Plimbări și drumeții în natură

Plimbări și drumeții în natură

Aleea turistică vestică - Sovata

Această alee are rolul de a lega lacul Ursul cu zona turistică nou creată în partea de nord a orașului, la vest de zona protejată. Aleea pornește de pe malul Lacului Ursu, urcă dealuri împădurite până la limita ariei protejate, unde se intersectează cu linia drumului forestier care duce la lacul Tineretului. Pe parcurs urcă pante accentuate, trece pe lângă un loc de belvedere in consola către lacurile Verde și Roșu, străbate doline create în muntele de sare și la capăt pe creastă ajunge la un loc cu priveliște către valea din vest, respectiv partea de nord a orașului. Capătul traseului fiind marcat de o construcție punct belvedere.

Află mai mult

Traseul eco-didactic al Sării - Sovata

Acest traseu s-a creat pentru prezentarea valorilor specifice lacurilor și munţilor de sare, a habitatelor în mediul umed.

Află mai mult

Aleea lacurilor Roșu și Verde - Sovata

Aleea pornește de pe malul Lacului Ursu, urmărește linia malului amenajat al celor două lacuri și se sfârșește la locul de odihnă amenajat la poalele Muntelui de Sare. Împrejurul lacurilor nu este circulabilă, iar pentru împiedicarea accesului direct al turiștilor la muntele de sare, se montează o balustradă din stâlpi de stejar. Nămolul terapeutic al lacurilor Roșu și Verde fiind exploatat în perioada 1981-1986, la finalul acestei perioade lacurile au intrat in stare de “conservare pentru regenerare” (în vigoare până la indicaţii contrare din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale). Întrucât interdicția de îmbăiere/extragere a nămolului nu se respecta de către publicul vizitator, s-a impus amplasarea unui gard protector în jurul lacurilor.

Află mai mult

Amenajări în jurul lacului Ursu - Sovata

Lacul Ursu este cel mai valoros element din cadrul zonei naturale protejate, și punctul de atracţie turistică numărul unu din Sovata. Aleea amenajată din jurul lui are lungimea de 1.085 m. Pentru a crea facilităţi pentru turiștii care o parcurg, s-au propus o serie de amenajări și construcţii care să confere comfort și noi locuri de atracţie. Un capăt al acestei alei se găsește la sud-est de lac, în vecinătatea parcului din centrul staţiunii. Celălalt se află la punctul belvedere estic spre lac și la accesul la ștrand. De-a lungul aleii principale din jurul Lacului Ursu s-au amenajat 8 puncte nodale cu diferite funcţiuni : locuri de odihnă, punct de informare, grup sanitar public. Punctele 1, 2, 4, 6, 7 și 8 sunt amenajări simple cu podină pentru circulaţie și bănci de șezut. Punctul 1 este locul de acces principal pe malul lacului. Din punctul 4 se deschide priveliștea către lac și staţiune și pornesc Traseul eco-didactic al sării respectiv Aleea Vestică. În punctul 7 se află capătul sudic al aleii Tivoli. Punctul 3 este un loc aparte, o zonă întinsă între lacurile Ursu și Aluniș. Amenajările din acest loc sunt pe măsură: clădirea pentru punct de informaţii, depozite pentru administrarea zonei protejate, locuri de odihnă și altele. Punctul 5 este locul de acces către lacurile Verde și Roșu, cât și spre lacul Paraschiva, aici fiind amenajat un loc de odihnă acoperit.

Află mai mult

Traseul eco-didactic Ursu - Sovata

Acest traseu pornește de pe malul lacului Ursu, înconjoară lacul Paraschiva, trece prin poiană și dolinele din pădurea de foioase, iar pe malul vestic al văii pârâului Tivoli revine la lacul Ursu. Linia traseului eco-didactic, poteca în sine nu este construită. Din cauza reliefului accidentat în locurile cu dificultăţi de parcurgere, există elemente care să ajute străbaterea și observarea locului (scări cu balustradă, puncte odihnă, punct belvedere cu acoperiș, școala din pădure).

Află mai mult

Aleea turistică Tivoli - Sovata

Aleea turistică Tivoli (zona I.) are o lungime aproximativă de 330 m. Pornind de pe malul lacului Ursu, urcă o primă porţiune abruptă amenajată cu scări, după care la locul de odihnă se bifurcă într-o formă Y, și ajunge prin două trasee diferite la drumul carosabil asfaltat. Braţul estic trece printr-un pod cu o arhitectură specială peste barajul existent și prin trepte ajunge la drumul carosabil, unde pe o porţiune se întoarce de-a lungul drumului către sud. Braţul nordic trece prin podul mic peste o râpă, urcă continuu prin scări și ajunge pe un versant estic, pe care trece aproape orizontal. Aleea ajunge la drumul carosabil și se continuă dealungul acestuia, pe latura opusă a străzii. Aleea turistică Tivoli (zona II) cu o lungime de cca. 255 m pornește din faţa pensiunii Tivoli, și se îndreaptă către nord pe partea estică a drumului carosabil spre lacul Tineretului, fi ind amenajat sub forma de trotuar tip podeț.

Află mai mult

Via Mariae - Drumul Fecioarei Maria

Via Mariae este un drum de pelerinaj destinat tuturor confesiunilor și turiștilor, care leagă locurile sfinte din Europa centrală închinate Sfintei Fecioare, precum și obiectivele culturale aflate de-a lungul traseului. Drumul Fecioarei Maria străbate partea de est a Europei, în direcția vest-est legând orașele Mariazell, Máriapócs, Nicula și Șumuleu Ciuc, iar de la nord la sud orașele Czestochowa, Budapesta și Medjugorje, trasând astfel o cruce pe harta Europei Centrale, unde cultul Maicii Domnului a devenit o tradiție seculară. Traseul Mariazell - Șumuleu Ciuc are o lungime de 1400 km și poate fi parcurs pe jos în 60 de zile. Porțiunea mureșeană a drumului se desfășoară pe o distanță de 100 km, făcând legătura între localitățile Sărmașu, Mădăraș, Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Valea și Sărățeni și se poate parcurge în 4 zile. Traseul este amenajat și întreținut de Asociația Carpatină Ardeleană Târgu Mureș.

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay