Plimbări și drumeții în natură
Vârful Pietrosul Călimanilor I Munții Călimani
Acesta este unul dintre cele mai populare trasee de drumeţie care duce la creasta Munţilor Călimani. Punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră este gura de vărsare a pârâului Ilva, în jumătatea superioară a localității Lunca Bradului, de unde un drum forestier duce până la confluenţa pârâurilor Negoiu şi Pietrosul.
Află mai multScaunul Domnului - Munții Călimani
Însemnul turistic cu dungă albastră pornește din satul Deda-Bistra pe o distanță de aprox. 9 km, drumul putând fi parcurs în 3-4 ore, având un grad de dificultate mediu. Însemnele cu cruce și triunghi albastre pornesc de la drumul forestier din Deda-Bistra, apoi urcă pe valea pârâului Zapodia cu Cale, fiind mai lungi atât ca distanță în kilometri, cât și în timp decât traseul anterior. Traseul însemnat cu cerc albastru pornește din satul Gălăoaia, din fața cabanei de acolo, urmează cursul pârâului Gălăoaia Mică până la Poiana de Mijloc, și de aici în jos la Scaunul Domnului. Acesta este cel mai lung traseu.
Află mai multParcul Natural Defileul Mureșului Superior
Aria protejată Defileul Mureșului Superior se află în partea nord-estică a județului Mureș, pe raza comunelor Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița și Deda. Aici, stânca dură a munților vulcanici Călimani și Gurghiu este străpunsă complet de râul Mureș pe o distanță de aproximativ 30 km, creând o zonă deosebit de pitorească. Prezența unei avifaune protejate special de lege și zona peisagistică deosebită au făcut ca în 2007 acest teritoriu să fie declarat drept arie protejată prin lege, devenind Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, care se întinde pe o suprafață de 9000 ha. Aici se găsesc specii protejate de păsări, flori sau animale precum și bogate păduri de conifer și de foioase. Apele repezi ale defileului sunt ideale pentru practicarea raftingului pe Mureș, în special primăvara, iar întreg parcul este potrivit pentru drumeții și ieșiri în natură.
Află mai mult