Márai Sándor: Hinni az igaziban

Apr-26

26 aprilie 2025
Márai Sándor: A crede în cel adevărat – SPECTACOL PREMIERĂ
Pentru cei care îl caută pe „cel adevărat”...
Aniversarea a 125 de ani de la nașterea lui Sándor Márai ne oferă ocazia de a alege în voie din bogata moștenire literară a scriitorului.
 Motivul central al acestei selecții este conștiința vocației și crezul artistic al autorului. În fragmentele de jurnal folosite, Sándor Márai stabilește un standard moral și artistic, conform căruia compromisul este nedemn de misiunea unui scriitor autentic.
 „Ești maghiar, ești european și ești scriitor; nu poți servi nicio clasă socială, pentru că trebuie să servești cauza umanității. Există o singură clasă al cărei purtător de cuvânt poți fi – clasa celor care suferă, și un singur partid căruia ai dreptul să-i juri credință – partidul rațiunii și al compasiunii.”
„M-am născut scriitor” – mărturisește Márai, un scriitor care se simte responsabil pentru sufletul oamenilor. Totuși, este condus permanent de dorința de a fugi. Fuge de meseria care i-a fost sortită, fuge din căsniciile sale, se implică în aventuri din care de asemenea evadează; pentru el, lipsa unui cămin stabil pare aproape o stare naturală. În concepția sa, singurătatea creativă și cea personală sunt condiții esențiale pentru împlinirea artistică. Nu există misiune fără sacrificiu.
 „Pot crea omul doar dacă rămân departe de oameni... această singurătate nu este mândrie, ci cea din urmă, ultima umilință”, scrie el în jurnal.
Deși se desparte de jurnalism, Márai ia o poziție fermă împotriva celui de-al Doilea Război Mondial și descrie toate ororile acestuia. Judecă aspru criminalii de război:
 „Am vrut să educăm, iar bastonul era vârât cu veselie și batjocură în capul educatorilor... aceștia trebuie obligați prin orice mijloace să dispară din lume...”,
 dar în același timp rămâne profund uman:
 „Nu e nevoie de răzbunare și represiune. Răspunderea personală în fața legii este mai mult decât suficientă…”
Căutarea „celui adevărat” nu este, pentru Márai, o poză artistică iluzorie, ci o practică zilnică a modului său de viață. A căutat perfecțiunea și atingerea „adevăratului” în relațiile sale sociale, în vocația sa de scriitor, în viața sa privată, și a crezut cu tărie:
 „întotdeauna trăiește (există) undeva cel adevărat.”
Cu: Lőrincz Ágnes și Tatai Sándor
Text adaptat de: Tatai Sándor
Regia: Török Viola
Decoruri și costume: Takács Tímea
Lumini și sunet: Incze Róbert
Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Spectrum (program: luni–vineri, între orele 9:00 și 13:00), precum și înainte de spectacol.
 Pentru rezervări, vă rugăm să sunați la: 0744-301.875.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay