Castele - Cetăți

Castele, cetăți, curiozități arhitecturale

Castelul Teleki - Gornești

Construit în stil Grassalkowich, după planurile arhitectului Mayerhoffer între anii 1771-1778, pe locul unei foste cetăți medievale, din ordinul noului proprietar Mihai Teleki. Cele 52 de camere și 365 de ferestre ale sale, simbolizând săptămânile și zilele anului, constituie farmecul castelului. Planul castelului este sub forma de U având o cupolă centrală înaltă deasupra sălii de recepție. Decorația fațadelor este simplă, excepție pavilionul central, care este decorat cu pilaștri cu capiteluri ionice și ferestre în arc cu ornamente rococo, deasupra cărora se află câte o altă fereastră de formă ovală. Cea mai frumoasă parte a castelului o reprezintă salonul mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre.  Parcul castelului era de inspiraţie franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul inspirat din cultura englezească. În parcul palatului au fost adăugate 11 statui ce se împart în două categorii: 7 sculpturi reprezentând zeități ale Antichității, iar 4 reprezintă tipuri umane satirizate din istoria Franței. În 1949 ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Retrocedat în 2006, a intrat în posesia urmașilor familiei Teleki abia în 2011 și introdus în circuitul turistic. Momentan, castelul este închis pentru reabilitare. 

Află mai mult

Castelul de vânătoare - Lăpușna

Castelul Regal de Vanatoare Lăpușna aflat la 45 de km de Reghin, în Munții Gurghiului, pe valea cu acelasi nume este situat la o altitudine de 815m, în comuna Ibănești, sat Lăpușna, într-o zonă muntoasă deosebită și are o poveste aparte. Castelul a fost construit între anii 1925-1926, însă a fost finalizat și decorat abia în 1933. El a aparținut regilor României ( Ferdinand, Carol al 2-lea si Mihai I ) pana în anul 1949 cand a fost naționalizat. În perioada în care Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea statului, Castelul de la Lăpușna a devenit castel de vânătoare iar aici au poposit nume mari ale politicii internaționale, îndeosebi lideri comuniști din estul Europei. Complexul este situat în mijlocul unei păduri de brad și este format dintr-un castel cu șase corpuri de clădire cu 23 de camere, o casă de vânătoare cu 12 camere și teren forestier de peste 4 hectare. Totul este construit din lemn masiv de molid, sculpturile perfect conservate de mai bine de 90 de ani neavând nici o crăpătura. Vitraliile sunt originale, sobele de teracotă sunt unicate, comandate la Viena, iar geamurile duble sunt din sticlă realizată manual, de asemenea, candelabrele, feroneria, toate sunt făcute din fier forjat, lucrat manual, comandate la meșteri locali. În sala de jocuri de la parterul castelului o masă de șah a fost construită pentru a-i face pe plac lui Mihail Sadoveanu, apropiat al casei regale și împătimit al jocului minții. 

Află mai mult
Castelul Rákoczi-Bornemisza Gurghiu

Castelul Rákóczi-Bornemisza - Gurghiu

La 13 km de Reghin, în centrul localității Gurghiu, chiar la poalele Dealului Cetății întâlnim ansamblul Castelului Rákóczi-Bornemisza. Începuturile castelului le regăsim în timpul principelui Gheorghe Rákóczi I (1593-1648), care a dorit să realizeze o reședință mai accesibilă în timpul partidelor de vânătoare la care adesea participa în Munții Gurghiului. Din 1717 este concesionat vicecancelarului Ioan Bornemisza și urmașilor acestuia pe o perioadă de 99 de ani. Familia Bornemisza investește în domeniul pe care îl administra ridicând noi clădiri în jurul castelului. În prezent Castelul Rákóczi-Bornemisza se află în custodia Muzeului Județean Mureș. În fiecare an, de „Ziua Porților Deschise”, se organizează ateliere de pedagogie muzeală prin care participanții au ocazia de a descoperi istoria castelului. În cadrul curții castelului se poate vizita parcul dendrologic, înființat prin anul 1740 de familia Bornemisza. În incinta parcului există peste 350 de specii rare de arbori, dintre aceștia peste 100 sunt arbori exotici, aduși din alte țări. Parcul oferă vizitatorilor săi un bun prilejul de a se relaxa într–o ambianță naturală, iar celor pasionați de botanică, posibilitatea de a–și îmbunătăți cunoștințele. 

Află mai mult

Castelul Kemény - Brâncovenești

Se află la 38 km de Târgu Mureş şi la 11 km de Reghin, în direcţia Deda. Așezarea a fost deținută de familia Kemény timp de trei sute de ani. Clădirea cu două etaje, prevăzută cu bastioane la cele patru colțuri, și-a primit forma actuală în timpul reconstrucțiilor dintre anii 1537 și 1557, iar în 1818 a dobândit înfățișarea barocului târziu, pe care o reflectă cu fidelitate până în prezent. Clădirea a jucat un rol cultural semnificativ în perioada interbelică. Din inițiativa contelui János Kemény, în 1926, cu ocazia fondării asociației culturale ardelenești „Helikon”, au fost invitați în castel 28 dintre cele mai proeminente personaje literare maghiare ale timpului. Din acest moment, timp de 20 de ani, castelul a devenit centrul întâlnirilor literare ale scriitorilor maghiari din Ardeal. Parcul oferă loc de veci fostului conte János Kemény și scriitorul Albert Wass. Al doilea război mondial nu a provocat mari distrugeri castelului, însă după ce familia a părăsit domeniul, populația a devastat complet clădirea, iar după 1949 aceasta a devenit azil pentru copii cu handicap psihic sever.Din anul 2014, castelul a ajuns din nou în proprietatea familiei Kemény, care l-a deschis pentru public!Program (aprilie - octombrie):marți - vineri 10.00 – 17.00 sâmbătă – duminică 9.00 – 18.00Luni închis.Tururile sunt ghidate și necesită programare prealabilă! Contact:+4 0741 225 141Adresă: str. Castelului nr. 215, BrâncoveneștiWeb: www.marosvecs.com Facebook: https://www.facebook.com/MarosvecsiKemenyVarkastely

Află mai mult

Castelul Bálintitt - Ernei

Castelul familiei Bálintitt, construit în stil neobaroc în secolul al XVIII-lea, se află în comuna Ernei, la o distanță de 12 km de Târgu Mureș. Castelul a suferit câteva modificări în anul 1946, aripa nordică a acestuia a fost demolată, astfel clădirea din forma inițială „ U„ capătă forma literei „L”, pierdând simetria inițială. Parcul castelului se afla pe dealul de lângă clădire, astăzi pot fi văzute doar rămășițele acestuia. Iazul din mijlocul parcului cândva uriaș era decorat cu numeroase flori și copaci, și era plin cu bărci. 

Află mai mult

Castelul Máriaffi - Sângeorgiu de Mureș

Pe culmile comunei Sângeorgiu de Mureș, într-un cadru frumos, se află castelul pe două nivele al familiei Máriaffi, construit în 1870. 

Află mai mult

Conacul Zichy - Voivodeni

Conacul este un exemplu frumos al barocului transilvănean de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a intrat în proprietatea familiei Zichy la sfârșitul sec. al XIX-lea.

Află mai mult

Castelul Teleki - Dumbrăvioara

Construcția a fost începută în 1769 de cancelarul Transilvaniei, Sámuel Teleki, fondatorul Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș și continuată de strănepotul lui, exploratorul Teleki Sámuel. Acesta a unit corpurile existente din secolul al XVIII-lea, transformându-le într-un tot unitar.

Află mai mult

Glodeni – Castelul Teleki

Familia Teleki a ajuns în Glodeni în secolul al XVIII-lea, unde, după moartea primului Teleki din Glodeni, averea acestuia s-a împărțit între cei doi fii ai săi. Astfel, s-au construit două castele, în două curți separate: cea de jos și cea de sus. Castelul care poate fi văzut azi este cel din curtea de jos și a fost construit în anul 1872 de contele Domokos Teleki. Fațada principală, care amintește de castelele neoclasice din zona Pesta, este susținută de șase coloane ionice și un fronton cu timpan, la care se ajunge pe fosta alee pentru trăsuri. Deasupra frontonului se poate observa poate cea mai valoroasă sculptură care s-a păstrat până azi, blazonul familiei Teleki sculptat în piatră, care se vede de la depărtare. Clădirea simetrică, cu un singur nivel este compusă din două părți și are un hol central. Încăperile castelului au tavane cu ornamente din tencuială, servind în prezent ca sediu pentru Centrul de Îngrijire și asistență pentru persoanele cu handicap.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay