LUMÂNĂRILE DREPTĂȚII (HU)

Feb-17

La începutul anilor 1940, Bezidul Nou încă părea ca o insulă a liniștii, încât aici conviețuiau pașnic cele mai diferite religii, confesiuni și viziuni asupra lumii. Trăiește aici, printre altele, o comunitate secuiască mică care, începând din Evul Mediu, urmează obiceiurile evreiești. Ei sunt sâmbetiștii. În a doua jumătate a sec.XIX., majoritatea lor se convertesc la religia israelită, iar la începutul poveștii noastre, sunt secui cu identitate evreiască. Conviețuiesc nestingheriți cu restul populației satului, însă, când Ardealul de Nord este anexat Ungariei, subit, politica Budapestei dă buzna în viața lor. De acum, originea etnică și identitatea religioasă devine o chestiune de viață și de moarte.

Lumânările dreptății, de Csaba Székely comemorează calvarul celor din Bezidul Nou. Autorul abordează acest subiect în mod hotărât zguduitor cu o adâncă empatie și umorul său specific. Ne deschide o fereastră către existența unei comunități în care dintotdeauna, toți s-au înțeles foarte bine, cu excepția celor patru ani din istorie în care autoritatea s-a implicat violent în viața oamenilor. Drama ne spune povestea acestor patru ani. Această premieră absolută este regizată de Aba Sebestyén, cu muzica lui Tibor Cári.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay