Vom lua în calcul nişte şosete mai groase din materiale confortabile, care respiră bine şi nu reţin umezeala, fără cusături. Nu plecăm niciodată în drumeţie cu încălţări noi, nerodate, riscul de răni sau bătături fiind mare. E indicat să avem şi şosete de schimb. 
 
Cât priveşte îmbrăcămintea… Pantalonii de drumeţie e bine să fie lungi, din materiale adecvate, uşoare, care permit aerisirea, eventual impermeabili. În cazul în care e vorba de o perioadă mai călduroasă pot fi practici pantalonii lungi ce pot fi uşor transformaţi în pantaloni scurţi şi invers. Tricourile, atât cel de pe noi cât şi cel de schimb e indicat să fie din materiale sintetice, care permit eliminarea rapidă a transpiraţiei, se usucă rapid, sunt comode şi uşoare. Bumbacul nu este recomandat. Chiar dacă e vară, vom ţine cont de faptul că vremea e adesea imprevizibilă, iar dimineţile şi serile sunt mai răcoroase, aşa că vom avea la noi şi o haină mai călduroasă, cum ar fi o bluză de tip polar şi/sau o pufoaică subţire, după caz. Pelerina de ploaie sau geaca impermeabilă sunt importante, chiar dacă nu se anunţă precipitaţii. Acestea ar trebui să permită şi acoperirea rucsacului, în cazul în care acesta nu e deja impermeabil. O şapcă sau o pălărie care să ne ferească de soare, nişte mănuşi subţiri, eventual şi o bandană de drumeţie, tubulară, vor completa lista. 
 
Ce nu trebuie să ne lipsească?
 
Acum că suntem îmbrăcaţi din cap până-n picioare, putem trece la restul lucrurilor necesare, cum ar fi cele pentru o bună orientare: o hartă tipărită a zonei, o busolă şi un telefon cu aplicaţie GPS. Sau la cele referitoare la siguranţă: o mini trusă medicală şi de prim ajutor, un acumulator extern, folie pentru supravieţuire şi o sursă de foc. Având în vedere prezenţa urşilor în multe zone, ar putea fi de folos un fluier şi spray-ul pentru urşi.
 
Mâncarea şi apa nu pot să lipsească, se înţelege. Tocmai de aceea ne vom asigura că pe lângă ingredientele pentru o masă mai consistentă vom avea la noi şi nişte gustări, ceva dulciuri şi apă/ceai, suficiente pentru drumul dus-întors. Dacă mâncăm bine înainte de plecare, nu vom fi asaltaţi rapid de senzaţia de foame. Putem lua cu noi sendvişuri, fructe, proaspete sau deshidratate (banane, stafide sau smochine), ciocolată neagră, batoane proteice. Vom opta pentru alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, neperisabile, uşor de transportat şi consumat. Hidratarea este esenţială aşa că vom evita mâncărurile sărate sau foarte dulci. E bine să ne păstrăm hidrataţi corespunzător, nu doar în ziua drumeţiei, ci şi în cea premergătoare. Cantitatea de apă necesară poate varia între 1,5-4l în funcţie de durata drumeţiei, de existenţa sau lipsa surselor de apă, de nevoia noastră de hidratare etc.
 
Ce altceva mai luăm cu noi?
 
Articolele personale şi accesoriile sunt şi ele importante. Vom lua cu noi actele, ceva bani, cremă pentru protecţie solară, un balsam de buze, şerveţele şi/sau hârtie igienică, pungi de tip ziplock, pungă pentru gunoi, un briceag, ochelari de soare şi eventual beţe de trekking. Extrem de important e să avem la noi o lanternă frontală, chiar dacă nu planificăm să ne prindă noaptea pe traseu, tura noastră s-ar putea lungi mai mult decât ne dorim, caz în care ne va fi de mare ajutor.
 
Cum împachetăm?
 
Bun… Ştim ce luăm cu noi, dar asta nu e suficient, pentru o tură cât mai reuşită, contează şi cum împachetăm totul astfel încât să încapă în rucsac şi să fie cât mai la îndemână. Începem prin a strânge toate lucrurile într-un singur loc şi verificăm să nu fi ratat ceva de pe listă. Putem trece apoi la sortarea pe categorii. Ne gândim ce anume vom folosi mai întâi şi care sunt lucrurile de care vom avea nevoie cel mai des (mâncarea şi apa, harta, telefonul). Acestea e bine să fie aşezate în zone rapid şi uşor accesibile, la suprafaţă şi pe lateralele rucsacului. Ce lucruri sunt mai grele şi care sunt mai uşoare? Dar mai rigide? Pentru un confort sporit obiectele mai grele trebuie aşezate cât mai aproape de spatele şi centrul de greutate al rucsacului. Putem să ne asigurăm că avem o distribuţie echilibrată a greutăţii dacă în jurul obiectelor mai grele din mijloc aşezăm articolele mai uşoare. Spaţiile goale ne împiedică să centrăm eficient rucsacul aşa să sunt de evitat. Ne vom asigura că toate buzunarele exterioare şi interioare sunt utilizate cât mai eficient, iar atunci când suntem pe traseu, vom avea grijă să păstrăm rucsacul echilibrat. Vom consuma alternativ alimentele şi apa aşezate pe laterale, pentru a nu ne trezi că una din părţi e mai îngreunată decât cealaltă.
 
Gata de drum?
 
Pasul final, odată împachetat totul, este să luăm rucsacul pregătit de drumeţie în spate, pentru a ne asigura că e totul aşezat aşa cum trebuie, că e confortabil şi îi putem suporta greutatea. La nevoie se pot face ultimele ajustări. Acum că ştim ce şi cum să împachetăm pentru o tură de vară, de 1 zi, nu ne mai rămâne decât să alegem destinaţia şi traseul pe care să ne aventurăm. 
 
Sperăm ca informaţiile de mai sus să vă ajute să aveţi parte de o tură plină de satisfacţie şi bucurie pe minunatele trasee din judeţul Mureş, cu un bagaj bine pus la punct, în care totul e la îndemână.
 
 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay